Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sinterklaas: δίχασαν την Ολλανδία

Ο ξένος επισκέπτης της Ολλανδίας, τέτοια εποχή, θα παραξενευτεί ενδεχομένως από τη φιγούρα των βοηθών του Αη Βασίλη, του Sinterklaas στα ολλανδικά, αυτού τέλος πάντων που φέρνει τα δώρα στα παιδιά για τα Χριστούγεννα.
Και αυτό, επειδή οι βοηθοί του, οι περίφημοι ....

warte Piet (του Μαύρου Πιτ, δηλαδή) έχουν μαύρη επιδερμίδα, άφρο μαλλιά και σαρκώδη κόκκινα χείλη.
Χαρακτηριστικά, που εύκολα παραπέμπουν σε Αφρικανό. Και πράγματι, ο Zwarte Piet έκανε το ντεμπούτο ως Αφρικανός υπηρέτης σε βιβλίο του 1850.
Εκτοτε έχει αναλάβει τον ρόλο βοηθού του Αη Βασίλη, που ετοιμάζει τα δώρα και αποτελεί για ορισμένους τουλάχιστον υποκείμενο της ολλανδικής παράδοσης.
Για άλλους πάλι δεν είναι παρά μια ακόμη έκφανση ρατσισμού, άποψη η οποία δεν διασκεδάζεται από την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το μαύρο του πρόσωπο έχει να κάνει με την καταβύθισή του στις καμινάδες.
Και τα υπόλοιπα αφρικανικά χαρακτηριστικά του πώς εξηγούνται;
Η συζήτηση αρχίζει να φουντώνει στην Ολλανδία, καθώς άλλοι δεν βλέπουν τίποτα το κακό σε αυτήν την παραδοσιακή μορφή, ενώ άλλοι βλέπουν το κακό πρόσωπο ενός επαίσχυντου ρατσισμού.
Σε μια πολλά υποσχόμενη κίνηση, δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστήματων στν Ολλανδία χρησιμοποιούν φέτος στον στολισμό τους ως βοηθούς του Αη Βασίλη παιδικές φατσούλες μουτζουρωμένες με στάχτη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια