Οι προσφορές στη Μητέρα Γη ή τη Μητέρα του Θεού εστιάζονται στους βασικούς καρπούς: το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και τα όσπρια.
Βραστά ανάμικτα όσπρια όπως μπιζέλια, κουκιά, φακές, φασόλια, ρύζι "διαβάζονται" στον εσπερινό από τον ιερέα και έπειτα προσφέρονται στα προαύλια των εκκλησιών όπου εορτάζεται η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, στις 21 Νοεμβρίου.* Υλικά:
1 κιλό αλεύρι μαλακό.
25 γρ. μαγιά ή προζύμι.
1 κουτ. γλυκ. αλάτι.
1/2 κουταλάκι μαστίχα.
ξύσμα και χυμό 1 λεμονιού.
1 κουτ. γλυκ. κανέλα.
2-3 φλιτζ. τσαγ. νερό χλιαρό.
Τρόπος παρασκευής
Διαλύετε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Προσθέτετε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός.
Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο, βάζετε το αλεύρι σε λεκάνη ανακατεμένο με το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα και την κανέλα, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λεμόνι, τη φουσκωμένη μαγιά (προζύμι), το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε κι άλλο αργότερα).
Τραβάτε το αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώνετε έως ότου να ενσωματωθούν τα υλικά.
Λαδώνετε τα χέρια σας και ζυμώνετε αρκετή ώρα, να γίνει το ζυμάρι ομοιογενές, μαλακό και εύπλαστο.
Το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 2-3 ώρες περίπου, σε σταθερή θερμοκρασία.
Ζυμώνετε και πλάθετε κάπως λεπτά τριβιδάκια (μακρόστενα φραντζολάκια) μήκους 7-8 εκ. και πάχους 3-4 εκ.
Χαράζετε με το μαχαίρι, αν θέλετε, βάζετε πάνω ένα γαρύφαλλο και τα τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για μία ώρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν τα βγάλετε από φούρνο και κρυώνουν λίγο, τα χωρίζετε σύμφωνα με τις χαραγματιές και το περιχύνετε με το κάπως πηχτό σιρόπι που έχετε στο μεταξύ ετοιμάσει με την ζάχαρη και το πετιμέζι.
Μυρσίνη Λαμπράκη
Διαλύετε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Προσθέτετε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός.
Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο, βάζετε το αλεύρι σε λεκάνη ανακατεμένο με το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα και την κανέλα, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λεμόνι, τη φουσκωμένη μαγιά (προζύμι), το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε κι άλλο αργότερα).
Τραβάτε το αλεύρι από γύρω γύρω και ζυμώνετε έως ότου να ενσωματωθούν τα υλικά.
Λαδώνετε τα χέρια σας και ζυμώνετε αρκετή ώρα, να γίνει το ζυμάρι ομοιογενές, μαλακό και εύπλαστο.
Το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 2-3 ώρες περίπου, σε σταθερή θερμοκρασία.
Ζυμώνετε και πλάθετε κάπως λεπτά τριβιδάκια (μακρόστενα φραντζολάκια) μήκους 7-8 εκ. και πάχους 3-4 εκ.
Χαράζετε με το μαχαίρι, αν θέλετε, βάζετε πάνω ένα γαρύφαλλο και τα τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για μία ώρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν τα βγάλετε από φούρνο και κρυώνουν λίγο, τα χωρίζετε σύμφωνα με τις χαραγματιές και το περιχύνετε με το κάπως πηχτό σιρόπι που έχετε στο μεταξύ ετοιμάσει με την ζάχαρη και το πετιμέζι.
Μυρσίνη Λαμπράκη
0 Σχόλια