Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με AIDS ένας στους δέκα τοξικομανείς στην Αθήνα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ
Με AIDS ένας στους δέκα τοξικομανείς στην Αθήνα
Στα τριάμισι χρόνια η αναμονή για τα υποκατάστατα. Να ξεμπλοκάρει η λειτουργία τεσσάρων ακόμα μονάδων ζητούν πολίτες του κέντρου της Αθήνας για να ενταχθούν περισσότερα εξαρτημένα άτομα
«Θερίζει» το AIDS μεταξύ των τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα, την ώρα που ....

περίπου 1.300 άτομα περιμένουν ακόμη στη λίστα αναμονής για ένα πρόγραμμα υποκατάστατων και αναγκάζονται να περιφέρονται στις πιάτσες του κέντρου για τη δόση τους.

Τα πρώτα στοιχεία νέας μεγάλης έρευνας του ΟΚΑΝΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή και ξένων εμπειρογνωμόνων, δείχνουν πως το ποσοστό των οροθετικών ανάμεσα στους χρήστες της πρωτεύουσας ξεπερνά (ενδεχομένως και πολύ) το 10%.

Την ίδια στιγμή, και, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει πρόσφατα σημειωθεί με τις νέες μονάδες στα νοσοκομεία, η αναμονή για υποκατάστατα στην Αθήνα κυμαίνεται στα περίπου 3,5 χρόνια, όταν σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά τον ένα μήνα.
Αυτά αποκάλυψε η πρόεδρος του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) και τον Γ. Καμίνη, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή τους, για να καμφθούν οι αντιστάσεις και να λειτουργήσουν ακόμη τέσσερις μονάδες υποκατάστατων. Αν αυτό γίνει – υποστήριξε- η λίστα στην πρωτεύουσα θα απορροφηθεί και εν πολλοίς θα «καθαρίσουν» οι δρόμοι.

Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στις μονάδες σε Δρομοκαΐτειο (Χαΐδάρι), Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (Ιλιον) και Κ.Υ. Περιστερίου, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω αντιδράσεων (της τοπικής κοινωνίας ή των διοικήσεων) ή λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στο Ιλιον, για παράδειγμα, η μονάδα δεν λειτουργεί, ενώ την αποδέχεται η κοινωνία επειδή δεν υπάρχουν τα 80.000 – 120.000 ευρώ που απαιτούνται. Αντίθετα στο Δρομοκαΐτειο η μονάδα «πάγωσε» λόγω αντιδράσεων, ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για τη λειτουργία της.

«Αν καταφέρουμε να λειτουργήσουμε αυτές τις τέσσερις μονάδες, θα απορροφήσουμε τις αιτήσεις. Οσο έχουμε λίστα αναμονής, συντηρούμε κόσμο στις πιάτσες», είπε η πρόεδρος του Οργανισμού.

Με εισήγηση του δημάρχου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή εμπόρων και ξενοδόχων του κέντρου (μελών της ΚΙΠΟΚΑ) η οποία θα επιδιώξει μαζί με τον κ. Καμίνη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Λυκουρέντζο, για να παρέμβει ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις και να λειτουργήσουν άμεσα οι συγκεκριμένες μονάδες.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να προωθηθεί η πιλοτική λειτουργία του πρώτου Κέντρου Προένταξης της Αθήνας, πιθανότατα στην οδό Καποδιστρίου. Οπως είπε η κ. Μαλλιώρη, πέραν των 1.300 που έχουν υποβάλλει αίτηση, εκτιμάται πως υπάρχουν άλλοι 200 χρήστες στους δρόμους της Αθήνας που δεν τους έχει απασχολήσει η απεξάρτηση.

Σε αυτούς στοχεύουν τα Κέντρα Προένταξης, που προβλέπεται να είναι μικρές μονάδες (δυναμικότητας 15-30 ατόμων) για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι εικόνες υποβάθμισης που έχουμε συνηθίσει στο κέντρο, ενώ θα παρέχουν ένα προστατευμένο περιβάλλον χρήσης, κατευθύνοντας παράλληλα τους εξαρτημένους στη θεραπεία. Η κ. Μαλλιώρη εκτίμησε πως τα κέντρα αυτά δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν πολύ περισσότερο από ένα χρόνο.

Κίνηση 7.000 πολιτών

Στην Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας συμμετέχουν περίπου 7.000 κάτοικοι, εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες -όπως έμποροι, ξενοδόχοι κ.ά.- που επιδιώκουν την εξομάλυνση της κοινωνικής και εμπορικής λειτουργίας του πολύπαθου κέντρου. Η ΚΙΠΟΚΑ πιέζει και συνεργάζεται με την Πολιτεία για θέματα όπως το παραεμπόριο, η χρήση ναρκωτικών, η εγκληματικότητα, οι κλοπές, οι επιθέσεις, η πορνεία, η καθαριότητα.

Η πρόεδρος
Υπάρχει ελπίδα για το κέντρο

Η υποβαθμισμένη εικόνα του κέντρου της Αθήνας είναι αναστρέψιμη, τονίζει η πρόεδρος της ΚΙΠΟΚΑ, Βαρβάρα Βερνίκου. «Εχουμε παραδείγματα άλλων πόλεων που αναστήθηκαν. Χρειάζεται θέληση, συνέπεια, καλό συντονισμό και πράξεις», σημειώνει. Οπως εκτιμά, η εικόνα του κέντρου έχει αισθητά βελτιωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ως προς το θέμα της συσσώρευσης παράνομων μεταναστών, αν και αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε βελτίωση πωλήσεων, τόνωση της κίνησης ή απλά διάθεση του κόσμου να ξανακατέβει στο κέντρο της Αθήνας.

Διάρκεια
«Ο,τι κάνουμε πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια. Μόνον όταν η βελτίωση έχει διάρκεια, θα επιστρέψει ο κόσμος», λέει η ίδια σημειώνοντας πως το πρόβλημα με τους τοξικοεξαρτημένους επιμένει, παρόλη την εξαιρετική δουλειά του ΟΚΑΝΑ. «Γι’ αυτό πρέπει όλοι να συνδράμουμε ώστε να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες μονάδες που συναντούν εμπόδια», καταλήγει η πρόεδρος της ΚΙΠΟΚΑ. «Το κλειδί για όλες τις ασθένειες του κέντρου είναι να μη φοβάται ο κόσμος και να έρθει ξανά να περπατήσει, να ψωνίσει, να πιει τον καφέ του, να διασκεδάσει», σχολιάζει η επιχειρηματίας Λαμπρινή Ζούλοβιτς, μέλος της ΚΙΠΟΚΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια