Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

13 πράγματα που ανακαλύφθηκαν κατά λάθος

Ποιος είπε ότι όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών χρόνων.
Πολλές έγιναν γιατί απλά κάποιος έτυχε να βρεθεί στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή...

1. Κόλλα στιγμής
Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1942. Προσπαθώντας να...

κατασκευάσει ένα όπλο μεγάλης ακριβείας ο Δρ Harry Coover δημιούργησε την cyanoacrylate.
Αγνόησε τη σημασία της συγκολλητικής ουσίας για 6 χρόνια πριν συνειδητοποιήσει την δυνατότητά της.
2. Συνθετικές χρωστικές ουσίες
Τυχαία ανακαλύφθηκαν το 1856.
Ο William Perkin ανακάλυψε την πρώτη συνθετική χρωστική ουσία ψάχνοντας θεραπεία για την ελονοσία. Η πρώτη χρωστική ουσία είχε ζωηρό μωβ χρώμα
3. Τεφλόν
Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1938.
Ο Roy Plunkett προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα νέο ψυκτικό χλωροφθορανθράκων αλλά κατέληξε να δημιουργήσει μερικές άσπρες νιφάδες. Οι νιφάδες αυτές τελικά είχαν αντικολλητικές ιδιότητες.
4. Φούρνοι μικροκυμάτων
Ο Αμερικανός Percy Spencer (1894-1970) εργαζόταν στην εταιρεία Raytheon που κατασκεύαζε συστήματα ραντάρ όταν σταματώντας για λίγο μπροστά από μία λυχνία μάγκνετρον παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Στην συνέχεια πειραματίστηκε με καλαμπόκι και όταν είδε τους σπόρους να σκάνε συνειδητοποίησε τι είχε μόλις ανακαλύψει.
5. Σακχαρίνη
Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1879.
Ο Constantine Fahlberg εργαζόνταν με πίσσα άνθρακα και τελειώνοντας ξέχασε να πλύνει τα χέρια του. Όταν πήγε να φάει κάτι ανακάλυψε ότι ήταν πολύ πιο γλυκό από ότι συνήθως. Κάπως έτσι γεννήθηκε η σακχαρίνη.
6. Τσιπς
Ο αρχιμάγειρας George Crum παρασκεύασε το τέλειο συμπλήρωμα για σάντουιτς το 1853 κατά λάθος και ο πελάτης (ο πρώτος άνθρωπος που κατανάλωσε τσιπς) του έκανε παράπονα ότι οι τηγανιτές του πατάτες ήταν πάρα πολύ λεπτές για να χορτάσει. Τα παράπονα του κατέληξαν σε βαριές εκφράσεις, γεγονός που δεν πτόησε καθόλου τον Crum να προσθέσει τις πολύ λεπτοκομένες πατάτες στον μενού του. Από τότε κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα…
7. Βιάγκρα
Τα άτομα που θεραπεύονται για τη στυτική δυσλειτουργία πρέπει να ευγνωμονούν το Merthyr Tydfil, ένα μικρό χωριουδάκι στην Ουαλία όπου το 1992 οι δοκιμές στις παρενέργειες ενός νέου φαρμάκου για την στηθάγχη είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.. σε κάτι άλλο.
8. LSD
Ο Ελβετός φαρμακοποιός Αλβέρτος Hofmann ένιωσε πρώτος την επήρεια του LSD το 1943, όταν ήρθε σε επαφή με μια χημική ουσία που ερευνούσε για την πρόκληση τοκετού. Αργότερα αποφάσισε να δοκιμάσει μια μεγαλύτερη δόση και έκανε άλλη μια ανακάλυψη: το μεγάλο ταξίδι.
9. Πενικιλλίνη
Λίγο πριν καταστρέψει έναν δοκιμαστικό σωλήνα με την καλλιέργεια κάποιων βακτηριδίων, παρατήρησε ότι είχε αναπτυχθεί ένα είδος μπλε μούχλας, που φάνηκε να είναι σε θέση να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Μια σειρά πειραμάτων απέδειξε αργότερα τα συμπεράσματά του και οδήγησε στην ανακάλυψη της πενικιλίνης. Δυστυχώς, η έρευνά του έπρεπε να σταματήσει, καθώς δεν κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας.
10. Ακτίνες Χ
Οι ακτίνες X ανακαλύφθηκαν το 1895, όταν κατά τη διάρκεια πειραμάτων που είχαν να κάνουν με ηλεκτρικά ρεύματα να περνούν μέσα από σωλήνα ηλεκτρονίου, ο Γερμανός Wilhelm Conrad Röntgen παρατήρησε ότι μία φθορίζουσα οθόνη έλαμπε όταν το ρεύμα πέρναγε. Όταν το ρεύμα έκλεινε τότε σταματούσε να λάμπει και η οθόνη. Απόδωσε λοιπόν στο αποτέλεσμα αυτό το όνομα Ακτίνες Χ, όπου το Χ σημαίνει άγνωστη ποσότητα.
11. Μπράντι
Όσοι ξέρουν από καλή ζωή, σίγουρα έχουν δοκιμάσοι αυτό το ποτό! Το προτιμούν κυρίως οι άντρες και ήταν το αποτέλεσμα προσπάθειας των εμπόρων κρασιού να αποφύγουν την βαριά φορολογία που γινόταν με βάση τον όγκο. Το σχέδιο ήταν να συμπυκνώσουν το κρασί με απόσταξη αφαιρλωντας νερό και να το προσθέσουν ακριβώς πριν την κατανάλωση. Όταν όμως το απόσταγμα έμενε για αρκετό καιρό σε ξύλινα δοχεία, οι οργανοληπτικές του ιδιότητες βελτιώνονταν σημαντικά. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο εφευρέτης αλλά σίγουρα δεν είναι και αυτό που έχει σημασία!
12. Γρανίτες
1905. Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Eκείνη τη νύχτα, η θερμοκρασία στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Το μόνο ποτ χρειάστηκε να κάνει στη συνέχεια ήταν να αναμείξει χυμό φρούτου και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle. 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.
13. Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας
Η Ρουθ Γουέικφιλντ έφτιαχνε γλυκά και είχε ξεμείνει από σοκολάτα για ψήσιμο και την αντικατέστησε με κομμάτια μιας σοκολάτας Nestle. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι τα κομμάτια παρότι λιώνουν και ανακατεύονται με το μείγμα διατηρούν το σχήμα τους. Αμέσως τηλεφώνησε στη Nestle και έδωσε τη συνταγή με αντάλλαγμα να γράφεται πίσω από κάθε συσκευασία και ... σοκολάτα για μια ζωή.
pournari

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια