* Θερμοκρασία σερβιρίσματος κρασιού
Για κάθε κρασί υπάρχει μια ιδεώδης θερμοκρασία κατανάλωσης.
Για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8 -12 βαθμούς Κελσίου (ποτέ παγωμένα).
Για τα λευκά γλυκά, τις σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά 6 - 8 βαθμούς Κελσίου.
Για τα ελαφριά φρουτώδη κόκκινα κρασιά 10 -12 βαθμούς Κελσίου.
Για τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά 15 -18 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία δωματίου).
Τα νεαρά κρασιά πρέπει να σερβίρονται πιο δροσερά από αυτά της παλαίωσης.
* Ποιο κρασί πάει με τι
Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά.
Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά.
Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα συνοδεύουν ψητά και βραστά κρέατα και πουλερικά.
Τα πιο κόκκινα κρασιά και τα παλαίωσης, συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσα, κυνήγι και τυριά.
Τα γλυκά κρασιά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίσιο απεριτίφ ή να συνοδεύσουν το επιδόρπιο.
* Το κατάλληλο ποτήρι
Ποιο είναι το κατάλληλο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε; Λεπτό και διαφανές, ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού. Σε σχήμα τουλίπας, ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του να αναδίδεται το άρωμα του κρασιού και να συγκεντρώνεται στο κλειστό στόμιό του. Το ψηλό μακρύ πόδι του ποτηριού επίσης προφυλάσσει το περιεχόμενο από τη θερμότητα που μπορεί να μεταδώσει το χέρι μας. Το ποτήρι θα πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά τα 2/3 του με κρασί.
* Κρασί στην κατάψυξη.
Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη. Το θερμοκρασιακό σοκ το καταστρέφει. Επίσης ποτέ δεν αφήνουμε κρασί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποκτά μια δυσάρεστη οσμή από την μακρόχρονη ψύξη.
Για κάθε κρασί υπάρχει μια ιδεώδης θερμοκρασία κατανάλωσης.
Για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8 -12 βαθμούς Κελσίου (ποτέ παγωμένα).
Για τα λευκά γλυκά, τις σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά 6 - 8 βαθμούς Κελσίου.
Για τα ελαφριά φρουτώδη κόκκινα κρασιά 10 -12 βαθμούς Κελσίου.
Για τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά 15 -18 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία δωματίου).
Τα νεαρά κρασιά πρέπει να σερβίρονται πιο δροσερά από αυτά της παλαίωσης.
* Ποιο κρασί πάει με τι
Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά.
Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά.
Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα συνοδεύουν ψητά και βραστά κρέατα και πουλερικά.
Τα πιο κόκκινα κρασιά και τα παλαίωσης, συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσα, κυνήγι και τυριά.
Τα γλυκά κρασιά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίσιο απεριτίφ ή να συνοδεύσουν το επιδόρπιο.
* Το κατάλληλο ποτήρι
Ποιο είναι το κατάλληλο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε; Λεπτό και διαφανές, ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού. Σε σχήμα τουλίπας, ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του να αναδίδεται το άρωμα του κρασιού και να συγκεντρώνεται στο κλειστό στόμιό του. Το ψηλό μακρύ πόδι του ποτηριού επίσης προφυλάσσει το περιεχόμενο από τη θερμότητα που μπορεί να μεταδώσει το χέρι μας. Το ποτήρι θα πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά τα 2/3 του με κρασί.
* Κρασί στην κατάψυξη.
Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη. Το θερμοκρασιακό σοκ το καταστρέφει. Επίσης ποτέ δεν αφήνουμε κρασί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποκτά μια δυσάρεστη οσμή από την μακρόχρονη ψύξη.
0 Σχόλια