Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ISBN, ένας μοναδικός αριθμός

International Standard Book Number
Γράφεται ISBN, προφέρεται "Άι Ες Μπι Εν" και σημαίνει "Διεθνής Μοναδικός Αριθμός Βιβλίου".
Είναι ο αριθμός που βλέπουμε να φιγουράρει πάντα σε κάποιο σημείο των βιβλίων.
Χωρίς αυτόν, βιβλία δεν έχει!

* Τι είναι ο αριθμός ISBN;

Ο Διεθνής Μοναδικός Αριθμός Βιβλίου προέρχεται από τα αρχικά International Standard Book Number (ISNB)και είναι ένας δεκαψήφιος αριθμός, μοναδικός για κάθε βιβλίο που εκδίδεται παγκοσμίως. Ο ίδιος αριθμός ισχύει και για τις ανατυπώσεις του. Αν ένα βιβλίο τυπωθεί ξανά με αλλαγές, παίρνει άλλο ISBN . ISBN έχουν και τα πολύτομα έργα - ένα για κάθε τόμο και ένα για ολόκληρο το έργο -, αλλά και τα εκπαιδευτικά βίντεο, οι δισκέτες, τα CD-ROMS και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, όπως οι ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά κλπ.

* Ποιος είναι ο σκοπός του ISBN;
Σκοπός του ISBN είναι να διευκολύνει τις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια ή τους βιβλιοπώλες να καταγράφουν γρήγορα και εύκολα τα βιβλία τους, χωρίς να τα μπερδεύουν με άλλα. Τη δημιουργία του εμπνεύστηκε ο Ιρλανδός καθηγητής στατιστικής Gordon Foster, το 1966.

* Πώς μοιάζει το ISBN;
Κάθε αριθμ΄ς ISBN αποτελείται από 10 ψηφία χωρισμένα σε τέσσερα μέρη με κενά ή παύλες. Το πρώτο μέρος δηλώνει τη χώρα όπου εκδίδεται το βιβλίο, το δεύτερο μέρος τον εκδότη, το τρίτο μέρος τον αριθμό έκδοσης του συγκεκριμένου εκδότη και ο μοναδικός αριθμός στο τέλος είναι το ψηφίο ελέγχου, που κάποιες φορές μπορεί να είναι το λατινικό Χ, δηλαδή το 10.

* Σε ποιο μέρος των βιβλίων βρίσκεται το ISBN;
Το ISBN δε βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο. Άλλοτε το συναντάμε στην πρώτη ή τη δεύτερη σελίδα, άλλοτε στο μέσα μέρος του εξωφύλλου και άλλοτε στο οπισθόφυλλο, πάνω από τον ηλεκτρονικό κωδικό - τις παράξενες γραμμούλες που θυμίζουν σίδερα φυλακής. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση των ηλεκτρονικών κωδικών, οι αριθμοί ISBN μετατράπηκαν σε ηλεκτρονικούς.
Στα ελληνικά βιβλία ο ηλεκτρονικός κωδικός ξεκινάει με το 978 και ακολουθείται από τα 9 ψηφία του ISBN . Κοιτάξτε ένα βιβλίο και θα το διαπιστώσετε!.

* 'Εχουν οι εφημερίδες ISBN;
Όχι! Αλλά έχουν αριθμό ISSN, , τον οποίο θα βρούμε στην πρώτη σελίδα της κυρίως εφημερίδας. ISSN (International Standard Serial Number) σημαίνει "Διεθνής Μοναδικός Σειριακός Αριθμός", και τον έχουν οι εκδόσεις που βγαίνουν σε σειρά, όπως οι εφημερίδες και τα περιοδικά.
Ερευνητές.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια