Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παντελής Καναράκης

Ο Παντελής Καναράκης είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει σπουδάσει τραγούδι και χορό.
Είναι ένας πολύ έξυπνος και ταλαντούχος άνθρωπος, που ο κόσμος του δείχνει την αγάπη του και  αυτό το διαπίστωσα πριν από λίγες μέρες που παρακολούθησα την παράσταση που συμμετέχει, με τίτλο:
«Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή».
Σείστηκε το θέατρο από το χειροκρότημα που έλαβε.
Είναι πάντα ειλικρινής, πολύ αγχωτικός, θέλει τάξη στην ζωή του, έχει εκρήξεις  και δεν μπορεί να διανοηθεί τον εαυτό του να έχει κιλά,  γι΄ αυτό και είναι λάτρης της υγιεινής διατροφής.
 Όμως πάνω απ’ όλα ο Παντελής είναι ένας άνθρωπος αξιοθαύμαστα ταλαντούχος, είτε παίζει, είτε γράφει, είτε τραγουδάει.
 
Η παράσταση που συμμετέχεις με τίτλο «Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή» και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία…
Το συναίσθημα  είναι διπλό. Από τη μια, είναι μεγάλη χαρά, επειδή έχουμε την έντονη επαφή με την ελληνική περιφέρεια, με έντονες εκδηλώσεις αγάπης από τον κόσμο,  που σε γεμίζει πολύ σαν καλλιτέχνη, μιας και ζούμε  συγκινητικές στιγμές,  με τον κόσμο. Από την άλλη είναι πάρα  πολύ ταλαιπωρία, γιατί είμαστε κάθε μέρα, ταξίδι- βαλίτσα- ξενοδοχείο- παράσταση- ύπνος.  Ξυπνάμε και πάλι το ίδιο. Έχω όμως την ευτυχία, να είμαι με πάρα  πολύ καλούς  συναδέλφους και οι περισσότεροι  είναι και φίλοι από το παρελθόν, όποτε κάνω απόσβεση της ταλαιπωρίας, με το να περνώ πολύ καλά μαζί τους.
Πως νιώθεις όταν ο κόσμος δείχνει τόσο έντονα την αγάπη του στο πρόσωπο σου; Νιώθεις δικαίωση;
Ναι, νιώθω. Αλλά όχι μόνο για την συγκεκριμένη παράσταση,  που είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην καριέρα μου, αλλά γενικά, όταν βλέπεις τέτοιες αντιδράσεις. Είσαι ευτυχισμένος άνθρωπος και ειδικά στις μέρες μας,  που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα… Η αγάπη του κόσμου, είναι ότι καλύτερο!
Σε έχει τρομάξει ποτέ η αγάπη του κόσμου;
Μια -δυο φορές έχω τρομάξει, δεν θέλω να επεκταθώ όμως. Απλά ήταν κάποια περιστατικά, που λίγο αρχίζεις και φοβάσαι. Λες, τώρα εδώ ξεφεύγει από τα όρια του έντονου θαυμασμού και γίνεται λίγο ύποπτο και ίσως μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.
Έχεις ζήσει στιγμές δόξας, όταν ήσουν στον «Πρωινό Καφέ». Μάλιστα σ’ ένα από τα ταξίδια που κάνατε, ο κόσμος αποθέωνε εσένα ως Δώρο Στάλο και όχι τους τραγουδιστές.
Ναι, ήταν η εποχή που ήταν πολύ έντονο όλο αυτό που ζούσα στον «Πρωινό Καφέ». Ο κόσμος έδειχνε τεράστια  αγάπη στα πρόσωπα της εκπομπής. Έβγαιναν πολύ ταλαντούχοι τραγουδιστές κι εγώ αισθανόμουν πολύ άβολα που περίμεναν να ακούσουν εμένα, να τραγουδάω την Μπουρνουζοπετσέτα, που ήταν το σουξέ της εποχής. Αλλά εντάξει, δεν είδαμε ποτέ κάποιον καλλιτέχνη να παρεξηγηθεί, τουλάχιστον μπροστά μου.
Τι είχε συμβεί όταν κατέβηκες στο Σύνταγμα, ντυμένος ως Σούλα Βουρδουμπαση, την εποχή του «Πρωινού Καφέ»;
Αυτό στο έχει ψιθυρίσει κάποιος Στάθη. Είναι μια φορά που έχω κατέβει ντυμένος ως Σούλα Βουρδούμπαση,  με το αυτοκίνητο μου, γιατί δεν βολεύει να πάω με το βαν και έχω κάνει κάτι παράνομο.  Φοράω λοιπόν και τα γυαλιά ηλίου και με μουντζώνει ένας, φωνάζοντας, «δεν πας μωρή να πλύνεις κανένα πιάτο»;
Πάντως το τραγούδι μπουρνουζοπετσέτα παραμένει διαχρονικό…
Με κυνηγάει, με κατατρέχει το τραγούδι αυτό. Τα σκάρωσα για την πλάκα, να κάνουμε χαβαλέ με την Ελένη και έγινε ένα σουξέ. Ακόμη ο «μπουρνουζοπετσέτας», με φωνάζουν.
Θα μπορούσατε να βγάλετε λεφτά από αυτό.
Αυτό έλεγα και στην Ελένη. Στο διαδίκτυο έχει πάνω από εξακόσιες χιλιάδες χτυπήματα. Αν έπαιρνα λεφτά από το ιντερνέτ, θα είχα πάρει πάρα πολλά, μιας κι  έχω γράψει και στίχους και μουσική. Δεν πειράζει όμως, γιατί έχω τη γλυκιά ανάμνηση μιας μπουρνουζοπετσέτας, που με έφερε σε επαφή με τον κόσμο κι αυτό είναι που αξίζει.
Τι σου έμεινε από την εμπειρία σου στο «Μπράβο» αλλά και στον «Πρωινό Καφέ»;
Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα ότι δεν πέρασα καλά, γιατί ήταν το πρώτο σκαλοπάτι. Αυτό με έκανε γνωστό στον κόσμο, αλλά πολύ σύντομα μου τέλειωσε. Ήθελα να κάνω θέατρο, σήριαλ. Δεν είχα τη δύναμη να το συνεχίσω περισσότερο.  Εκείνα τα πρώτα τρία χρόνια, ένα χρόνο με την Ρούλα Κορομηλά και αλλά δυο με την Ελένη Μενεγάκη, νομίζω ότι ήταν αρκετά. Δεν ήταν ο τομέας μου νομίζω, γι’ αυτό και έστρεψα και άλλου το ενδιαφέρον μου.
Δεν θα άντεχες δηλαδή άλλον ένα χρόνο στον «Πρωινό Καφέ»;
Όχι, με τίποτα και νομίζω ότι αυτό το είχε καταλάβει τότε και η Ελένη και η Ζήνα Κουτσελίνη, που ήταν τότε αρχισυντάκτρια μου. Το ήξεραν και δεν υπήρξε στιγμή να πουν, «μα γιατί φεύγεις»; Κατάλαβαν ότι αυτό το πράγμα για μένα, ήταν μέχρι εκεί.
Η τηλεόραση σου λείπει;
Δεν μπορώ να σου πω ότι δεν μου λείπει, γιατί η τηλεόραση είναι ένα μέρος της δουλειάς  μας. Απλά βλέποντας πως είναι η κατάσταση σήμερα, με συναδέλφους που δεν πληρώνονται, με σήριαλ που ξεκινάνε και σταματάνε…  Θέλω να πιστεύω ότι θα μου ξαναέρθει με τις κατάλληλες συνθήκες, γιατί δεν σου κρύβω ότι τώρα με την κατάσταση που επικρατεί,  το φοβάμαι πολύ.
