Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μυστήριο με τη Ρωξάνη και το γιο του στρατηλάτη​

Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που γεννήθηκε το 341 π.Χ. στη Βάκτρια (τότε ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν). Ύστερα από την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον Μέγα Αλέξανδρο και σε ηλικία 14 ετών, παντρεύτηκε τον μεγάλο στρατηλάτη το 327 π.Χ. Ο γάμος τους είχε.....
πολιτική σκοπιμότητα για τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος.

Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ΄μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.
Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους τη Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας το 311 π.Χ. μετά από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου. Στόχος των δολοφονιών ήταν ο σφετερισμός του θρόνου του βασιλείου, μια και ο 12χρονς Αλέξανδρος Δ΄ ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.

Αναπάντητο θα παραμείνει όμως το ερώτημα αν στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών είναι θαμμένοι η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και ο γιος του στρατηλάτη. Τα χρήματα για την αρχαιολογική σκαπάνη τελείωσαν. Οι αρχαιολόγοι περίφραξαν τον χώρο, μάζεψαν τα εργαλεία τους και επέστρεψαν στα γραφεία τους. Ευελπιστούν να λάβουν το 2013 χρηματοδότηση και να συνεχίσουν το έργο τους. Εφόσον βέβαια υπάρχουν χρήματα για να δοθούν για αρχαιολογικές έρευνες.

Μιλώντας στον "Ε.Τ" η προϊσταμένη της ΚΗ΄Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρι τόνισε ότι βρέθηκε ένας εξαιρετικός περίβολος, ο οποίος εικάζεται ότι αποτελεί μέρος ενός σημαντικού νεκροταφείου.
Φέτος αποκάλυψαν περισσότερα από 200 μέτρα του περιβόλου, ενώ εκτιμούν ότι συνολικά ο χώρος αναπτύσσεται σε περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα. Όπως είπε, οι έρευνες έχουν σταματήσει καθώς απορροφήθηκε το σύνολο των κονδυλίων που τους είχε δοθεί για φέτος. "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε το 2013. Η αρχαιολογική έρευνα γίνεται με προσεκτικά βήματα και θα διαρκέσει αρκετό καιρό" είπε.

Οι επιστήμονες έχουν βάσιμες υποψίες ότι στο νεκροταφείο της Αμφίπολης, το οποίο χρονολογείται λίγο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχουν ο
ι τάφοι της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ'.
"Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε συγκεκριμένο, αφού δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι περισσότερο, παρά μόνο ενδείξεις, ιστορικές πηγές και όσα μεταφέρουν από γενιά σε γενιά οι κάτοικοι της περιοχής " τόνισε η κ. Περιστέρη.
Άγγελος Αγγελίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια