Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι χοχλιοί....μακραίνουν τη ζωή μας

Τα σαλιγκάρια, οι χοχλιοί, αποτελούν ένα από τα βασικά πιάτα της κρητικής κουζίνας και για πολλούς Κρητικούς ένα από τα πιο εύγευστα.
Καθ όλη τη διάρκεια του έτους, οι χοχλιοί βρίσκονται σε πολλά κρητικά τραπέζια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Η κατανάλωσή τους γίνεται συχνότερη κατά τη διάρκειαης νηστείας και ιδιαίτερα της Μεγάλης Σαρακοστής .
Οι χοχλιοί συνοδευόμενοι από πατάτες και κολοκυθάκια, χόρτα τσιγαριστά ή μάραθο αποτελούν αγαπημένο έδεσμα για πολλούς.
Ο χοχλιός εμφανίζει μεγάλα διατροφικά πλεονεκτήματα γιατί αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή και ένα βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της κρητικής από τη μεσογειακή διατροφή.
Η συχνή κατανάλωση χοχλιών στην Κρήτη - η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο - έχει συσχετιστεί με το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της.
Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χοχλιοί ως όστρακα της ξηράς περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης τα άγρια σαλιγκάρια, που τρέφονται με χορταρικά και βότανα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέος.
Τόσο τα ω-3 όσο και το αλινολενικό οξύ μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και χρόνιων νοσημάτων.
Τέλος το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (3,3%), ιδιαίτερα δε σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και σεληνίου.
Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη) συμβάλλοντας επίσης στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.
* Για να γίνει ένα εκτροφείο, χρειάζονται δίχτυα εσωτερικής περίφραξης, σπόροι και φυτά για τροφή, οι μάνες αναπαραγωγής και καλή ανάλυση του εδάφους.
Από το δεύτερο χρόνο και μετά το μόνο που πληρώνει ο παραγωγός είναι...τους σπόρους.
Το κύριο μέλημα του παραγωγού είναι το "δρόσισμα των σαλιγκαριών" που θα πρέπει καθημερινά να ποτίζει το εκτροφείο για 10 λεπτά της ώρας
Τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν προς το τέλος της άνοιξης και γεννούν, όλα, δεν υπάρχουν αρσενικά ή θηλυκά είναι ερμαφρόδιτα.
Τρία στρέμματα εκτροφής σαλιγκαριών μπορεί κάποιος να τα έχει και ως ημιαπασχόληση, ενώ ένα εκτροφείο πέντε στρεμμάτων ο ιδιοκτήτης μόνος του μπορεί να το φροντίσει, αρκεί να προσέχει αν το φαγητό είναι αρκετό και αν υπάρχει κάποια ζημιά στα δίχτυα της περίφραξης.
Κάθε στρέμμα δίνει 1000 με 1200 κιλά σαλιγκαριών το χρόνο και η σημερινή τιμή στο χωράφι είναι 3,70 ευρώ το κιλό. Η σημερινή παραγωγή διεθνώς καλύπτει μόλις το 10% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ εκτός από την Κρήτη και τη Μάλτα απαγορεύεται η συλλογή και η εμπορία σαλιγκαριών από την ύπαιθρο.
Χολχιδοβραδιά
* Στο χωριό Βλαχερωνίτισσα του Νομού Χανίων εδώ και οκτώ χρόνια το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου διοργανώνεται Χολχιδοβραδιά! Οι κάτοικοι του χωριού έχουν το παρανόμι "χολχιδάδες" λόγω της μεγάλης ποικιλίας και του μεγάλου αριθμού χοχλιών, που πάντα βρίσκονται στα χωράφια και στους τρόφους γύρω από το χωριό αλλά και λόγω της υψηλής κατανάλωσης που είχαν οι χοχλιοί στο καθημερινό τραπέζι των χωριανών. Στην πλατεία του χωριού στήνεται κρητικό γλέντι και γεύονται σαλιγκάρια μαγειρεμένα με όλους τους παραδοσιακούς τρόπους της κρητικής κουζίνας. Έφη-Ανατολή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια