.
Τι πρέπει να γνωρίζουµε πριν καταλήξουµε στην επιλογή µαγειρικών σκευών; Πρώτ’ απ’ όλα, όσα αφορούν στην υγεία µας.Tα κατσαρολικά (κατσαρόλες, ταψιά, τηγάνια, χύτρες) κατασκευάζονται κυρίως από δύο ειδών µέταλλα: αλουµίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία έχουν τα υπέρ αλλά και τα κατά τους.
Ανοξείδωτος χάλυβας
Αποτελεί ιδανική επιλογή όχι µόνο για τα κουζινικά σκεύη αλλά και για τα µαχαιροπίρουνα, καθώς πρόκειται για άκαµπτο υλικό, δεν φθείρεται εύκολα και αντέχει στο χρόνο. Ωστόσο, συγκριτικά µε άλλα υλικά (και κυρίως το αλουµίνιο) θερµαίνεται πιο αργά (αλλά και κρυώνει πιο γρήγορα). Τη λύση σ’ αυτό δίνουν συνήθως οι πάτοι «σάντουιτς», που αποτελούνται από δύο ανοξείδωτα φύλλα που στη µέση έχουν ένα φύλλο αλουµινίου. Τέλος, τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα είναι πιο εύκολα στο καθάρισµα.
Αλουµίνιο
Μεταφέρει γρήγορα τη θερµότητα διευκολύνοντας το µαγείρεµα και εξασφαλίζοντας χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επειδή ωστόσο είναι εύκαµπτο, µπορεί να παραµορφωθεί εύκολα από απότοµες µεταβολές της θερµοκρασίας, ενώ µε το χρόνο φθείρεται. Αν χρησιµοποιείτε αλουµινένια σκεύη, φροντίστε να µην αφήνετε το φαγητό σε αυτά για πολλή ώρα µετά το µαγείρεµα και να µην τα βάζετε στο ψυγείο. Επίσης έχετε υπόψη ότι το αλουµίνιο συχνά επιστρώνεται µε υλικά µε αντικολλητικές ιδιότητες. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να διατηρούµε τις επιφάνειές τους αλώβητες από αµυχές, καθώς έτσι µπορούν να δηµιουργηθούν εστίες µικροβίων αλλά και να αποκολληθούν «κοµµάτια» της αντικολλητικής επίστρωσης που δεν πρέπει να καταλήξουν στο στοµάχι µας.
Στο ψυγείο
• Προτιµήστε να τοποθετείτε το φαγητό σε µικρές ποσότητες σε ανοξείδωτα ή γυάλινα τάπερ και όχι σε πλαστικά ή αλουµινένια, εκτός και αν είναι µιας χρήσης που µετά θα πετάξετε.
• Μην «κρυώνετε» ποτέ τα σκεύη απότοµα τοποθετώντας τα στο ψυγείο ή ρίχνοντάς τους κρύο νερό, είτε είναι αλουµινένια είτε ανοξείδωτα.
Στο φούρνο µικροκυµάτων
Υπάρχουν δύο ειδών φούρνοι µικροκυµάτων: αυτοί στους οποίους µπορούµε να βάλουµε σκεύη µε ιόντα µετάλλου και αυτοί στους οποίους απαγορεύεται να µπει οποιοδήποτε µέταλλο. Γι’ αυτό οι κατασκευαστές των σκευών πρέπει να δηλώνουν κατά πόσο τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα για χρήση στα µικροκύµατα αναγράφοντας την ένδειξη microwave safe εφόσον είναι ασφαλή.
Στην κουζίνα
• Όλα τα σκεύη είναι κατασκευασµένα για να λειτουργούν σε γκάζι ή επίπεδη θερµαινόµενη επιφάνεια. Το καταλληλότερο σχήµα για µαγείρεµα σε γκάζι έχουν τα σκεύη τύπου «γουόκ», ενώ για επίπεδες επιφάνειες ιδανικότερα είναι τα ανοξείδωτα µε πάτο «σάντουιτς».
• Αντικαθιστάτε πάντα τα φθαρµένα αλουµινένια σκεύη, όπως επίσης και τα αντικολλητικά, καθώς τα κοµµάτια της επίστρωσης που αποκολλούνται είναι επικίνδυνα.
• Οι χαρακιές στα σκεύη µπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες µικροβίων ακόµα και αν το σκεύος έχει πλυθεί και φυλαχτεί σωστά.
Η σωστή σήµανση
Η σωστή σήµανση για υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα περιλαµβάνει:
α. Τη φράση «για επαφή µε τρόφιµα» ή ειδική ένδειξη σχετικά µε τη χρήση τους.
β. Ειδικές οδηγίες για την ασφαλή και ορθή χρήση τους.
γ. Το όνοµα και την εµπορική επωνυµία (διεύθυνση του κατασκευαστή, του µεταποιητή ή του πωλητή που είναι υπεύθυνος για τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά) και
δ. Επαρκή επισήµανση ή ταυτοποίηση που εξασφαλίζει την ιχνηλασιµότητα (εξακρίβωση προέλευσης) του υλικού ή του αντικειµένου.
Οικολογικά Σκεύη
Η διαφορά τους από τα συµβατικά αντικολλητικά σκεύη είναι στο είδος της επίστρωσης. H επίστρωση που συναντάµε σε αυτά (κεραµική αντικολλητική επίστρωση thermolon) είναι απαλλαγµένη από τις επικίνδυνες ουσίες PTFE και PFOA. Παράλληλα αντέχει στις υψηλές θερµοκρασίες, δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια όταν υπερθερµαίνεται και είναι αρκετά ανθεκτική στις εκδορές (ακόµα όµως και αν συµβεί κάτι τέτοιο, το υλικό της δεν θεωρείται επιβλαβές, πράγµα που σηµαίνει ότι η αντικατάστασή τους δεν είναι επείγουσα όπως στα υπόλοιπα αντικολλητικά).
Το ασφαλές γυαλί
Τα γυάλινα σκεύη τύπου «πυρέξ» είναι ανθεκτικά και ασφαλή, καθαρίζονται εύκολα και αντέχουν στη θερµότητα και στο χρόνο. Οφείλουµε όµως πάντα να ακολουθούµε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή (ας µην ξεχνάµε ότι το γυαλί µπορεί εύκολα να ραγίσει ή να σπάσει).
Tip
Προτιµάτε πάντα σκεύη που έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισµούς ελέγχου καταλληλότητας χρήσης για τρόφιµα
(όπως π.χ. HACCP).
0 Σχόλια