Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απειλή για τα έμβρυα ο υποθυρεοειδισμός

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα που είναι συχνές στις γυναίκες μειώνουν τη γονιμότητα και βλάπτουν τα έμβρυα κατά την εγκυμοσύνη. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Γεώργιος Μαστοράκος, ακόμα και ο αρχόμενος υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τις συνάψεις των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των εμβρύων και οδηγεί σε αυξημένο....

κίνδυνο αποβολών.
Μια άλλη παγίδα για τις μητέρες είναι η διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα στην περίοδο της λοχείας, κατά την οποία το μοναδικό προειδοποιητικό σύμπτωμα είναι μια κόπωση, που υποτιμάται καθώς θεωρείται αναμενόμενη.

"Ο υποθυρεοειδισμός είναι ύπουλος γιατί δεν γίνεται αντιληπτός. Στη συγκεκριμένη διαταραχή δεν παράγονται επαρκώς οι ορμόνες του θυρεοειδούς και οι προειδοποιητικές ενδείξεις περιλαμβάνουν μικρή αύξηση του βάρους, αδυναμία, βραδυκαρδία και υπνηλία, ειδικά κατά τις ώρες εργασίας στο κομπιούτερ.
Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται πιο εύκολα, καθώς από την υπερπαραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4, οι ασθενείς χάνουν βάρος και υποφέρουν από νευρικότητα, ταχυπαλμία και εφίδρωση, προβλήματα τα οποία εντείνονται πολύ το καλοκαίρι", επισημαίνει η κ. Βαρβάρα Βλασσοπούλου, ενδοκρινολογος, διευθύντρια ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό.

Από τη μεριά της, η διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμινγκ", κ. Ιωάννα Τζαβάρα, συστήνει στους ασθενείς που λαμβάνουν σκευάσματα θυροξίνης ως υποκατάστατα των φυσικών ορμονών να μην τα φυλάσσουν στην κουζίνα, στο μπάνιο και κοντά σε θερμαντικά σώματα. "Αν η διαταραχή του θυρεοειδούς παρουσιαστεί ξανά μετά από θεραπεία 1,5 χρόνου, γίνεται χειρουργική επέμβαση ή χορήγηση ιωδίου για την καταστροφή του αδένα. Επίσης οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να παρακολουθούνται και μετά το τέλος της θεραπείας, γιατί υπάρχει κίνδυνος υποτροπής", καταλήγει η κ. Τζαβάρα.
Αλεξία Σβώλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια