Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Casus belli για τον κουραμπιέ

Αποφασισμένοι να προασπίσουν την ελληνικότητα του κουραμπιέ εμφανίζονται οι φορείς της Καβάλας, με αφορμή τις ...γαστριμαργικές επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας!
Ο ελληνοτουρκικός "πόλεμος" με φόντο τον μπακλαβά, το κουλούρι και τον κουραμπιές καλά κρατεί..
Από ό τι φαίνεται, τα "θερμά γαστριμαργικά επεισόδια" μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τέλος. Μετά τον ισχυρισμό επιχειρηματία από...την Ανδριανούπολη ότι ο κουραμπιές είναι τουρκικό προϊόν, οι φορείς της Καρβάλης Καβάλας - πρωτεύουσας του κουραμπιέ - περνούν στην αντεπίθεση.
Είναι αδιανόητο να διεκδικούν για λογαριασμό τους οι Τούρκοι τον κουραμπιέ", δήλωσε στον "Ε.Τ" η Ανθή Χρυσανθίδου, η εταιρία της οποίας κατέχει την ηγετική θέση στη διάθεση του συγκεκριμένου γλυκού στην Καρβάλη Καβάλας.
"Η συνταγή των κουραμπιέδων ήρθε από τους πρόσφυγες, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο κουραμπιές ήταν ανέκαθεν ένα ελληνικό γλυκό και το έφτιαχναν κυρίως στις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Καρβάλη αξιοποίησαν τα αγνά προϊόντα της περιοχής και έφτιαξαν κουραμπιέδες που έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εξαιρετική νοστιμιά τους.
Οι Τούρκοι ήρθαν σε επαφή με τον κουραμπιέ κατά τη διάρκεια τουριστικών ταξιδιών τους στην Ελλάδα. Τώρα, επιχειρούν να οικειοποιηθούν την πατρότητά του και να το πλασάρουν ως δικό τους γλυκό" είπε η "πατριάρχης" του κουραμπιέ.


Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι με διαφόρους τρόπους διεκδικούν ως δικά τους προϊόντα τόσο τον μπακλαβά όσο και το κουλούρι Θεσσαλονίκης και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν την Ελλάδα ότι κλέβει παραδοσιακές συνταγές τους...
Η προσπάθεια.
Πριν από ένα χρόνο ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης ξεκίνησαν προσπάθεια για να καθιερωθεί ο  κουραμπιές ως παραδοσιακό γλυκό, με ονομασία προέλευσης με το χαρακτηριστικό τίτλο: "Κουραμπιέδες αμυγδάλου Νέας Καρβάλης Καβάλας".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης, Γιάννης Θωμαίδης, τόνισε ότι η κατοχύρωση του κουραμπιές της Νέας Καρβάλης ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής, που τελικά έγινε πράξη πριν από ένα χρόνο με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή.

"Οι γείτονές μας Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να οικειοποιηθούν διάφορα γλυκά, όπως τον κουραμπιέ, γι αυτό και θέλαμε να καθιερωθεί ο κουραμπιές ως ΠΟΠ. Ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες για να πλασάρουν τις δικές τους θέσεις. Μάλιστα, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές κουραμπιέ προς την Τουρκία και άλλες χώρες λόγω των εμποδίων που βάζει η γειτονική χώρα" υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης σημείωσε ότι τον Οκτώβριο συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου του φακέλου υποψηφιότητας του προϊόντος, ώστε αμέσως μετά να λάβει την έγκριση από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
aaggelidis@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/11/12, 8:20 μ.μ.

    Το όνομά του οφείλεται εκ του τουρκικού "Kurabiye" γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/11/12, 7:47 π.μ.

    OK εμείς τα πείραμε όλα απο τους Τούρκους, αυτοί δεν πήραν τίποτα απο την Ελλάδα;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή