Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποια κτίρια λειτουργού​ν αυτόνομα

Δεν είναι μόνο η «Βίλα Αμαλία».
Στην Αττική υπάρχουν πολλοί «αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι» (π. χ. πάρκο Ναυαρίνου), ακόμα περισσότερα «αυτόνομα στέκια» (στα ΤΕΙ, στο Πολυτεχνείο, κ. α.), και ακόμα περισσότερα κατειλημμένα κτίρια.
Το καθένα τους έχει και τη δική του μικρή ιστορία:

1. «Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη», οδός Καραγιάννη και Δροσοπούλου στην πλατεία Αμερικής.
Η παλαιότερη κατάληψη στην Ελλάδα. Πριν από 25 χρόνια μια ομάδα φοιτητών μπήκε στο εγκαταλελειμμένο κτίσμα που ανήκει στο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Παιδείας. Από τότε έχουν γίνει αρκετές επιχειρήσεις εκκένωσης του κτιρίου χωρίς επιτυχία.
2. «Κατάληψη Κτήματος Πραπόπουλου», οδός Προφήτη Ηλία 49 στο Χαλάνδρι.
Τον Δεκέμβριο του 2006 οι καταληψίες μπήκαν στα τέσσερα στρέμματα του κτήματος και κατέλαβαν τη μεσοπολεμική έπαυλη. Έκτοτε, κάθε τόσο κάνουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως το «πάρτι για την επισκευή της στέγης ώστε να μη μας πέσει στο κεφάλι» που γράφουν στο Ίντερνετ. Βλέπετε, πέρυσι τον Μάιο στο κτήμα έγινε επίθεση με μολότοφ και η στέγη του οικήματος κάηκε, όπως και η δανειστική βιβλιοθήκη των χιλίων τόμων που διατηρούσαν οι καταληψίες.
3. «Κατάληψη Πάτμου και Καραβία», στα Πατήσια.
Από τις 8 Απριλίου του 1989, οι νεαροί που είχαν την... τεχνογνωσία απ’ την «Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη» κήρυξαν τον δικό τους νόμο στο κτήμα των Πατησίων, και εγκαταστάθηκαν στην αγροικία που χρονολογείται από το 1880 και ανήκει στον ΟΣΚ. Το σχολείο που είχε προγραμματιστεί να ανεγερθεί στον συγκεκριμένο χώρο τελικά χτίστηκε σε διπλανό οικόπεδο.
4. «Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου», στη συμβολή Διονύσου και Σόλωνος στο Μαρούσι.
Το νεοκλασικό με τους φοίνικες ήταν εγκαταλελειμμένο πολύ πριν το καταλάβουν οι νεαροί που αυτοπροσδιορίζονται ως «κομμάτι του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου». Από τις 7 Απριλίου 2010 που μπήκαν στην έπαυλη οι νέοι ένοικοι κάθε τόσο δέχονται επιθέσεις, οι φωτογραφίες απ’ τις οποίες ανεβαίνουν σε μπλογκ ακροδεξιών στο Ίντερνετ. Παρά ταύτα οι καταληψίες παραμένουν στον χώρο.
5. «Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου», οδός Γ. Ζωγράφου 13.
Πρώτη φορά οι καταληψίες άνοιξαν την πράσινη πόρτα του ιστορικού κτιρίου τον Νοέμβριο του 2011. Έκτοτε, έχουν συνέλευση κάθε Δευτέρα, ενώ οργανώνουν τη λεγόμενη «συλλογική κουζίνα» τις Κυριακές.
6. Κατάληψη «Στρούγκα», οδός Δεκελείας 116 στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Η κατάληψη ξεκίνησε το 2009 οπότε και οι «ένοικοι» του κτιρίου άρχισαν να υπογράφουν τα ποστ τους στο Ίντερνετ ως «τρελοί κι ευτυχισμένοι». Κάθε τόσο ανεβάζουν φωτογραφίες από εργασίες συντήρησης...
7. «Αγρός - Αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος», Πάρκο Τρίτση.
Αυτή η κατάληψη ξεκίνησε στις 16 Μαΐου 2009. Οι νεαροί που την αποτόλμησαν προηγουμένως είχαν καταλάβει τον «αυτοδιαχειριζόμενο αγρό Καματερού» στο αγρόκτημα της οδού Δαβάκη, αλλά οι αρχές τους έκαναν έξωση νωρίς. Σήμερα πλέον στο Πάρκο Τρίτση έχουν στήσει «εργαστήρια αυτομόρφωσης» …
8. «Κατάληψη ΠΙΚΠΑ» στη συμβολή Τιμοδήμου και Αντωνιάδου 29, στα Άνω Πετράλωνα.
Πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι που κατελήφθη στις 4 Απριλίου 2009, χρόνια μετά τη μεταστέγαση του ΠΙΚΠΑ. Τώρα στο κατειλημμένο κτίριο γίνονται κάθε είδους εκδηλώσεις.
9. «Κατάληψη Σινιάλο» στη διασταύρωση Καποδιστρίου και Θεσσαλονίκης στο Αιγάλεω.
Από την Πρωτομαγιά του 2010 η «πρωτοβουλία αναρχικών Αιγάλεω» κατέλαβε ένα κομμάτι δημοτικού χώρου στις παλιές εργατικές πολυκατοικίες της περιοχής. Οι αποφάσεις για το μέλλον της κατάληψης λαμβάνονται έπειτα από συνέλευση κάθε Τετάρτη, ενώ για τους φίλους των καταληψιών προσφέρονται, μεταξύ άλλων, μαθήματα Αραβικών...
10. «Κατάληψη Παπουτσάδικο», λεωφόρος Συντ. Δαβάκη στο Χαϊδάρι.
Οι καταληψίες έκαναν την απόβασή τους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παπουτσιών στις 19 Μαρτίου του 2011. «Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία του, διεκδικούμε τη χρήση του χωρίς μεσάζοντες», γράφουν στο Ίντερνετ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια