Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Kάποιες εκκλησίες είναι αξιοπερίερ​γες!

* Δεντροεκκλησία.
Είχαμε δεντρόσπιτα, τώρα έχουμε και δενδροεκκλησίες!
Η συγκεκριμένη στα περίχωρα του Μπέργκαμο, στην Ιταλία, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της "οργανικής αρχιτεκτονικής", δηλαδή της αρχιτεκτονικής με φυσικά υλικά.
Τη σχεδίασε ο Μάουρι το 2001.
Δυστυχώς, όμως......

πέθανε ξαφνικά και δεν πρόλαβε να δει το όραμά του με σάρκα και οστά. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, το έργο υλοποιήθηκε το 2010, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας.  Ο σκελετός της εκκλησίας αποτελείται από 42 κορμούς ελάτου, κλαδιά καστανιάς και φουντουκιάς. Με τον καιρό, τα δέντρα και τα κλαδιά θα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον.
* Σε βαγόνι τρένου.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει μια τάση στη Ρωσία να λειτουργούν ορθόδοξες εκκλησίες σε παλιά σιδηροδρομικά βαγόνια.
Μπορεί να ακούγεται μοντέρνο και προχωρημένο, αλλά, αν κάνουμε μια "βουτιά" στο παρελθόν, θα βρούμε ότι τέτοιες εκκλησίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους όταν εγκαινιάστηκε και η λειτουργία του ρωσικού σιδηροδρόμου.
*  Η Εκκλησία του Χιονιού.
Σε αυτή την εκκλησία, αν δεν φοράς γούνα, κινδυνεύεις να γίνεις.. οσιομάρτυρας από το κρύο!
Η Εκκλησία του Χιονιού χτίστηκε το 2011 στο βαυαρικό δάσος της Γερμανίας. Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 28 Δεκεμβρίου, αν και οι πιστοί προσδοκούσαν να την επισκεφτούν πριν από τα Χριστούγεννα. Έλα όμως που λογάριαζαν χωρίς το χιόνι-ξενοδόχο, που τότε δεν ήταν ακόμη αρκετό για να ολοκληρωθεί η εκκλησία. Οι κάτοικοι της περιοχής κατασκεύασαν την Εκκλησία του Χιονιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας ώστε να παρακινηθούν οι αρμόδιοι να χτίσουν μια κανονική στην περιοχή τους.
*  Εκκλησία από οστά.
Το Οστεοφυλάκιο τη επαρχίας Σεντλέκ στην Τσεχία φαίνεται αρκετά συνηθισμένο. Όποιος διασχίζει το κατώφλι του, όμως, αλλάζει γνώμη: η διακόσμησή του αποτελείται από 40.000 ανθρώπινα οστά! Το ίδιο και ο εντυπωσιακός πολυέλαιος που κρέμεται στη μέση. Λέγεται πως τα οστά προέρχονται από τα θύματα μιας επιδημίας που ξέσπασε το 1318, τα οποία μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο παρεκκλήσι του Οστεοφυλακίου. Το πότε και γιατί τα χρησιμοποίησαν για γιρλάντες, δεν το ξέρει κανείς!
*  Διαφανής εκκλησία.
Βρίσκεται σε μια επαρχία του Βελγίου και αποτελεί δείγμα μιας απόπειρας που έχει στόχο να δημιουργηθούν ιδιόμορφα κτίρια σε δημόσιους χώρους.
*  Εκκλησία φουσκωτή.
Ναι, υπάρχει και φουσκωτή εκκλησία. Οι διαστάσεις της είναι 5Χ6Χ8 μέτρα. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 30 πιστούς και έχει κάνει το γύρο της Ολλανδίας, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Βέβαια, δε γίνονται σε αυτήν τα κλασικά τελετουργικά - γάμοι, βαφτίσια, αγιασμοί....Περισσότερο προσφέρεται για συζητήσεις και απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ιωάννα Μπουλντούμη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια