Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι

Η χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι

Οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν στη θάλασσα με ασφάλεια, τονίζει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος.


Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα σ αυτήν.
Αν η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει αυτό το άτομο είναι πολύ αυξημένα μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία.

Έπειτα από τη χρήση τους σε θαλασσινό νερό και επειδή το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι από την επιφάνεια των διακρύων αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζουν πιο σφικτά τον κερατοειδή. Αυτό φέρει έναν μικρό κίνδυνο, του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από τη θάλασσα μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επιθηλιακό έλλειμμα στον κερατοειδή, δηλαδή κάποια "γρατζουνιά" στον κερατοειδή.
Άρα, βγαίνοντας από τη θάλασσα πρέπει να μείνουμε με τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10 - 15 λεπτά, έτσι ώστε να επανέλθει η ωσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων.

Πάντως, καταλήγει ο κ.Κανελλόπουλος, έχει γίνει σαφές στην πρόσφατη βιβλιογραφία ότι η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή και του αστιγματισμού με laser είναι πιο ασφαλής από τη χρήση φακών επαφής.
Το βήμα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια