Αυτή η συνταγή απαιτεί αρκετό μαγείρεμα
Στα χειρόγραφα της υπάρχει συνταγή για το "Γκιουβέτσι" με την εκτέλεση αριθμημένη, πράγμα πολύ σπάνιο. Δεν ξέρω γιατί.
Συνήθως έγραφε μόνο τα υλικά.
Η εκτέλεση ήταν στο μυαλό.
Έτσι την γράφω και εγώ και άν μπορεί κανείς ας το εξηγήσει.....
ΥΛΙΚΑ
Μισή Οκά μοσχάρι σπάλα (σημ.: 1/2 οκά=640 γραμ.)
Μισή Οκά ντομάτες ώριμες (σημ.: =640 γραμ.), ξεσποριασμένες και τριμμένες στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100 δράμια λάδι (σημ.: 1/4 οκά=320 γραμ.)
3 κουταλιές βούτυρο νωπό (σημ.: φρέσκο, αλλά αντικαταστ. με λάδι)
Μισή οκά κριθαράκι (σημ.: έβαλα 1 πακέτο, 500 γραμ.)
Νερό ζεστό
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο (σημ.: έβαλα μυζήθρα ξερή τριμμένη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια.
2. Αλευρώνουμε τα κομμάτια, τα τινάζουμε καλά να φύγει το πολύ αλεύρι και τα αφήνουμε σ'ένα πιάτο.
3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομμάτια και τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Όχι πηρούνι, για να μη τα τρυπήσουμε, ώστε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σ'ένα πιάτο.
4. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ξαναρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να σιγοβράσει 15 λεπτά.
5. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μια ώρα ακόμη. Ελέγχουμε το νερό και αν χρειασθεί συμπληρώνουμε.
6. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
7. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή το λάδι) και σωτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Προσθέτουμε 3 φλυτζ. ζεστό νερό και, ανακατεύοντας συνεχώς, το βράζουμε 2-3 λεπτά.
8. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στη γάστρα ή στο γκιουβέτσι, ρίχνουμε το κριθαράκι με το νερό του.
9. Μετράμε τη σάλτσα του κρέατος και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να γίνει 4 φλυτζάνια και το ρίχνουμε στη γάστρα. Συνολικά πρέπει να είναι η αναλογία 3 1/2 φλυτζ. νερό για κάθε φλυτζ. κριθαράκι. (σημ.: ένα πακέτο κριθαράκι 500 γραμ. είναι 3 φλυτζ.τσαγιού. Άρα θέλουμε 10 1/2 φλ. σάλτσα, νερό που βράσαμε το κριθαράκι και νερό έξτρα).
10. Ψήνουμε με σκεπασμένη γάστρα για μια ώρα περίπου στους 180 οC, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να έχει αρκετό ζουμί ακόμη.
11. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε ξεσκέπαστο για λίγο ακόμη.
12. Αφήνουμε το φαγητό να "αναπαυθεί" για μισή ώρα και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας την επιφάνεια του πιάτου με τυρί, κατά τα γούστα του καθενός.
Σημείωση: Εγώ ξεπέρασα λίγο τις αναλογίες του νερού, έγινε ζουμερό, αλλά και την επόμενη μέρα ήταν τέλειο και όχι στεγνό, σαν αυτό που έκαμνε η γυναίκα μου παλιότερα, με άλλη πιο απλή συνταγή.
Θυμάμαι ότι η μητέρα μου το έκανε και με μακαρονάκι κοφτό. Και έτσι καλό ήταν.
www.magirema.com
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE