.
Σύμφωνα με μια λαϊκή δοξασία, την ημέρα του Αγίου Ανδρέα του Τρυποτηγανά, στις 30 Νοεμβρίου, κάθε σπιτικό έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια ποσότητα από το ελαιόλαδο της νέας σοδειάς γιατί διαφορετικά θα "τρυπούσαν τα τηγάνια".Έτσι, σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά, οι γυναίκες ετοίμαζαν εύκολα γλυκίσματα των οποίων η μαγειρική απαιτούσε τη συμβολή του πολύτιμου "χυμού" της ελιάς:
τηγανίτες, φουσκωτοί λουκουμάδες, λουκούμια, τηγανόπιτες, δίπλες, ξεροτήγανα.
* Τηγανίτες με σταφίδες και μέλι.
Υλικά (για 8 άτομα)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 κουτ. σούπ. χυμό λεμόνι.
2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο.
1 κουτ. γλυκ. αλάτι.
2 κουτ. σούπ. σταφίδες.
2-3 φλυτζάνια χλιαρό νερό
μέλι
1 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Τρόπος παρασκευής:
Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι και σχηματίζεται μια λακκούβα στη μέση.
Μέσα στη λακκούβα ρίχνετε το λεμόνι στο οποίο έχετε διαλύσει, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Τέλος, προσθέτετε τις σταφίδες και σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί ένας κάπως αραιός χυλός.
Παίρνετε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα και το ρίχνετε στο ζεστό ελαιόλαδο.
Τηγανίζετε τις "πιτούλες" και από τις δύο πλευρές, έως ότου να ροδίσουν.
Τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν το λάδι.
Τις σερβίρετε ζεστές και περιχυμένες με άφθονο μέλι.
Μυρσίνη Λαμπράκη
0 Σχόλια