Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελονοσία

Μπορεί τα κρούσματα ελονοσίας στην χώρα μας να έχουν περιοριστεί σημαντικά από το 1974 και μετά (30-50 ετησίως), ωστόσο ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός.
Το καλοκαίρι του 2011, καταγράφηκαν 34 περιστατικά σε κατοίκους του δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ μεμονωμένα κρούσματα (6 συνολικά) εμφανίστηκαν σε....

 άλλες τέσσερις περιοχές.

Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από την δήλωση κάθε κρούσματος ελονοσίας χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα, προχωρούσε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην εκάστοτε Περιφέρεια, των κλινικών γιατρών κάθε περιοχής και τους Συντονιστικού Κέντρου ΑιμοΕπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ), με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ελονοσίας και την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών.

Τον Μάρτιο του 2011 χρηματοδότησε πρόγραμμα χαρτογράφησης κουνουπιών, με έμφαση στους χώρους αναπαραγωγής τους, τοποθέτησε πάνω από 250 παγίδες συλλογής κουνουπιών που προωθήθηκαν στο Εργαστήριο Παρασιτολογίας της ΕΣΔΥ για εξέταση, ενώ προχώρησε και σε ψεκασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους επαγγελματίες Υγείας και το κοινό σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας, με Ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα Δημόσιας Υγείας, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για την αξιολόγηση του κινδύνου για τη χώρα μας και για την Ευρώπη γενικότερα.

* Δράσεις στον δήμο Ευρώτα Λακωνίας.
Κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σταθερή παρουσία στον δήμο Ευρώτα Λακωνίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα και πραγματοποιεί επισκέψεις στις οικίες και τα καταλύματα των κατοίκων της περιοχής, με σκοπό τον εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας και την άμεση χορήγηση θεραπείας στα περιστατικά που έχουν ήδη διαγνωστεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 25-03-2012, το κλιμάκιο είχε επισκεφθεί 3.566 κατοικίες/καταλύματα και είχε εξετάσει 7.379 άτομα (τα περισσότερα εξ αυτών τουλάχιστον δύο φορές), από τα οποία τα 4.547 είναι Έλληνες, τα 2.055 μετανάστες από το Πακιστάν και τα 777 ανήκουν σε άλλες εθνικότητες.
Συνολικά ελήφθησαν 374 δείγματα αίματος, από τα οποία τα 10 (ποσοστά 2,7%) βρέθηκαν θετικά για ελονοσία. Από τους ασθενείς με θετικά δείγματα, πέντε είχαν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, δύο ανέφεραν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, δύο ανέφεραν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, δύο ανέφεραν πυρετό προ διημέρου και τρεις ήταν ασυμπτωματικοί. Το κλιμάκιο είχε χορηγήσει άμεσα εποπττευόμενη θεραπεία, σε καθημερινή βάση, σε 22 ασθενείς με ελονοσία.

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προχωρήσει σε ψεκασμούς και έχει διοργανώσει ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση των γιατρών στις περιοχές Σκάλα, Βλαχιώτη, Γεράκι, Γύθειο, Μολάοι, Μονεμβασιά, Σπάρτη, Συκιά, Νεάπολη, Αρεόπολη και Καστόρι.
Φρόντισε επίσης να ενημερώσει τον τοπικό πληθυσμό για την ασθένεια και τα μέτρα προφύλαξης, με επισκέψεις πόρτα - πόρτα.

* Δράσεις ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος 2012 - 2015.
Κύριος στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα (το οποίο καθορίζει τις δράσεις για την επόμενη περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας των ανωφελών κουνουπιών, Άνοιξη - Φθινόπωρο 2012) είναι η αποφυγή επανεγκατάστασης της νόσου στην χώρα μας, μέσα από συντονισμένες ενέργειες, που θα αναπτυχθούν συστηματικά σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κλιματολογικά, οικολογικά, κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα, με σκοπό την δημιουργία ενός εργαλείου αξιολόγησης του κινδύνου, αλλά και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το 2102, τα επίπεδα αυξημένου κινδύνου για την μετάδοση της ελονοσίας στην χώρα καθορίστηκαν ως εξής:
Το επίπεδο επικινδυνότητας κάθε περιοχής καθορίζει την έκταση και την ένταση των δράσεων που προγραμματίζονται, σε ετήσια βάση, για το θέμα της ελονοσίας. Το Στρατηγικό Σχέδιο του ΚΕΕΛΠΙΝΟ για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην Ελλάδα βασίζεται στην επιδημιολογική επιτήρηση, την εργαστηριακή διάγνωση και την κλινική αντιμετώπιση της ελονοσίας, σε δράσεις επικοινωνίας,στην επιτήρηση και τον έλεγχο διαβιβαστών ελονοσίας και στον συντονισμό όλων τον τομέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε μετανάστες από ενδημικές χώρες στην περιοχή του Ευρώτα, ενώ στα μέσα Μαΐου έχει ξεκινήσει προσυμπτωματικός έλεγχος σε όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στην περιοχή του Έβρου, καθώς και στους μετανάστες που προσέρχονται στις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο της Αθήνας.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας και του κοινού στις περιοχές με Επίπεδο Επικινδυνότητας 2 και 3, καθώς και η συγκρότηση κεντρικής και τοπικών επιτροπών, για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων
(ΚΕ.ΕΛ.Ο.ΝΟ)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια