Το 1950 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο αργότερα φεύγει στην Κορέα εθελοντής και το 1964 μεταβαίνει, έχει πια τον βαθμό του ταγματάρχη, με ψεύτικο διαβατήριο στην Κύπρο. Δίνει μάχη και καταλαμβάνει το προγεφύρωμα της Μασούρας.
Υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρίβα, άρχισε την εκκαθάριση ενός τουρκοκυπριακού χωριού όταν ο Γρίβας του ζητά από τον ασύρματο να τεθεί κάποιο όριο στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες του μεταχειρίζονταν τους αμάχους.
Ο Ντερτιλής εκνευρισμένος πυροβολεί τον ασύρματο!
Το 1966, ενώ υπηρετεί στο 16ο Σύνταγμα στη Νιγρίτα Σερρών, μυείται στο πραξικόπημα.
«Τους έπιασα στον ύπνο»
Ο τρόπος με τον οποίο «κατέλαβε» μία σειρά από δημόσια κτίρια της Αθήνας, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, ήταν από τα ανδραγαθήματα για τα οποία επαιρόταν.
«Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», έλεγε.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντερτιλής θα βγει με το μηχανοκίνητο τάγμα που διοικούσε στην Αγία Παρασκευή για να «ελέγξει 28 στόχους...
Τέσσερις παρά δέκα το πρωί είχε τελειώσει η επιχείρηση... ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει.»
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Ντερτιλής παρέμεινε στρατιώτης και υπό αυτή την ιδιότητά του πήρε μέρος στην καταστολή της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία διόμισυ μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε άλλους 12.
Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος Ε.Α.): Ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του φοιτητή Μυρογιάννη.
ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Ν.ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ..
«Δεν κάνω αίτηση χάριτος. Θα πεθάνω στη φυλακή»
Σκληρός και αποφασισμένος, παρά τα 90 του χρόνια, ο Ντερτιλής ανοίγει τα χαρτιά του μέσα από το κελί του και ξεκαθαρίζει: «Δεν μετανιώνω για όσα έγιναν γιατί είμαι
Ο πρώην στρατηγός Ντερτιλής καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.
Αμετανόητος, σκληρός και αποφασισμένος. Ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος των χουντικών που παραμένει στις φυλακές αρνούμενος να καταθέσει αίτηση χάριτος. Δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για τίποτα, υπερασπίζεται την επανάσταση και σχολιάζει τη σημερινή οικονομική κρίση και την εγκληματικότητα. Στο ερώτημα αν θα ήθελε να βγει έστω και τώρα από τον Κορυδαλλό απαντά: «Μου ζητούν να υπογράψω αίτηση χάριτος για να με αποφυλακίσουν, αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη. Θα πεθάνω στη φυλακή». Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, βαδίζει ήδη στο 90ό έτος, θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της πολυτάραχης ζωής του: από τα πεδία των μαχών στην Κύπρο
το 1963 έως τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, δέκα χρόνια μετά.
-Είστε ο μοναδικός από όσους καταδικάστηκαν το 1975 για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα και τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο που παραμένετε εντός του Κορυδαλλού.
Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κουβέντα μας δεν αποτελεί συνέντευξη, γιατί συνεντεύξεις δίνουν οι πολιτικοί που ενδιαφέρονται για την προβολή τους. Οσον αφορά στο ερώτημά σας, ξεκαθαρίζω πως δεν πρόκειται να καταθέσω αίτηση χάριτος, όπως ορισμένοι επιδιώκουν. Εγώ θα πέσω όρθιος υπηρετώντας τα πιστεύω μου. Είμαι στρατιώτης και θα μείνω μέχρι τέλος. Το 2009 με επισκέφτηκε στο κελί μου διακομματική επιτροπή που εξέταζε τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Ανάμεσα στους βουλευτές ήταν και η κυρία Παπακώστα, η οποία με ρώτησε γιατί δεν υπογράφω δήλωση πως είμαι ασθενής, ώστε να βγω από τη φυλακή. Της απάντησα ότι είναι πιθανότερο να πέσει μαύρο χιόνι ή ο ήλιος να βγει από τη δύση παρά να υπογράψω ένα τέτοιο χαρτί.
-Πάντως αρκετοί από αυτούς που αρχικά καταδικάστηκαν μαζί με εσάς, στη συνέχεια αιτήθηκαν απονομή χάριτος και αφέθησαν ελεύθεροι.
Αλλοι αιτήθηκαν χάρη, άλλοι, υποτίθεται, ασθένησαν και βγήκαν έξω. Ολοι κρίνονται από τις πράξεις τους.
-Εχετε μετανιώσει για την εμπλοκή σας στο πραξικόπημα και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου;
Επαναλαμβάνω πως είμαι στρατιώτης και έχω μάθει στη ζωή μου να εκτελώ στο έπακρο τις εντολές των ανωτέρων μου. Με αποκαλούν «ταγματάρχη με το περίστροφο». Περίστροφο θα κρατούσα, τι ήθελαν να κρατάω; Ανθοδέσμη με γαρίφαλα;
-Θέλω να έρθουμε στο σήμερα. Πώς βλέπετε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα;
Μοιάζει σαν ένα αεροσκάφος που βρίσκεται σε διαδικασία ανώμαλης προσγείωσης, χωρίς να υπάρχουν κυβερνήτες στο πιλοτήριο και ο αυτόματος πιλότος να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον, όπως είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα. Θεωρώ πως η χώρα μας έχει χάσει την κυριαρχία της και είναι ουσιαστικά υπό την κατοχή του ΔΝΤ και των ισχυρών της Γης, με μια κυβέρνηση που απλώς υπακούει στις εντολές τους.
-Θεωρείτε δηλαδή πως η Ελλάδα έχει απολέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας;
Σας θυμίζω τα όσα είχε δηλώσει το 2005 η τότε πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, προσφωνώντας τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. «Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων». Δεν τα είπα εγώ, αλλά η κυρία Μπενάκη. Φοβάμαι πως θα έχουμε και σοβαρά προβλήματα στο Αιγαίο με τους Τούρκους.
-Πόσο αλλαγμένη θα βρίσκατε την Ελλάδα και την Αθήνα αν αύριο το πρωί αποφυλακιζόσασταν; Το έχετε σκεφτεί καθόλου;
Είμαι ενήμερος. Βλέπω καθημερινά στην τηλεόραση τις ειδήσεις. Εχει αλλάξει προς το χειρότερο η εικόνα στην Αθήνα, στη χώρα. Σωστή ζούγκλα.
-Αν είχατε τη δυνατότητα, πώς θα αντιμετωπίζατε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στο κέντρο της Αθήνας;
Θα κατέβαζα τον Στρατό, θα τους μάζευα, θα τους φόρτωνα σε καράβια, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, ακόμη και σε κάρα και θα τους έστελνα πίσω στις πατρίδες τους, ενώ θα σφράγιζα τα σύνορα να μην περνάει ούτε κουνούπι. Λύσεις υπάρχουν.
inout.gr
Γιός του ο Έλληνας 007 εδώ
0 Σχόλια