Καλυμμένο με πυκνό πέπλο μυστηρίου παραμένει στις ημέρες μας το «γεγονός» της Τονγκούσκα τον Ιούνιο του 1908.
Η γιγάντια έκρηξη που συγκλόνισε τη Σιβηρία κοντά στον ομώνυμο ποταμό κάνει τους περισσότερους επιστήμονες να εκτιμούν ότι προήλθε από....
γιγάντιο μετεωρίτη, αστεροειδή ή κομήτη, αν και η αδυναμία ερευνητών να εντοπίσουν θραύσματα διατηρεί το μυστήριο ανέπαφο.
Την ίδια στιγμή, η αραιοκατοικημένη περιοχή, που φιλοξενεί μόνο μέλη της νομαδικής φυλής των Εβένκι, δεν επέτρεψε σε αυτόπτες μάρτυρες να παραστούν στο «γεγονός».
Αν υποθέσουμε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αστρικό σώμα, αυτό πρέπει να είχε διάμετρο τουλάχιστον 70 μέτρων, ενώ μετά την πρόσκρουση η βόρεια Σιβηρία πρέπει να παρέμεινε φωτισμένη για πολλές ημέρες και νύχτες. Θεωρίες θέλουν η έκρηξη να μην οφείλεται σε πρόσκρουση βράχου, εκτιμώντας ότι προκλήθηκε από αιφνίδια έκκληση μεθανίου, που ανεφλέγη βγαίνοντας στην επιφάνεια.
Άλλη θεωρία θέλει την έκρηξη να αποτελεί επίπτωση «περάσματος» μαύρης τρύπας, προσγείωσης άγνωστης ταυτότητας διαστημικού οχήματος ή ακόμη και να οφείλεται σε πειράματα του φυσικού Νικόλα Τέσλα, εφευρέτη του εναλλασσόμενου ρεύματος, λόγω πειραμάτων του την εποχή εκείνη στη μακρινή Ν. Υόρκη.
Η πρώτη επιστημονική αποστολή στην Τουνγκούσκα, υπό τον φυσικό Λεονίντ Κούλικ το 1927, δεν αποκάλυψε ίχνη μετάλλων ή βράχων στο σημείο της πρόσκρουσης, ενώ οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στην αποστολή να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση του μυστηρίου.
Καθημερινή
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια