Η θεωρία ότι οι γόβες-στιλέτο μπορεί να είναι βλαπτικές για την υγεία σας, φυσικά, δεν είναι καινούρια.
Οι ορθοπεδικοί προειδοποιούν.....
τις γυναίκες εδώ και δεκαετίες ότι τα ψηλά τακούνια ευθύνονται για την ανάπτυξη διαφόρων δυσμορφιών, από κάλους και κότσια, έως οστεοαρθρίτιδα, χρόνιους πόνους στα γόνατα, εκδήλωση ευαισθησίας στους αστραγάλους και προβλήματα στη μέση και την πλάτη.
Η πιο ανησυχητική μελέτη προέρχεται από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, «καταδικάζει» ακόμη και τα κοντόχοντρα τακούνια. «Τα σχετικά χαμηλά τακούνια με φαρδύ πέλμα (3-5 πόντους) είναι εξίσου επιβαρυντικά για την υγεία, όσο και τα λεπτά, ψηλά τακούνια (8-12 πόντους), ιδίως για την πρόκληση οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα», κατέληξε η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ, συμπεραίνοντας ότι τα μόνα ασφαλή παπούτσια είναι…τα σχεδόν φλατ.
Από την αμερικάνικη έρευνα αποδείχτηκε ότι η πίεση στα γόνατα αυξάνεται θεαματικά, είτε με χαμηλά είτε με ψηλά τακούνια. Η πίεση στα γόνατα μετρήθηκε να έχει αυξηθεί κατά 22% στις γυναίκες που φορούσαν γόβες-στιλέτο και κατά 26% (!) στις γυναίκες που φορούσαν χαμηλά, πλατιά τακούνια. Μόνο τα πολύ χαμηλά τακούνια ή ακόμη και παπούτσια χωρίς ίχνος τακουνιού πέρασαν με επιτυχία το…κρας τεστ των Αμερικανών ερευνητών.
Μια δεύτερη έρευνα, όμως, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Όξφορντ Μπρουκς της Βρετανίας, ανατρέπει την αμερικανική θεωρία και απαλλάσσει τα ψηλά τακούνια, τουλάχιστον από την κατηγορία της πρόκλησης οστεοαρθρίτιδας.
111 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 70 ετών πήραν μέρος στην έρευνα…. Οι 29 από αυτές περίμεναν να υποβληθούν σε επεμβάσεις αποκατάστασης στο γόνατο ενώ οι άλλες 82 μετείχαν χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα …
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι, τελικά, άλλοι παράγοντες ευθύνονταν για την πρόκληση οστεοαρθρίτιδας, όπως η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί που είχαν γίνει στο παρελθόν και το υπερβολικό κάπνισμα…Έτσι οι πολυπόθητες γόβες-στιλέτο απαλλάχθηκαν – εν μέρει-από τις κατηγορίες, χαροποιώντας τις θαυμάστρίες τους…
Και μπορεί τα ψηλά τακούνια να μην ευθύνονται- σύμφωνα με την μελέτη του Όξφορντ Μπρουκς- για την πρόκληση οστεοαρθρίτιδας, όλοι όμως οι ορθοπεδικοί συμφωνούν ότι η υπερβολική χρήση τους προκαλεί άλλα προβλήματα στο κάτω μέρος των ποδιών…
Όπως παρατηρούν, η μακροχρόνια χρήση τους δημιουργεί απονεύρωση κάτω από το πόδι, στο πέλμα και τα δάχτυλα, ενώ επιβαρύνει τα κότσια που ήδη υπάρχουν. Τα ψηλά τακούνια δηλαδή, αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για το μπροστινό μέρος του ποδιού. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που φοράνε συχνά γόβες-στιλέτο, υποφέρουν συχνότερα από…πονοκεφάλους, προφανώς εξαιτίας των κραδασμών που δεν απορροφούνται από το στενό πάτημα του τακουνιού. Ίλιγγος, πάντως, δεν αναφέρεται ως παρενέργεια, ακόμη και αν τα τακούνια σας είναι δωδεκάρια…
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος που προξένησαν τα τακούνια. Εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο, φυσικά συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορεί να ανακουφίσουν από τους πόνους στα γόνατα και να ανακόψουν την πορεία της βλάβης. Εάν, βέβαια, έχετε διανύσει χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων επάνω σε γόβες-στιλέτο και αισθάνεστε τα γόνατά σας να σας πεθαίνουν, τότε ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε σειρά ενέσεων για τουλάχιστον έξι μήνες!
Εάν, πάλι, η αρθρίτιδα έχει προχωρήσει πάρα πολύ, μπορεί να εφαρμοστεί αρθροσκοπική χειρουργική προκειμένου να καθαρίσουν οι χόνδροι του γονάτου ή ακόμη και να γίνει ολική αρθροπλαστική. Θεωρείται αυτονόητο, βέβαια, ότι θα πρέπει να ξεχάσετε οριστικά τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σας.
Ακόμη κι αν δεν έχετε φτάσει στο σημείο να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, λόγω της αγάπης σας για τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σας, σκεφτείτε μια σειρά, ακόμη από προβλήματα που σας προκαλούν:
-Πόνους στο μετατάρσιο. Συνήθως πρόκειται για ισχυρούς πόνους ή αίσθηση φοβερής πίεσης στην «μπάλα» του ποδιού, στο γνωστό…κουντεπιέ.
-Νεύρωμα «Μόρτον». Πρόκειται για ένα σύνδρομο δέκα φορές πιο συχνό στις γυναίκες απ΄ ό,τι στους άνδρες, άμεσα σχετιζόμενο με τα ψηλά τακούνια και το οποίο χαρακτηρίζεται από λέπτυνση των ιστών γύρω από νεύρο μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου. Συνοδεύεται από ισχυρούς πόνους και αίσθηση αστάθειας.
Παραδόξως και προς έκπληξη των ερευνητών που έκαναν μετρήσεις σε εκατοντάδες γυναίκες, ούτε τα απολύτως «φλατ» παπούτσια θεωρούνται ιδανικά για τα πόδια σας.
Πώς περιγράφεται, λοιπόν, το ιδανικό παπούτσι…
Έχει τακούνι περίπου 1,5 έως 2 πόντους. Το ύψος αυτό θεωρείται το πιο ασφαλές, τόσο για το μπροστικό μέρος του ποδιού, όσο και για τη φτέρνα και το πέλμα. Επιπλέον, τα παπούτσια με τατραγωνισμένη μύτη, άρα με περισσότερο χώρο για τα δάκτυλα, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το…στρίμωγμα του ποδιού που μπορεί, μακροπρόθεσμα, να σας προκαλέσει πλήθος προβλημάτων. Μπορεί να θεωρούνται λιγότερο κομψά από τις γόβες-στιλέτο, αλλά, σίγουρα, είναι πιο ασφαλή.
Λεωνίδας Καλλιδώνης Google+
0 Σχόλια