Θα ξαναπαρουσίαζες κάποια εκπομπή αν στο πρότειναν;
Να παρουσιάσω μόνος εκπομπή, δεν ξέρω αν θα το έκανα. Τώρα αν βρισκόταν ένας τρόπος  να συμμετέχω, όπως εγώ θα ήθελα, μαζί με τον εκάστοτε αρχισυντάκτη και την παρουσιάστρια,  δεν ξέρω, αν θα έλεγα όχι. Δεν είμαι αρνητικός, αλλά πρέπει να το σκεφτώ πολύ καλά.
Στη ζωή σου έχεις κάνει υποχωρήσεις. Αν ξαναγύριζες το χρόνο πίσω θα έκανες πάλι τις ίδιες στάσεις στους ίδιους σταθμούς;
Υποχωρήσεις πολλές δεν έχω κάνει. Θεωρώ πολλές φορές ότι ίσως ήμουν διεκδικητικός και να το παράκανα.  Αν μπω στην λογική ότι τα λάθη που έκανα μου έμαθαν πράγματα, θα ξαναέκανα τα ίδια. Η αλήθεια πάντως είναι, πως δεν έχω μετανιώσει για τα όχι μου. Για κάποια ναι, ίσως μετάνιωσα, κάποια στιγμή.
Δίνεις την αίσθηση ενός κοινωνικού ανθρώπου που κάνει χιούμορ και διασκεδάζει. Είσαι έτσι και στην προσωπική σου ζωή;
Είμαι και έτσι. Ούτε είμαι μόνο ένα άτομο που βλέπετε στις δουλειές που κάνω , αλλά δεν είμαι και το αντίθετο άκρο, να είμαι μελαγχολικός. Το χιούμορ για μένα ήταν μια σανίδα σωτηρίας, στα πάντα. Στα δύσκολα, πατούσα εκεί πάνω. Βέβαια είναι στιγμές που κλείνομαι στον εαυτό μου,  που θέλω να μιλήσω σε ένα δυο ανθρώπους… είναι στιγμές που θέλω να βγω. Υπάρχει μια ποικιλία κι αυτό χαρακτηρίζει και τον Παντελή.
Έχεις κάνει ψυχανάλυση;
 
Ευχαριστώ τον  Θεό που μέχρι αυτή την ηλικία που είμαι- και δεν θα σου αποκαλύψω και ποτέ-δεν έχω πάρει ούτε ένα χαπάκι υπνωτικό, για να κοιμηθώ ένα βράδυ που έχω αϋπνίες. Εμένα η καλύτερη ψυχανάλυση μου είναι να βάζω μόνος μου τον εαυτό μου απέναντι και να του τα χώνω ή καινα  τον χαϊδεύω. Και επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι δίπλα  μου, φίλοι-φίλοι όμως,  που με έχουν βοηθήσει και εξαιτίας αυτών δεν έχω καταφύγει σε κανέναν ψυχαναλυτή. Ελπίζω να συνεχίσω στη ζωή μου να έχω αυτού του τύπου την ψυχανάλυση, που με ικανοποιεί τόσο πολύ.
Έχεις  κάνει πολλές φιλίες με επώνυμες κύριες, όπως είναι η Νατάσα  Θεοδωρίδου, η Δέσποινα Βανδή, η Ελένη Πέτα. Ποσό εύκολο είναι τέτοιες σχέσεις  να  μείνουν δυνατές όταν είστε πρόσωπα που είστε στην πρώτη γραμμή;
Εκτός από αυτές που είπες  υπάρχουν και πολλοί άλλοι φίλοι, που δεν είναι επώνυμοι ή δεν είναι επώνυμοι της Αθήνας. Με τις συγκεκριμένες κυρίες που ανέφερες, γνωριζόμαστε από πολύ νεαρή ηλικία, από τη Θεσσαλονίκη που ξεκινήσαμε. Όποτε όπως καταλαβαίνεις, επειδή έχει ένα παρελθόν πολύ ισχυρό η κάθε σχέση, είναι δύσκολο μετά έστω κι αν έρθουν οποιεσδήποτε επωνυμίες ή χρυσοί δίσκοι ή τα  οποιοδήποτε σήριαλ να σε κάνουν να αποστασιοποιηθείς. Βέβαια μεταλλάσσονται. Για παράδειγμα, όταν η Δέσποινα έχει πάει στο Κεφαλάρι και εγώ στα νότια, δεν μπορείς να πεταχτείς για μισή ώρα, να πιεις έναν καφέ. Αλλά παραμένουν δυνατές και πολύ αγαπησιάρικες,  γιατί δεν τις έχει χαλάσει τίποτα, από την καριέρα του καθενός.
Συνεχίζει να σου χαλάει το αυτοκίνητο;
Όχι ευτυχώς. (γέλια) Πήγαν καλύτερα οικονομικά τα πράγματα και πήρα καινούργιο. Όμως είναι μια ανάμνηση τραγελαφική, γιατί από τη μια ήταν μεγάλη ταλαιπωρία και από την άλλη το διασκέδαζα και διασκέδαζα και τους γύρω μου.
Έχεις βγάλει λεφτά από αυτή τη δουλειά;
Δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Κατάφερα από αυτή τη δουλειά να ζω και να ζω καλά. Δηλαδή να υπάρχει ένα σπίτι, μια άνεση, αν χρειαστεί να πάρω μια μπλούζα, να μπορώ να την πάρω. Να υπάρχει δηλαδή ένα βιοτικό επίπεδο, που να είναι καλό. Δεν έχω καταφέρει να έχω εξοχικό, πολυτελέστατο αυτοκίνητο, να παίρνω το αεροπλάνο και να πηγαίνω στο Μιλάνο για ψώνια. Αλλά δεν νομίζω ότι με αφορούσε και ποτέ αυτό.  Αυτά που θέλω,  τα έχω καταφέρει και μου τα έχει δώσει η δουλειά.
Είσαι άνθρωπος της έκρηξης με συνεργάτες και  φίλους;
Πολύ,  μην το ψάχνεις.
Πως αντιδράς;
Έχω κόψει καλημέρες, έχω θυμώσει. Είμαι πολύ σαν άνθρωπος… πολύ έντονος, σε όλα. Και στη χαρά και στη διασκέδαση και στο θυμό. Ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια με ξέρουν πάρα πολύ καλά οι φίλοι μου και μάλλον με θεωρούν λίγο τρελό και δεν μου δίνουν καμία σημασία και το  ξεπερνάμε έτσι.
Τι χαρακτηριστικά έχεις πάρει από την οικογένεια σου;
Καταρχήν, έχω πάρει το σημαντικότερο πράγμα από τους γονείς μου, αγάπη. Μεγάλωσα  σε ένα περιβάλλον με αγάπη, βίωσα την αγάπη, τη χάρηκα, τη χαίρομαι ακόμα, γιατί οι γονείς μου είναι υγιέστατοι και ενεργοί. Έχω πάρει και από τους δυο πράγματα… είμαι ένα ποτ πουρί και των δυο.
Πίστευαν σ’ εσένα οι γονείς σου;
Πάντα, δεν συνάντησα ποτέ καμία αντίρρηση. Ούτε, στο να γίνω ηθοποιός. Στις δυσκολίες ήταν δίπλα μου. Όταν εγώ απογοητευόμουν, ήταν εκεί και  μου έλεγαν,  «προχώρα».
Είχες το θάρρος να πάρεις τη Μελίνα Μερκούρη τηλέφωνο, όταν ήταν υπουργός,  γιατί σε έκοψαν στις εξετάσεις της δραματικής σχολής και να της ζητήσεις να σε περάσει. Πως το έκανες;
Ήταν τέτοια η τρέλα μου και το πάθος μου γι΄ αυτό το χώρο που δεν υπήρχε, δεν σταματούσε.
Δεν αισθάνθηκες περίεργα που την πήρες τηλέφωνο και μάλιστα στο σπίτι της;
Τίποτα δεν αισθάνθηκα. Εγώ ήθελα να περάσω, έστω και παρανόμως,  γι’ αυτό  ζητούσα να παρέμβει η υπουργός. Δεν με σταμάτησε τίποτα. Εμένα με ενδιέφερε να περάσω. Και ο πάπας  να ήταν, θα τον έπαιρνα τηλέφωνο. Να είναι καλά εκεί ψηλά η γυναίκα που μας βλέπει, μου φέρθηκε με πολύ μεγάλη ισορροπία, σε όλο αυτό το ανισσόροπο, που ζητούσε τότε ένα παιδάκι,  17μιση ετών.
Τι σε φοβίζει;
Η αδυναμία. Το να γίνουν πράγματα, τα όποια δεν μπορώ να διαχειριστώ, είτε είναι θέματα υγείας, είτε θανάτου. Γενικά όπου αισθάνομαι ανήμπορος, πελαγώνω.
Σε τι λες όχι;
Στην ασυνέπεια και στη μιζέρια. Πιστεύω πως η ζωή είναι ένα μεγάλο δώρο και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έτσι. Όταν κυνηγήσεις πάρα πολύ αυτό που θέλεις, πιστεύω πως το καταφέρνεις ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
Ο έρωτας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου;
Δεν είμαι από αυτούς που λένε πως αν δεν είμαι ερωτευμένος, δεν μπορώ. Έχω κάνει κάποιες θυσίες για τον έρωτα, αλλά όχι τόσες  πολλές,  όσες ακούω και όσες θα έπρεπε.
Έχεις κάνει πολλά λάθη;
Τεράστια.
Να σου ευχηθώ ένα μεγάλο έρωτα;
Να μου ευχηθείς, γιατί όχι; Καλοδεχούμενος!
 
Αν η Ελένη Μενεγάκη σου έλεγε να επιστρέψεις στην εκπομπή της με ένα βασικό ρόλο, θα το σκεφτόσουν;
Στην Ελένη είχα να πάω πάρα πολύ καιρό και πήγα φέτος. Αισθάνθηκα τόσο ωραία, πέρασαν από τα μάτια μου όλα αυτά που ζήσαμε και νομίζω τώρα που μεγάλωσα και τα βλέπω τα πράγματα τελείως διαφορετικά, νομίζω πως θα έλεγα ναι. Δεν είμαι αρνητικός.  Θα το ήθελα, θα μου έκανε κέφι να ήμουν μαζί της. Είναι υπέροχη συνεργάτης.
Εκτός από την περιοδεία σας, έχεις υπογράψει και την παράσταση που πρωταγωνιστεί η Βασιλική Ανδρίτσου και η Σοφία Βογιατζάκη στο Shamone.
Ναι,  έχω γράψει τα κείμενα, έχω κάνει την σκηνοθεσία και τη  χορογραφία. Είναι κάθε Τετάρτη  στο μαγαζί του Φώτη Σεργουλόπουλου. Είναι μια πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά, κεφάτη, έχει πολύ μουσική, γέλιο και πρόζα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί θα περιoδεύσει και αυτή η δουλειά μου φέτος. Οπότε φέτος, οι περιοδείες μου είναι δυο.  Μια με φυσική παρουσία και μια όχι.
Μια ευχή για το enter tv.gr
Εύχομαι αυτή η διαδικτυακή επικοινωνία μέσα από το site σας,  να είναι τόσο λαμπερή και να περνάει ο κόσμος τόσο ωραία όπως πέρασα και εγώ με την ευγένεια, τη διακριτικότητα και τη χαρά, να μιλάει κάποιος μαζί σου.
Στάθη Πουρουτίδη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια