Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παιδικά γιο-γιο στην αρχαία Αθήνα

Έχετε βαρεθεί να αλλάζετε πάνες σε μωρά;
Τότε οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη λύση για το πρόβλημά σας.
Στην εικόνα βλέπετε πάνω σε ένα αγγείο, την εικόνα ενός μωρού που κάθεται σε ένα καθισματάκι-γιογιό της εποχής.
Η εικόνα είναι πολύ οικεία ακόμα και σε εμάς σήμερα.
Βλέπουμε ένα μωρό να κάθεται μέσα σε ...

ένα βαθύ μπωλ και τα πόδια του να βγαίνουν μέσα από ειδικά προσαρμοσμένα ανοίγματα.

Κρατάει μία κουδουνίστρα, την οποία μπορεί και να κουνούσε να για να δείξει ότι τελείωσε «τη δουλειά του/της» στο γιο-γιο. Εκτός από αυτό διακρίνεται πιθανόν και ένα άλλο παιχνίδι του–σαν αυτά που σπρώχνουν σήμερα τα παιδιά–στα δεξιά της εικόνας.

Εκτός από αυτήν την απεικόνιση ένα πραγματικό αντίστοιχο κεραμικό καθισματάκι-γιογιό βρέθηκε στις ανασκαφές της Αγοράς στην Αθήνα. Όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία υπάρχει ένα ειδικό άνοιγμα για να είναι ελεύθερα τα πόδια του μωρού, ενώ υπάρχει και αντίστοιχο άνοιγμα στο κάθισμα, ώστε το μωρό να κάνει την ανάγκη του και στο κάτω μέρος του δοχείου να συγκεντρώνονται οι ακαθαρσίες

Μάλιστα για να εξετάσουν οι αρχαιολόγοι αν όντως το εύρημά τους ήταν ένα χρηστικό αντικείμενο καθημερινής χρήσης, όπως βλέπετε και στην επόμενη εικόνα τοποθέτησαν μέσα στο αρχαίο γιο-γιό ένα σημερινό μωρό.
Πολύ περιληπτικά θα λέγαμε ότι ο Μινωϊκός πολιτισμός ήταν ένας από τους πρώτους της Μεσογείου που ανέπτυξε  ένα άρτιο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων που είναι κοντά στο δικό μας. Στην τέταρτη εικόνα βλέπετε μία γραφική αναπαράσταση αυτού του συστήματος το οποίο έχει αρκετά ανεπτυγμένα υδραυλικά δίκτυα. Στον Κνωσσό συγκεκριμένα έχει ανακαλυφθεί ότι υπήρχε σύστημα τρεχούμενου φρέσκου νερού για μπάνιο, αλλά και αντίστοιχο σύστημα απομάκρυνσης των ακάθαρτων υδάτων.

Οι Μινωϊτες είχαν κανονικές τουαλέτες κατασκευασμένες από ξύλο και καζανάκι που έριχνε νερό από ένα μικρό ρεζερβουάρ που ήταν τοποθετημένο πίσω. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φαίνεται ότι ήταν οι τελευταίοι της ιστορίας που χρησιμοποιούσαν τουαλέτες με καζανάκι μέχρι που η τεχνολογία αυτή ξανα-επινοήθηκε το 1596.

Οι πρώτοι αποθέτες απορριμμάτων στην Αθήνα δημιουργήθηκαν περίπου το 500π.Κ.Ε. Σε αυτή την εξέλιξη το 320π.Κ.Ε οι Αθηναίοι πέρασαν ένα νόμο που απαγόρευε το πέταγμα των ακαθαρσιών στο δρόμο. Όπως αργότερα και οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν πόσο σημαντική ήταν η καθαριότητα και συγκεκριμένα η καθαριότητα του νερού για τη δημόσια υγεία.

Οι Ρωμαίοι αργότερα ήταν αυτοί που θα λέγαμε κατασκεύασαν δημόσιες τουαλέτες που μοιάζουν αρκετά με αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς σήμερα. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο κτήριο από την Έφεσο.
Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια