Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πριγκίπισσες της Μεσογείου

Περισσότερο από 500 αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνει η έκθεση "Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας" που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Γουλανδρή. Μια σπάνια ευκαιρία να "ακούσουμε" την ιστορία από τα χείλη των γυναικών.

Πρόκειται για αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέριες ή θεραπεύτριες και .....

μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες ή άλλες που υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων περιοχών.
 Η αφήγηση - μέσα από ταφικά σύνολα - αφορά υπαρκτές γυναίκες και μας "ταξιδεύει" από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.

24 σύνολα.
Συνολικά θα παρουσιαστούν 24 σύνολα γυναικείων ταφών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, με τη συνεργασία της δρος Μιμίκας Γιαννουπούλου.

 "Η επιλογή με αντικείμενα από συγκεκριμένες υπαρκτές γυναίκες είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης", σύμφωνα με τους διοργανωτές. "καθώς δίνει μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές και επομένως το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό"

Κοσμήματα.
Στα σύνολα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνονται πολλά κοσμήματα, πόρπες από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο και πολύτιμους λίθους, σκουλαρίκια από χρυσό και άργυρο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, δαχτυλίδια, περιδέραια, χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο αλλά και αγγεία (χάλκινα, γυάλινα, φαγεντιανά κ.α),
 "ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, ιδεών και πίστεως από ένα γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας"
Επίσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας ο περίφημος ξύλινος θρόνος νεκρής πριγκίπισσας από ταφή στο Verruchio.

*  H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των προέδρων της Ελληνικής και Ιταλικής Δημοκρατίας.
Θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου 2013.
"Ε.Τ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια