Πριγκίπισσα Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας
Princess Diana, Princess of Wales
1 Ιουλίου 1961 – 31 Αυγούστου 1997
Ακόμα και μετά τον θάνατό της, η Diana και η κληρονομιά της εξακολουθούν να επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων, χάρη στην ζεστασιά του χαρακτήρα της και την αφοσίωσή της στο φιλανθρωπικό έργο της, αλλά και στην επιθυμία της να βοηθάει πάντα ανθρώπους και παιδιά που το είχαν ανάγκη.
Η Diana Spencer γεννήθηκε το 1961, και ήταν η τρίτη κόρη του Edward John Spencer και της συζύγου του, Frances Ruth Burke Roche.
Η τελευταία φωτογραφία της πριγκίπισσας Diana! ΕΔΩ
Η διαθήκη της Diana, Princess of WalesΗ οικογένειά της ήταν πολύ ευκατάστατη, και είχε, ιστορικά, πολύ στενούς δεσμούς με την βασιλική οικογένεια.
Όταν ο παππούς της πέθανε, το 1975, ο πατέρας της κληρονόμησε τον τίτλο του 8ου κόμη του Spencer, κληροδοτώντας στην ίδια την Diana τον τίτλο της Λαίδης.
Το 1969, οι γονείς της Diana πήραν διαζύγιο. Η απιστία της μητέρας της βοήθησε τον πατέρα της να κερδίσει την κηδεμονία των τεσσάρων τους παιδιών.
Το διαζύγιο, θα παραδεχόταν η πριγκίπισσα πολλά χρόνια αργότερα, άφησε ψυχολογικά τραύματα στην μικρή -τότε- κόρη τους. Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε σε ιδιωτικό σχολείο του Kent αλλά και εσώκλειστη, σε κολέγιο στην Ελβετία όπου, παρότι δεν ήταν άριστη μαθήτρια, η δυναμική προσωπικότητα, η συμπαθής παρουσία και η δραστηριότητά της την βοήθησαν να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Μετά την αποφοίτησή της, και αφότου επέστρεψε από την Ελβετία, η Diana νοίκιασε με δύο φίλες της ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και ξεκίνησε να δουλεύει σε παιδικό σταθμό της πόλης, παράλληλα με τις σπουδές της. Η ομορφιά, η θετική ενέργεια και ο θετικός χαρακτήρας της νεαρής λαίδης ήταν τα στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή του πρίγκιπα και οι δύο τους ξεκίνησαν να βγαίνουν στα μέσα του 1980.
Το πολυσυζητημένο ειδύλλιο των δύο νέων επισημοποιήθηκε όταν, στις 24 Φεβρουαρίου του 1981, το παλάτι ανακοίνωσε τους αρραβώνες του διαδόχου με την νεαρή νηπιαγωγό. Οι δυο τους έδειχναν
πολύ ερωτευμένοι στις φωτογραφίες και όλος ο κόσμος είχε μαγευτεί από την ιστορία αγάπης του ζευγαριού, που έδειχνε να έχει παραμυθένιες διαστάσεις.
Στις 29 ιουλίου της ίδιας χρονιάς, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, 3.500 καλεσμένοι παραβρέθηκαν στον «γάμο της δεκαετίας» (όπως τον χαρακτήριζαν τα ΜΜΕ της εποχής) ενώ 750 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, έμειναν συντονισμένοι στις τηλεοπτικές τους οθόνες για να παρακολουθήσουν το γεγονός. Η λαίδη Diana Spencer είχε γίνει πια, και επίσημα, η αγαπημένη πριγκίπισσα της Γηραιάς Αλβιόνας.
Πριν καν προλάβουν να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο του γάμου τους, την 21η Ιουνίου του 1982, Diana και Κάρολος υποδέχτηκαν το πρώτο τους παιδί (και μελλοντικό βασιλιά της χώρας), τον πρίγκιπα William Arthur Philip Louis. Δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984, το δεύτερο παιδί του γαλαζοαίματου ζευγαριού, ο πρίγκιπας Henry Charles Albert David, γνωστός ως Harry, θα ερχόταν στον κόσμο.
Η αγαπημένη των Βρετανών -και όχι μόνο- Diana μπορεί να φαινόταν σαν να διανύει την ευτυχέστερη περίοδο της ζωής της, η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική: μέχρι να γεννηθεί το δεύτερο παιδί της, ο άμος της, ήδη, αντιμετώπιζε προβλήματα. Οι νέοι, πολλαπλοί ρόλοι που η ίδια καλούνταν να αναλάβςει (σύζυγος, μητέρα, δημόσιο πρόσωπο, πριγκίπισσα) ήταν, από μόνοι τους, αρκετά απαιτητικοί, ενώ η πίεση από το υπερβολικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ προς το πρόσωπό της ήταν τεράστια.
Υποφέροντας από επιλόχειο κατάθλιψη, η Diana προσπάθησε να διατηρήσει την εικόνα της χαμογελαστής, θετικής πριγκίπισσας που ο βρετανικός λαός τόσο έδειχνε να επιθυμεί. Πίσω από τις κλεισμένες πόρτες του παλατιού, η Diana έκλαιγε ενώ υπέφερε από βουλιμία και κατάθλιψη.
Συνήθιζε να πληγώνει τον εαυτό της, χαράσσοντας τα χέρια και τα πόδια της με ξυράφια, ενώ λέγεται ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας παραπάνω από μία φορές.
Την ίδια περίοδο ο Κάρολος, εκτός από το ότι ένιωθε άβολα, ενδεχομένως και φθόνο, για την προσοχή που τραβούσε πάνω της η Diana, δεν ήταν προετοιμασμένος, ουτε ήξερε πώς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις της συζύγου του, με αποτέλεσμα σιγά- σιγά να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από αυτήν. Αυτή την μοναχική περίοδο της ζωής της, η νεαρή πριγκίπισσα προσπάθησε να βρει ασχολίες που θα την έκαναν να αισθάνεται καλύτερα, και πιο σίγουρη για τον εαυτό της.
Η «πιο φωτογραφημένη γυναίκα του κόσμου» χρειαζόταν να πάρει τον έλεγχο της ζωής της και να αποκτήσει έναν σκοπό. Το κοινό την λάτρευε, οι φωτογράφοι την ακολουθούσαν παντού και οι ρεπόρτερ σχολίαζαν κάθε της κίνηση αλλά και κάθε της επιλογή.
Όταν ανακάλυψε ότι η λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπό της είχε επίδραση και μη- προνομιούχους, ασθενείς και ετοιμοθάνατους ανθρώπους, η Diana αποφάσισε να αφιερωθεί σε έναν αριθμό φιλανθρωπικών σκοπών, με διασημότερους τον αγώνα κατά του AIDS, αλλά και αυτόν κατάργησης των ναρκοπεδίων σε όλο τον κόσμ. Η ίδια έγινε η πρώτη διάσημη που φωτογραφήθηκε να έρχεται σε άμεση επαφή με ασθενή του AIDS το 1987, βοηθώντας, έτσι, στο τέλος του μύθου που ήθελε την ασθένεια να μεταδίδεται με την αφή.
Τα πράγματα στον γάμο της με τον Κάρολο, όμως, εξακολουθούσαν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και, το 1992, το παλάτι εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ότι το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση ενώ, το 1996, εκδόθηκε το διαζύγιό τους. Στους όρους του διαζυγίου αναφερόταν και ότι η Diana θα εισέπραττε 28 εκατομμύρια δολάρια, σύν 600 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα απαρνούνταν τον τίτλο της Αυτής Μεγαλειοτάτης.
Η ίδια ήταν πιο πιο ώριμη, αλλά και πιο σίγουρη για τον εαυτό της από ποτέ, ενώ είχε και την ελευθερία της από το πρωτόκολλο του παλατιού με το οποίο ποτέ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις. Δυστυχώς, αυτή η περίοδος δεν κράτησε πολύ.
Τον Ιούνιο του 1997, η Diana βρέθηκε καλεσμένη στην έπαυλη του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Mohamed Al-Fayed, στη Νότιο Γαλλία. Εκεί γνώριασε και τον γιο του μεγιστάνα . Ο έρωτας μεταξύ των δύο ήταν κεραυνοβόλος ενώ, τους επόμενους δύο -σχεδόν- μήνες το ζευγάρι έκανε τις διακοπές του με το πανάκριβο yaght της οικογένειας Fayed στη Μεσόγειο.
Σε κάθε τουριστικό θέρετρο, σε κάθε λιμάνι, οι paparazzi προσπαθούσαν συνέχεια να τραβήξουν μία φωτογραφία τους. Το μοιραίο βράδυ της 31ης Αυγούστου του 1997, η Diana, ο σύντροφός της, ο σωματοφύλακας και ο σοφέρ της βρέθηκαν στο Παρίσι όπου, η προσπάθειά τους να αποφύγουν την φρενίτιδα των paparazzi για μία φωτογραφία του ζευγαριού, κατέληξε στο τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε στο ζευγάρι την ζωή του. Ο τραγικός θάνατος της 36χρονης γαλαζοαίματης σόκαρε την κοινή γνώμη όσο λίγα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότα.
Τι λέει η διαθήκη της πριγκίπισσας Νταϊάνας; Τι άφησε στους γιους της και στον μπάτλερ-εραστή της;
Πριγκίπισσας Νταϊάνα.... το πιάτο, Δημιουργικές ιδέες κάποιωνΜε νέες βρετανικές νομοθεσίες, οι διαθήκες της βασιλικής οικογένειας, που μέχρι τώρα ήταν οι μόνες που παρέμεναν κρυφές στη Μεγάλη Βρετανία, πλέον ανοίγουν και τίθενται σε… δημόσια θέα.
Μεταξύ τους φυσικά βρίσκεται και αυτή της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία αφήνει στους κληρονόμους της ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική ιστοσελίδα Probate Search, έναντι φυσικά αντιτίμου, που πληρώνει κάποιος για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν.
Η Νταϊάνα έχασε τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου του 1997, σε ηλικία μόλις 36 ετών.
Στη διαθήκη της, η αδικοχαμένη «Lady D» αφήνει 80.000 δολάρια στον μπάτλερ και αγαπημένο της φίλο, Πολ Μπάρελ, ο οποίος κατά τα ταμπλόιντ υπήρξε εραστής της.
Δεκάδες πίνακες από διάσημους ζωγράφους, καθώς και συλλεκτικά ρολόγια, τα αφήνει στα 17 της βαφτιστήρια, ενώ όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα της τα αφήνει στους δύο γιους της, Ουίλιαμ και Χάρι -μεταξύ αυτών και το νυφικό της.
Και ως στοργική μητέρα που πάντοτε ήταν, η Νταϊάνα παραθέτει στη διαθήκη τα σχέδιά της για τους γιους της: «Σε περίπτωση θανάτου μου, ο πρίγκιπας Κάρολος, θα συμβουλεύεται τη μητέρα μου για το μεγάλωμα, τις σπουδές και την υγεία των παιδιών μας».
Η Νταϊάνα ξεκαθαρίζει στη διαθήκη της ότι επιθυμεί την ταφή της και όχι οποιοδήπoτε άλλο τελετουργικό.
0 Σχόλια