Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Hi-tech θεραπεία για τον καρκίνο

Με την ευκολία χειρισμού τηλεκοντρόλ επιστήμονες κατάφεραν να ελέγχουν το DNA σε τέτοιο βαθμό, που να κάνουν delete ακόμη και σε κύτταρα που τείνουν να εξελιχθούν σε καρκινικά!
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οι ερευνητές έχουν καταφέρει να μετατρέψουν....

 κύτταρα σε συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.

Στόχος είναι τα κύτταρα να αποτελέσουν τη βάση ανάκτησης πληροφοριών μέσα από το ανθρώπινο σώμα και αυτές οι πληροφορίες να επανεγγράφονται ή να σβήνονται κατά βούληση! Αυτή η μέθοδος αντιμετωπίζει τα κύτταρα σαν μικροσκοπικούς υπολογιστές που μπορούν να ζήσουν με το σώμα.

«Μας πήρε τρία χρόνια και 750 δοκιμές ώστε να κάνουμε αυτή τη μέθοδο να λειτουργήσει, αλλά τελικά τα καταφέραμε» δηλώνει ο Τζέρομ Μπόνετ, επικεφαλής της έρευνας, που κατάφερε να κωδικοποιεί, να αποθηκεύει και να σβήνει ψηφιακά δεδομένα κατ' επανάληψη στο DNA ζωντανών κυττάρων.

Ο ερευνητής με doctora στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε συνεργασία με τον φοιτητή Πακπούμ Σουμπσοντόρν και τον βοηθό καθηγητή Ντρου Εντι, χρησιμοποίησε φυσικά ένζυμα από βακτήρια για να αντιστρέψει συγκεκριμένες αλληλουχίες του DNA κατά βούληση. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό πρακτικά;

«Ο προγραμματισμός της αποθήκευσης δεδομένων στο DNA των ζωντανών κυττάρων αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη μελέτη του καρκίνου, της γήρανσης, της ανάπτυξης των οργανισμών, ακόμη και του φυσικού περιβάλλοντος» εξηγεί ο Εντι.

Οι ερευνητές θα μπορούν να υπολογίζουν πόσες φορές αναπαράγεται ένα κύτταρο και έτσι, μελλοντικά, θα μπορούν να απενεργοποιούν τα κύτταρα που έχουν την τάση να γίνουν καρκινικά.
Αυτή μπορεί να είναι η ιατρική εφαρμογή της μεθόδου, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα έχει προεκτάσεις και στον τομέα της Πληροφορικής. Εκεί ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για αποθήκευση δεδομένων χωρίς την κατανάλωση ενέργειας.
«Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για Πληροφορική είναι μέσα στα βιολογικά συστήματα» σχολιάζει με ενθουσιασμό ο Εντι που προσθέτει ωστόσο ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα χρειαστούν πολλά νέα επιστημονικά εργαλεία. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια