Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στο βωμό της τρόικας ειδικά μισθολόγια και δώρα

Η τρόικα βλέπει ύφεση και φουσκώνει το λογαριασμό των μέτρων...
Σε μειώσεις κατά μέσο όρο 12% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από την 1η Ιουλίου προχωρά η κυβέρνηση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν εξασφαλίζονται ούτε η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ούτε η καθαρή .....

εξοικονόμηση των 11,6 δισ. ευρώ.
Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι από τις περικοπές δε θα εξαιρεθούν ούτε οι μάχιμοι ένστολοι.
Ωστόσο, ειδικά γι΄αυτή την κατηγορία των υπαλλήλων υπάρχει ακόμα πιθανότητα – μικρή όμως – να αποφύγουν τις μειώσεις καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία.
Όπως όλα δείχνουν, τα ισοδύναμα μέτρα που προτάθηκαν στην τρόικα για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, δεν πέρασαν και το μέτρο θα υλοποιηθεί κανονικά για να μην παρεκκλίνει ο προϋπολογισμός από τους στόχους.
Την ίδια ώρα, οι μειώσεις στις συντάξεις είναι σαρωτικές ενώ βαθύ θα είναι το μαχαίρι και στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, με τα άτομα με αναπηρία να ενημερώνονται χθες ότι μάλλον θα χάσουν πάνω από 80 ευρώ από το επίδομα που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων και επιδομάτων ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Εφεδρεία
Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, το μέτρο φαίνεται πως έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη. Πληροφορίες θέλουν τον τελευταίο να εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το σχέδιο της εφεδρείας έγινε γνωστό χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες εξετάζονται πλέον δύο σενάρια, λόγω των αντιρρήσεων που υπήρξαν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι για όσους υπαχθούν στο νέου τύπου καθεστώς εφεδρείας θα καταβάλλεται το 60% του βασικού μισθού για μία τριετία. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης περιόδου, οι υπάλληλοι θα αποχωρούν από το Δημόσιο. Το μέτρο δεν θα αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όλοι οι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους. Επίσης, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εξετάζεται να τεθούν κατά προτεραιότητα οι υπάλληλοι οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα και απασχολούνται σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν. Επιπλέον, το μέτρο θα αφορά και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και όσους είναι κοντά στον χρόνο σύνταξης.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, εξετάζεται, εναλλακτικά, το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα καθεστώς «προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης», το οποίο θα προβλέπει την αποχώρηση από το Δημόσιο όλων όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στους υπαλλήλους αυτούς θα καταβάλλεται ένα ποσό κοντά στο 60% του βασικού μισθού ως «κίνητρο πρόωρης αποχώρησης».

«Καπνός» και τα υπολείμματα δώρων
Τέλος, υπό συζήτηση συνεχίζει να παραμένει και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και αδείας, όχι μόνο για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αλλά και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι εν ενεργεία υπάλληλοι λαμβάνουν 1.000 ευρώ μικτά τον χρόνο (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν 800 ευρώ μικτά (400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ευρώ το καλοκαίρι).
Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια