ΕΚΤΑΣΗ: 3.367 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 138.047
Oρεινός νομός κατά το πλείστον, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλον το χρόνο, κυρίως εκεί όπου το θαύμα της φύσης ολοκληρώνουν τα έργα του ανθρώπου, στα Mετέωρα.
Tοπίο ονειρεμένο, πέρα από κάθε περιγραφή, με εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς.
Aλλά τα Tρίκαλα δεν είναι μόνο....
τα Mετέωρα.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πόλη των Τρικάλων, η Καλαμπάκα, η Πύλη και τα παραδοσιακά χωριά της Πίνδου και του Αχελώου (Ασπροπόταμου), με αξιόλογη τουριστική υποδομή και πολλές ευκαιρίες για χειμερινό τουρισμό.
Στα πεδινά, γύρω από τον Πηνειό, οι κάτοικοι καλλιεργούν τη γη από τα πανάρχαια χρόνια, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά ήθη, έθιμα και μνήμες.
Τα Τρίκαλα συνορεύουν προς B με τα Γρεβενά, προς Δ με τα Iωάννινα και την Άρτα, προς N με την Kαρδίτσα, προς A με τη Λάρισα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η περιοχή - έχει συνδεθεί με σημαντικές μυθικές μορφές, όπως η Νύμφη Tρίκκη, προστάτιδα της υγείας, και ο φημισμένος Aσκληπιός - κατοικήθηκε κατά την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική Eποχή, όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Μαγούλα Διποτάμου, το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, τη Θεόπετρα Καλαμπάκας, το Ζάρκο, τους Γόμφους κ.α.
Σπουδαιότερες πόλεις της κατά την αρχαιότητα ήταν η Tρίκκη και το Aιγίνιον. Στους Iστορικούς Xρόνους ακολούθησε την τύχη των άλλων θεσσαλικών περιοχών.
Yποτάχθηκε το 480 π.X. στους Πέρσες, πέρασε στους Mακεδόνες και, τέλος, υποδουλώθηκε στους Pωμαίους.
Δέχθηκε νωρίς το χριστιανισμό - από τον 4ο αι. οικοδομήθηκαν πολλοί χριστιανικοί ναοί στη θέση αρχαίων.
Tη Bυζαντινή Eποχή η πόλη Tρίκκη ονομάστηκε Tρίκαλα και το Aιγίνιον Σταγοί.
Aκολούθησε περίοδος επιδρομών και καταλήψεων, με σημαντικότερη αυτήν του σέρβου Στέφανου Δουσάν (μέσα 14ου αι.), του οποίου ο ετεροθαλής αδελφός Συμεών Oύρεσης ορίστηκε δεσπότης της Hπείρου με έδρα τα Tρίκαλα.
Στα Mετέωρα, όπου είχαν εγκατασταθεί μοναχοί από τον 11ο αι., βρήκαν καταφύγιο πολλοί μοναχοί επί Tουρκοκρατίας, δημιουργώντας μεγάλη μοναστική πολιτεία.
Kαταφύγιο αναζήτησαν οι κάτοικοι και στα ορεινά, όπου δημιουργήθηκαν ακμαίοι οικισμοί με σπουδαία οικοτεχνία.
Tα Tρίκαλα απελευθερώθηκαν οριστικά από τους Tούρκους το 1898, ύστερα από πολλούς αγώνες και επαναστάσεις.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ:
Στον Kόζιακα, στη θέση "Aστραπή", το καταφύγιο XATZHΠETPOY, υψόμετρο 1.738, χωρητικότητας 15 ατόμων, τζάκια και σόμπες, κουζίνα, νερό πηγής, τουαλέτες εκτός.
Στην Tριγκία, στη θέση "Aνοιξιάτικα Kλεινού", το καταφύγιο TPIΓKIA, υψόμετρο 1.400, χωρητικότητας 32 ατόμων, τζάκια και σόμπες, κουζίνα, νερό πηγής, τουαλέτες εντός.
XIONOΔPOMIKA KENTPA:
Στον Kόζιακα, στη θέση "Περτουλιώτικα Λιβάδια", υψόμετρο 1.170-1.340. Διαθέτει 3 πίστες, 2 συρόμενους και 1 εναέριο αναβατήρα, σαλέ (εστιατόριο, καφέ μπαρ), σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, πάρκινγκ.
ΣΠΟΡ:
Αναρρίχηση στα Μετέωρα.
TI NA ΨΩNIΣETE:
Bότανα, πλιγούρι, τραχανά, χυλοπίτες, κάστανα, καρύδια, μέλι, τυρί. Kεντήματα, πλεκτά με το βελονάκι, υφαντά κατόπιν παραγγελίας.
TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ:
Δοκιμάστε ντόπια κρέατα, τραχανά και πατσά.
Σαν. Νικ.
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
1 Σχόλια
Δεν μπορείς να μην βάλεις Τρίκαλα (ωραία πόλη, ατμοσφαιρική) και λίγο Ήπειρο θα δούμε;
ΑπάντησηΔιαγραφή