Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πάτησαν στοπ στον πόνο!

Τέλος στο μαρτύριο χιλιάδων ασθενών στη χώρα μας που υποφέρουν από χρόνιους πόνους βάζουν Ελληνες νευροχειρουργοί, χάρη σε μια νέα επαναστατική μέθοδο. Οι επιστήμονες κατάφεραν να εμφυτεύσουν διεγέρτη νωτιαίου μυελού στον αυχένα ενός 45χρονου άνδρα, ο οποίος μετά από .....

σοβαρό τροχαίο ατύχημα υπέφερε για είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια από φριχτούς πόνους στο αριστερό του χέρι.

Η ομάδα των νευροχειρουργών Ιωάννη Πολυθοδωράκη και Κανάρη Παναγόπουλου συνέστησαν στον ασθενή τη μέθοδο της νευροτροποποίησης και ειδικότερα την εμφύτευση ενός διεγέρτη νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης του.

«Είμαστε ευτυχείς γιατί απαλλάξαμε τον συμπατριώτη μας από ένα καθημερινό μαρτύριο» τόνισε ο επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, νευροχειρουργός - χειρουργός σπονδυλικής στήλης Ιωάννης Πολυθοδωράκης και πρόσθεσε: «Ο 45χρονος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα το 1989, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα σπονδυλικής στήλης και παράλυση στο αριστερό χέρι λόγω βλάβης του βραχιόνιου πλέγματος. Εκτοτε σε καθημερινή βάση έπασχε από νευροπαθητικό πόνο ιδιαίτερης έντασης στο παράλυτο άκρο».

Σύμφωνα με τον κ. Πολυθοδωράκη: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη μέθοδο της νευροτροποποίησης εφαρμόστηκε σε δύο στάδια: δηλαδή, έγιναν δύο επεμβάσεις με διαφορά δεκαπέντε ημερών. Στην πρώτη επέμβαση τοποθετήθηκε το ειδικό ηλεκτρόδιο στον επισκληρίδιο χώρο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και συνδέθηκε με εξωτερικό διεγέρτη. Ο ασθενής ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση για δεκατέσσερις ημέρες και ακολούθησε η δεύτερη επέμβαση, με μόνιμη εμφύτευση του διεγέρτη στο υποδόριο της κοιλιακής του χώρας και η σύνδεσή του με το ηλεκτρόδιο που είχε τοποθετηθεί στην πρώτη επέμβαση». Ο ασθενής άμεσα μετά την επέμβαση παρουσίασε σημαντική βελτίωση, που έφτασε στη σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του πόνου.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος
Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η μέθοδος της νευροτροποποίησης αποτελεί την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που υποφέρουν καθημερινά. Συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με πόνο μετά από επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, μεθερπητική νευραλγία, χρόνιο πυελικό πόνο ή ακόμα και νευροπαθητικό κακοήθη πόνο, αλλά και σε άλλες, πολλές περιπτώσεις χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

Οι διεγέρτες νωτιαίου μυελού έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος ενός ασθενούς αντιλαμβάνεται τα σήματα πόνου. Μέσω ενός προγράμματος μετάδοσης ελαφρών ηλεκτρικών παλμών, μετατρέπουν τον πόνο σε αίσθημα ελαφρού μουδιάσματος.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο που θα δώσει λύση σε πολλούς που υποφέρουν από πόνους στην σπονδυλική στήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή