Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μπιρίμπα ως αντίδοτον

«Για την μπιρίμπα, την εθνική μας απασχόληση, δεν μας γράψατε!
Και όμως, εάν το κάνετε, θα σας παραδεχθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες!
Δύσκολο χαρτοπαικτικό παιχνίδι, απαιτεί δύο τράπουλες, παρατηρητικότητα –τι χαρτί πέφτει, ποιος το πήρε– και μνήμη. 
Αυτοσυγκέντρωση, εάν παίζεται με τρεις ή δύο, και το νου σας στον.... 

“παρτενέρ”, τι παίρνει, τι θέλει, τι μπορεί να έχει».
Όπως θα καταλάβατε, η στήλη πήρε επιστολή από οπαδό της μπιρίμπας που την συστήνει ως αντίδοτο στην κρίση ακεφιάς και αναπαραδιάς των Ελλήνων!
Πάει η πρέφα στα καφενεία, τα στοιχήματα, τα κεράσματα των καφέδων. Σε λίγους κύκλους επιζεί ακόμα η πόκα, κι αυτή με τα φτερά της μαδημένα. Εικονική η αξία ή μειωμένη στις πολύχρωμες μάρκες που κερδίζονται, ή χάνονται, στην πράσινη τσόχα. Άλλοτε χάνονταν περιουσίες. Τώρα, δεκάρικο, εικοσάρικο, εάν έχεις γκίνια και κέρδος σημαντικό το ενδιαφέρον παιχνίδι με μία τράπουλα, σε παραλλαγές –χαρακίρι, μαμούθ κ.λπ.– αλλά ιδίως το σπιτικό κέρασμα, γλυκό ή δείπνο που προσφέρει η οικοδέσποινα στους παίκτες!
Ο επιστολογράφος μας όμως επιμένει στη σημασία της μπιρίμπας επειδή οι περισσότεροι παίζουν χωρίς χρήματα, για τη χαρά και τη δυσκολία της νίκης! «Λεφτά υπάρχουν», η γνωστή κραυγή δεν έχει πλέον αντίκρυσμα.
Αρκεί να περνά η ώρα με συντροφιά και ανέξοδα. Το κέρασμα γίνεται με τη σειρά, κάθε παίκτης ή ζευγάρι διοργανώνει στο σπίτι του την μπιρίμπα (ή την καινούργια της, δύσκολη και εγκεφαλική, παραλλαγή που ονομάζεται «μπαρίμπα», αλλά δεν έχει σχέση με το... μπαρ, μόνο με την υποχρέωση πως για να πάρεις πακέτο, πρέπει να ’χεις κάνει μπιρίμπα και για να βγεις, μπιρίμπα «αγνή», χωρίς μπαλαντέρ και δυάρια!).
Κι αν κανείς ανοίξει συσκευή για ν’ ακούσει τις ειδήσεις, γενική η κατακραυγή «κλείσ’ το το ρημάδι! Έλεος!». «Πιστέψτε με, δεν πρόκειται για παίκτες μανιώδεις, εξαρτημένους από τον τζόγο. Οι περισσότεροι έπιασαν πρώτη φορά χαρτιά στο χέρι τους για να περάσει η ώρα τους, με την παρέα τους χωρίς πολλά έξοδα!», επιμένει ο επιστολογράφος.
«Είναι δημιούργημα της μεταμνημονιακής εποχής! Έπαιζαν και οι κατέχοντες ποσά, την εποχή που στα κότερα, τα Σαββατοκύριακα, ήταν καλεσμένη όλη η κυβέρνηση! “Η εξουσία στον λαό”, οι θαλαμηγοί για εκείνους. Τώρα, παίζουν με τον πόνο μας, όπως μας κατάντησαν, ενώ εκείνοι πήραν θέση είτε στην ιστορία είτε στα αμερικανικά πανεπιστήμια για διαλέξεις!
Ποιος έχει σειρά; Εκοψες; Μοίρασε! Εσύ κάνε τα πακέτα...». Κι εδώ τελειώνει η επιστολή - συμβολή του υπέρμαχου της μπιρίμπας ως «Αντίδοτον υπ. αρ.1» για όσους δεν αναφέρονται ούτε πρόκειται ποτέ να αναφερθούν στη λίστα Λαγκάρντ!
ΤΗΛΕΦΟΣ