Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σορτς: άσε τα πόδια σου γυμνά

Αν και ποτέ δεν απέκτησε το κύρος του μίνι, πράγμα παράδοξο μια και είναι εξίσου τολμηρό, αποκαλυπτικό και απελευθερωτικό, το σορτς έχει κατακτήσει τον τίτλο του πασπαρτού της γυναικείας γκαρνταρόμπας.
Ένα ρούχο που, ανάλογα με το ύφασμα, τη ραφή και την επωνυμία του, μπορεί να φορεθεί πάντα και παντού.

'Ενας αιώνας σορτς:

*  Το 1911 ο Paul Poiret, οργανωτής εκκεντρικών θεαμάτων, δάσκαλος διακόσμησης και σχεδιαστής μόδας, εισάγει μια σειρά καινοτομίες στο χώρο της μόδας.
Ανάμεσα στις ζαρτιέρες και τη νάιλον κάλτσα στο χρώμα του δέρματος, λανσάρει το πρώτο κοντό παντελόνι. Είναι ακόμη λίγο πάνω από το γόνατο και μοιάζει πιο πολύ με αυτό που σήμερα ξέρουμε ως ζιπ κιλότ.

*  Η βερμούδα ράβεται για το βρετανικό στρατό στις αρχές του 20ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου φοριέται από τις συζύγους ή τις αδελφές τους εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης.

*  Η λέξη σορτς χρησιμοποιείται πρώτη φορά για το κοντό παντελόνι το 1920 και αναφερόταν στο κοντό παντελόνι για αθλητική χρήση.

*  Τα baggies, σορτς που αγαπήθηκαν τη δεκαετία του ΄80 δημιουργήθηκαν πριν από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο για να ντύσουν τους ποδοσφαιριστές των βρετανικών ομάδων.

*  1960: Ο Andre Courreges δημιουργέι τη δική του πολύ επιτυχημένη γραμμή παντελονιών πάνω από το γόνατο. Είναι σκούρα και στενά και τα ονομάζει hemlines

*  Το γυναικείο δίλημμα "τι να φορέσω, τι να φορέσω" φαίνεται να άκουσαν οι σχεδιαστές στα τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές του ΄90, λανσάροντας με μεγάλη επιτυχία το zip off. Μακρύ παντελόνι με κρυμμένα φερμουάρ, ώστε να βγαίνουν τα μπατζάκια, μετατρέποντας το παντελόνι σε σορτς.
Αθηνά Γκόρου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια