Την πρώτη απτή απόδειξη έδωσαν πριν από λίγες ημέρες οι Αμερικανοί επιστήμονες από το ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Harvard ότι στο τσιπ που έχουν αναπτύξει μπορούν να μιμηθούν με επιτυχία ασθένειες του ανθρώπινου πνεύμονα.
Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό Science Translational Medicine, οι επιστήμονες δείχνουν ότι .....
κατάφεραν να αναπαραγάγουν στη συσκευή με μεγάλη ακρίβεια τις συνθήκες του πνευμονικού οιδήματος, μιας νόσου που προκαλείται στον άνθρωπο συνήθως λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή ως παρενέργεια από τη λήψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Στο άρθρο αναφέρουν επίσης ότι μέσω του τσιπ ανακάλυψαν νέα στοιχεία για την ασθένεια, τα οποία δεν ήταν εντοπίσιμα στα πειραματόζωα.
Οι ερευνητές από το Wyss υποστηρίζουν μάλιστα πως το πνευμονικό οίδημα είναι απλώς η αρχή, καθώς στο μέλλον θα μπορούν να μιμηθούν πολλές ακόμη ασθένειες του πνεύμονα και επομένως θα έχουν καλύτερη μέθοδο για τη δοκιμή νέων φαρμάκων.
Το τσιπ είναι κατασκευασμένο από πολυμερές και διαθέτει δύο μικρά κανάλια τα οποία διαχωρίζονται από μια ειδική μεμβράνη.
Το πρώτο κανάλι, στο οποίο βρίσκονται ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, έρχεται σε επαφή με τον αέρα, ενώ στο δεύτερο έχουν τοποθετηθεί κύτταρα αιμοφόρων αγγείων και ένα υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο υποκαθιστά το αίμα.
Όλα αυτά τα συστατικά τίθενται σε κίνηση μέσω μιας αντλίας κενού, προσομοιώνοντας έτσι τον τρόπο που διαστέλλονται και συστέλλονται οι ιστοί πραγματικών πνευμόνων, όταν κανείς αναπνέει.
Για να «προκαλέσουν» την ασθένεια στη συσκευή, οι επιστήμονες έβαλαν στο κανάλι με τα κύτταρα αιμοφόρων αγγείων ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι γνωστό ότι προκαλεί αυτή την παρενέργεια.
Τότε, παρατήρησαν ότι, μέσω της μεμβράνης, άρχισε να διαρρέει στο άλλο κανάλι υγρό και πρωτεΐνες πλάσματος, όπως συμβαίνει και στο κανονικό πνευμονικό οίδημα. Επίσης, ανακάλυψαν ότι όταν έθεταν σε λειτουργία την αντλία κάνοντας το τσιπ να «αναπνέει», το οίδημα επιδεινωνόταν, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι με τη χορήγηση ενός πειραματικού φαρμάκου η διαρροή μειωνόταν σημαντικά. Στην πραγματικότητα, το πειραματικό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιωθεί ότι η συσκευή λειτουργεί αξιόπιστα, αφού το σκεύασμα δοκιμάστηκε και σε ποντίκια τα οποία εμφάνισαν πνευμονικό οίδημα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως στη συσκευή, έτσι και στα ζώα, η φαρμακευτική ουσία αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ασθένεια.
«Παρόλο που τα πειραματόζωα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για αρκετά ακόμη χρόνια, ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στο να βρούμε μια εναλλακτική λύση», σχολίασε στο σάιτ Technology Review του MIT η Geraldine Hamilton, μέλος της επιστημονικής ομάδας από το Wyss.
Η Hamilton παραδέχεται ότι θα χρειαστούν πολλές κλινικές δοκιμές πριν πεισθούν οι επιστήμονες ότι ένα τέτοιο τσιπ μπορεί να αντικαταστήσει τα ζωικά μοντέλα για τη μελέτη πολλών ασθενειών του πνεύμονα. Πάντως, τα οφέλη θα είναι τόσο πολλά, που το ινστιτούτο αναπτύσσει επίσης τσιπ τα οποία θα μιμούνται τη λειτουργία των εντέρων, της καρδιάς και των νεφρών.
Κ.Δ/Καθημερινή
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια