Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εδέσματα και εορτές: της Αγίας Αναστασίας

Εδέσματα και εορτές: της Αγίας Αναστασίας

Η Αγία Αναστασία εικονίζεται συχνά κρατώντας στα χέρια της μπουκαλάκια με διάφορα γιατρικά μια και θεωρείται, σύμφωνα με την λαϊκή λατρεία, ότι θεραπεύει από διάφορες ασθένειες.


Στη Δυτική Μακεδονία παρασκεύαζαν την ημέρα εκείνη ένα γλυκό ψωμί ζυμωμένο με διάφορα βότανα.
Το ψωμί μοιραζόταν στην εκκλησία, αφού ο παπάς διάβαζε μια σειρά από ευχές για καλή υγεία στους παρευρισκόμενους.
Εδέσματα και εορτές: της Αγίας Αναστασίας
ΣΥΝΤΑΓΗ:
Ψωμί ζυμωτό με βότανα , Κοζάνης
Υλικά για δύο μέτρια ψωμάκια:
400 γραμμ. αλεύρι.
170 γραμμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου).
4 αυγά.
15 γραμμ. μαγιά.
3-4 κουτ. γλυκ. ζάχαρη.
1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι.
1/2 φλυτζ. τσαγ. ζωμό από βρασμένο βασιλικό.
2 κουτ. σούπ. ζωμό από βρασμένο φασκόμηλο.
1/2 φλυτζ. τσαγ. ζωμό από βρασμένο τσάι του βουνού.
Τρόπος παρασκευής:
 Σ  ένα μπολ αδειάζεται το αλεύρι και κάνετε στη μέση μια λακκούβα. Ρίχνεται τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό ζωμό από βότανα, το βούτυρο κομματάκια, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι.
Ζυμώνετε το μείγμα, προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς από τα βότανα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και το ζυμάρι να είναι αρκετά τρυφερό.
Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθεται δύο ψωμάκια και τα τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί, σκεπάζετε και τα αφήνετε 15-20 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
Περνάτε την επιφάνεια με λόγο αυγό χτυπημένο.
Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Ανεβάζεται τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνετε για 20 λεπτά ακόμη.
Μυρσίνη Λαμπράκη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια