Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παιχνίδια ζωής με την κονσόλα Wii στην ΕΛΕΠΑΠ

Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων
Της Ιφιγένειας Διαμαντή
«Θέλεις να παίξουμε ξιφομαχία ή εκείνο που κόβεις τα φρούτα;» ρωτά τη μικρή Κατερίνα η....

 φυσικοθεραπεύτρια της ΕΛΕΠΑΠ.
«Τα φρούτα» απαντά το 10χρονο κορίτσι.
Η φυσικοθεραπεύτρια πατάει τα κουμπιά στο τηλεχειριστήριο και επιλέγει το πρόγραμμα.
Κατόπιν, στέκεται πίσω από τη μικρή Κατερίνα (τα ονόματα των παιδιών έχουν διαφοροποιηθεί για ευνόητους λόγους) σαν να την αγκαλιάζει, και με τα χέρια της κρατά τα χέρια του κοριτσιού.

 Κάνουν μια παράξενη σπαθογραφία στον αέρα κρατώντας το τηλεχειριστήριο. Διαγράφουν διαγώνιες κινήσεις, κοφτές.
Στην οθόνη της ηλεκτρονικής παιχνιδοκονσόλας Wii στον απέναντι τοίχο, η Κατερίνα «τεμαχίζει» καρπούζια, πορτοκάλια και κέικ. «Οπως δείχνει, πρέπει να κόψουμε.
Δεν θα κουνάς τα πόδια σου. Μαζί. Ετσι, το καταφέραμε! Μην κουνάς το κορμί σου, ανοιχτά ποδαράκια. Πάτα και τα δύο, έτσι, να ’σαι σταθερή. Σφίξε κοιλίτσα και ποπό».

Ευοίωνες ενδείξεις
Έχουν περάσει περίπου δεκατέσσερις μήνες από τότε που η ιδρυθείσα το 1937 Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (www.elepap.gr) ενσωμάτωσε στα προγράμματά της τη χρήση του Wii ως συμπληρωματικού εργαλείου στη φυσικοθεραπεία.
 Η Κατερίνα πάσχει από ημιπληγία στη δεξιά πλευρά και εγκεφαλική παράλυση.
Έρχεται στην ΕΛΕΠΑΠ από επτά ημερών.
Κοντεύει να συμπληρώσει έναν χρόνο που, ως μέρος της θεραπείας, παίζει με την παιχνιδοκονσόλα, την οποία δώρισε στην ΕΛΕΠΑΠ η κατασκευάστρια εταιρεία.
Αν και η χρήση της για τον σκοπό αυτό διανύει ερευνητικό στάδιο, τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά.
«Σκοπός μας είναι να δώσουμε λειτουργική κίνηση στα άκρα» εξηγεί ο κ. Αλέξης Γαραντζιώτης, υπεύθυνος του τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Εξάσκηση της ισορροπίας, βελτίωση της συμμετρίας και ευθυγράμμισης του συντονισμού των κινήσεων, της χρήσης ημιπληγικού χεριού - ποδιού, της μεταφοράς βάρους στα άνω και κάτω άκρα, του διαχωρισμού και της διαβάθμισης των κινήσεων, του οπτικοκινητικού συντονισμού και του προσανατολισμού στον χώρο, της αερόβιας ικανότητας και φυσικής κατάστασης, καθώς και ενδυνάμωση, αποτελούν ενδεικτικές χρήσεις του Wii ως θεραπευτικού μέσου.

«Συντελεί στην αύξηση της προσπάθειας, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης καθώς και στην ενθάρρυνση της έκφρασης των συναισθημάτων. Και πάνω από όλα, είναι παιχνίδι, αρέσει στα παιδιά» συμπληρώνει ο κ. Γαραντζιώτης.

 Τριάντα εννέα παιδιά -βάσει των νοητικών και φυσικών δυνατοτήτων τους- χρησιμοποίησαν το Wii Fit (πλατφόρμα ισορροπίας) και το Wii Sports (τηλεχειριστήριο) στα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας της ΕΛΕΠΑΠ. Ειδικότερα, στο τμήμα βιοανάδρασης (biofeedback) της Ένωσης, η πρόοδος στην αποκατάσταση των παιδιών εξετάζεται με επιφανειακά ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στο σώμα τους, που ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών που ασκούνται.

 Στη συνέχεια, η συσκευή βιοανάδρασης τα μετατρέπει σε οπτικοακουστικά σήματα. «Βλέπουμε και παρατηρούμε την επενέργεια της εικονικής πραγματικότητας στο παιδί» εξηγεί η υπεύθυνη φυσικοθεραπεύτρια κ. Ευγενία Σταυροπούλου.

 Για τον συνδυασμό βιοανάδρασης και Wii, η κ. Σταυροπούλου διεξήγαγε τετράμηνη έρευνα για την επίδραση του Wiihabilitation ή Wii Therapy όπως είναι επίσης γνωστό, στη βελτίωση της ισορροπίας δύο αγοριών 6 και 10 ετών και ενός κοριτσιού 11 ετών, με εγκεφαλική παράλυση αταξικής μορφής. «Την ώρα που δουλεύει το παιδί με το Wii, μετράμε με τη συσκευή βιοανάδρασης αν όντως ο συγκεκριμένος μυς έχει μεταβολή στα στοιχεία του. Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο θεραπευτικό πρόγραμμα κάθε παιδιού, διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του Wii οδήγησε σε βελτίωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των επιλεγμένων μυών (μείζονες γλουτιαίοι, τετρακέφαλοι) και της αμοιβαίας εννεύρωσης (τετρακέφαλοι - οπίσθιοι μηριαίοι).

Μειώθηκαν οι πτώσεις των παιδιών στην παιδική χαρά» εξηγεί. Παράλληλα, τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και καλή συνεργασία. «Η ενδεικτική αυτή μελέτη έδειξε ότι η χρήση της πλατφόρμας Wii μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου εγρήγορσης και να δώσει στα παιδιά το περιθώριο να αξιοποιούν την ενέργειά τους εποικοδομητικά μέσω της εικονικής πραγματικότητας και της αλληλοδιάδρασης, ανακαλύπτοντας μια νέα ή «κρυμμένη» ικανότητα και να αυτορρυθμίζονται, μειώνοντας τις πτώσεις τους» καταλήγει.

Στη Βρετανία
Η συμβολή της εξέλιξης της τεχνολογίας στη θεραπευτική αποκατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Στην Αγγλία, π.χ., η Ένωση Φυσικοθεραπευτών ειδικευμένων στην αποκατάσταση ακρωτηριασμένων ασθενών έχει εκδώσει ειδικό οδηγό για τους φυσικοθεραπευτές που χρησιμοποιούν το Wii στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας.

 Επίσης χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ισορροπία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, στην αποκατάσταση έπειτα από εγκεφαλικό, κλπ. Κατ’ αναλογίαν, και το δημοφιλές iPad βρίσκει πληθώρα θεραπευτικών εφαρμογών σε παιδιά αυτιστικά, στη λογοθεραπεία, κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια