Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΗΧΩ της Πόλης

Σε ελληνικούς ρυθμούς "χορεύουν" τα διαδικτυακά "ερτζιανά" στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πρώτος ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός της τουρκικής πόλης είναι γεγονός.
Ο εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας "Η Ηχώ", Ανδρέας Ρομπόπουλος, και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να δώσουν στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το δικό τους ραδιόφωνο, όνειρο που, όπως λένε, ήθελαν για  πολλά χρόνια να πραγματοποιήσουν.

"Η ιδέα του δικού μας ραδιοφωνικού σταθμού υπήρχε εδώ και μία δεκαετία. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ραδιοφωνικό σταθμό στα FM της Κωνσταντινούπολης, αλλά το κόστος ήταν απαγορευτικό. 
Έτσι, τα σχέδιά μας έπαιρναν διαρκώς αναβολή", λέει στον "Ε.Τ" ο Ανδρέας Ρομπόπουλος.
"Όταν διευρύνθηκαν οι δυνατότητες του Διαδικτύου η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο, ωστόσο το κόστος πάλι δεν μας το επέτρεψε. 
Τελικά, λίγα, χρόνια μετά, πήραμε την απόφαση και η "Ηχώ της Πόλης" είναι γεγονός" συμπληρώνει. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ομογενών της γειτονικής χώρας εκπέμπει εδώ και ένα μήνα, κάνοντας δοκιμαστικές μεταδόσεις, ωστόσο την "πρεμιέρα" του την έκανε αρχές Μαΐου, με καλεσμένη την Ευανθία Ρεμπούτσικα, η μουσική της οποίας ακούγεται στο σήμα του σταθμού.

"Βασικός σκοπός μας ήταν να έχει ο Ελληνισμός εδώ τα δικά του ακούσματα, κάτι που έλειπε από την Κωνσταντινούπολη. 
Οι Έλληνες εδώ δεν είχαν κάτι δικό τους ελληνικό. 
Κάποτε πιάναμε τα μεσαία κύματα του κρατικού σταθμού, όταν όμως αυτά καταργήθηκαν, μπορούσαμε να βλέπουμε μόνο το κανάλι στης ΕΡΤ World", επισημαίνει ο κ.Ρομπόπουλος.
"Ηταν επικτατική η ανάγκη να έχουμε ένα δικό μας μέσο", αναφέρει ο εκδότης.

Πλέον, με τη δύναμη του Διαδικτύου την "Ηχώ της Πόλης" δεν ακούν μόνο οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, αλλά ομογενείς από κάθε γωνιά της Γης, ακόμα και από την Ελλάδα.
"Το μέλλον της ραδιοφωνίας πιστεύω ότι βρίσκεται στο Διαδίκτυο. 
Ήδη οι περισσότεροι σταθμοί εκπέμπουν και μέσω Ίντερνετ, αλλά νομίζω ότι σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν πια τα FM.
 Ήταν η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στον αέρα" λέει ο κ. Ρομπόπουλος.
Η απήχηση του "νεογέννητου" ραδιοφωνικού σταθμού είναι τεράστια ήδη από τις πρώτες μέρες εκπομπής του.
"Δεν μπορούμε να συλλάβουμε αυτό που συνέβη με το που ξεκινήσαμε. 
Περιμέναμε να ξεκινήσουμε με μερικές εκατοντάδες ακροατές και κάθε μέρα έχουμε περισσότερους από 2.500 ακροατές από 44 χώρες του κόσμου" αναφέρει ο εκδότης, δηλώνοντας συγκινημένος από την απήχηση του εγχειρήματός τους.
"Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε η φωνή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης" λέει ο κ. Ρομπόπουλος.


Το πρόγραμμα και η ομάδα.
Έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα, ελαφρολαικά, σύγχρονη ελληνική μουσική, το πρόγραμμα της "Ηχούς της Πόλης" φαίνεται πως περιλαμβάνει όλα τα είδη ελληνικής - πάντα - μουσικής, ικανοποιώντας όλα τα ακούσματα.
"Παίζουμε τα πάντα και έχουμε διαμορφώσει και κατάλληλες εκπομπές, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ύφος της εκάστοτε μουσικής".
 Έχουμε και δελτία ειδήσεων, νέα που αφορούν κυρίως την ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, όπως και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα", λέει ο κ.Ρομπόπουλος.

Το ολοκληρωμένο και καλοφτιαγμένο πρόγραμμα του σταθμού δεν αφήνει να φανεί ότι πίσω από αυτή τη δουλειά βρίσκονται μόλις ...τέσσερα άτομα.
"Είμαστε μόλις τέσσερις που εργαζόμαστε εθελοντικά για το σταθμό".
Αν και ο σταθμός είναι νεοσύστατος, ωστόσο οι δημιουργοί του ελπίζουν να καταφέρουν γρήγορα να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του με διαφημίσεις.
"Αρχικά αυτό που θέλουμε είναι να βγάλουμε αρκετά για να επιβιώσει ο σταθμός και αργότερα βλέπουμε. Η ομάδα που ξεκινήσαμε δεν έχουμε ως στόχο το κέρδος, αλλά το να παραμείνει ο σταθμός στον αέρα", λέει ο κ.Ρομπόπουλος προτρέποντας τους Έλληνες να "συντονιστούν" στη διεύθυνση radio.ihorispolis.com
Κατερίνα Μυγιάκη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια