Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

KΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ: Φωτίζει με Τέχνη τη Σπιναλόγκα

Ο καλλιτέχνης θα μετατρέψει το νησί σε ένα τεράστιο σύγχρονο εικαστικό έργο, τοποθετώντας καθρέφτες αλλά και δημιουργίες του μέσα στα ερείπια
H Σπιναλόγκα για πέντε μήνες θα γεμίσει καθρέφτες, ένα είδος που απαγορευόταν στους λεπρούς. Στη μνήμη τους θα τους αποδοθεί υπαινικτικά ως έργο τέχνης, από τις 2 Ιουνίου έως το τέλος Οκτωβρίου.
Και δεν θα είναι μόνο οι καθρέπτες...

Το νησί που έχει ταυτιστεί με τη συγκλονιστική ιστορία του αποκλεισμού των λεπρών θα μετατραπεί για ένα πεντάμηνο σε ένα τεράστιο έργο σύγχρονης τέχνης, με ποικίλες εικαστικές παρεμβάσεις και περφόρμανς.
«Εσύ ο τελευταίος λεπρός» είναι ο τίτλος του εγχειρήματος, με εμπνευστή και δημιουργό τον Κώστα Τσόκλη. Αυτήν τη φορά ο αστείρευτος και δημιουργικός καλλιτέχνης αποφάσισε να φωτίσει με τα δικά του μέσα τη σκοτεινή ιστορία αυτού του μικρού τόπου, δεμένου με πικρές ανθρώπινες ιστορίες.
Φωτίζει με Τέχνη τη Σπιναλόγκα
«Οπως στις αρχαίες τραγωδίες, όπου η μοίρα των ηρώων είναι πάντα ζοφερή και έρχεται η ομορφιά του Λόγου και οι αναπάντεχες λύσεις των πολύπλοκων σχέσεων και καταστάσεων να λυτρώσει τους ήρωες, αλλά και τον θεατή, έτσι κι εδώ, φιλοδοξώ, πρώτα να ταυτίσω τον επισκέπτη με εκείνους που απομονωμένοι από την κοινωνία έβλεπαν το σώμα τους και τις ψυχές τους σιγά σιγά να λιώνουν, και ύστερα να τον λυτρώσω μέσω της γοητείας της φύσης και της τέχνης», έχει δηλώσει ο ίδιος για αυτό το τολμηρό εγχείρημά του.
Φωτίζει με Τέχνη τη Σπιναλόγκα

Στόχος του είναι να παρέμβει εικαστικά σε ολόκληρο το νησί, αναδεικνύοντας την ιστορία του. Από τη μια, θα τοποθετήσει παλαιότερα έργα του που μπορούν να βρουν συγγένειες με το παρελθόν της Σπιναλόγκας, όπως το μνημειακό πολυθέαμα «Αρτεμις», σε άλλη κλίμακα που θα βγαίνει από τη θάλασσα.

Από την άλλη, θα στήσει νέες επεμβάσεις, όπως αυτή με τους καθρέφτες / αντανακλάσεις του τοπίου μέσα στα ερείπια των σπιτιών και του ενετικού κάστρου. «Με τις παρεμβάσεις του και τη συνεργασία του με τους αρχαιολόγους, γιατί ο χώρος είναι αρχαιολογικός, και τον μουσικό Νίκο Ξυδάκη, θα δώσει μια δυνατότητα διαχρονικής ανάγνωσης της ιστορίας της Σπιναλόγκας. Παράλληλα, για ένα διάστημα, ο ταυτισμένος με τον αποκλεισμό χώρος θα μετατραπεί σε ελκυστικό για τους επισκέπτες εικαστικό τοπίο», μας λέει η Κατερίνα Κοσκινά.

Η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχει αναλάβει την επιμέλεια, μαζί με τον Ιταλό ιστορικό Τέχνης Μπρούνο Κορά, ο οποίος είχε επιμεληθεί παλαιότερα την αναδρομική του Τσόκλη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Πράτο της Φλωρεντίας.

Την ιδέα της εικαστικής παρέμβασης στη Σπιναλόγκα συνέλαβε ο Τσόκλης πριν από έναν χρόνο. Ηδη εργάζεται πυρετωδώς πάνω σ΄ αυτήν, επί τόπου, από τις 25 Μαρτίου. Η δράση του αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο, ενώ υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και το Δημοτικό «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» στην Τήνο.

«Η ΕΚΤΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ»
Η εικαστική δουλειά του Κ. Τσόκλη έχει έντονα σκηνοθετικά χαρακτηριστικά. Περισσότερα θα δούμε στη Σπιναλόγκα. Ωστόσο, φέτος πειραματίστηκε και στο ίδιο το σανίδι, συγκεκριμένα του θεάτρου «Αλμα», όπου συνεχίζεται και μετά το Πάσχα η σκηνοθετική του απόπειρα πάνω σε ένα σύγχρονο μονόλογο («Η έκτη Καρυάτιδα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη), με ερμηνεύτρια τη Σοφία Φιλιππίδου στον ρόλο μιας μοναχικής ξεναγού που «φυλάει σκοπιά» μέχρι να υποδεχτεί την έκτη Καρυάτιδα, «αιχμάλωτη» στο Βρετανικό Μουσείο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια