Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Από βουλευτής μικροπωλητ​ής στην οδό Αθηνάς

Πολλές φορές ακούγεται ότι σε άλλες εποχές οι πολιτικοί όχι μόνον δεν κέρδιζαν από τη σταδιοδρομία τους, αλλά έχαναν και όσα είχαν.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή του βουλευτή Κέρκυρας Σπυρίδωνα Καποδίστρια, ο οποίος κατέληξε να πωλεί κάλτσες και λαιμοδέτες με πανέρι στην οδό Αθηνάς!

Ήταν ιδιοκτήτης δύο.....

 μικρών κτημάτων στην Κέρκυρα και εκλέχθηκε βουλευτής το 1923, με 12.700 ψήφους.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η πολιτική του καριέρα δεν είχε εξέλιξη.
Όντας εκτός κυκλωμάτων, σύντομα βρέθηκε εκτός Βουλής, και για να εξασφαλίσει τα προς το ζην αναγκάστηκε να γίνει μικροπωλητής στην οδό Αθηνάς.
Αντιμετώπιζε δε την κατάσταση με στωικότητα, δηλώνοντας πως "η πολιτική είναι σαν την ερωμένη, όσο κι αν τη διώχνεις, σου έρχεται και σου ξανάρχεται εκεί που δεν την περιμένεις".

Ευγενής και ευπροσήγορος, αλλά ανατρεπτικός στις ιδέες του και δυναμικός στον χαρακτήρα, ο εν λόγω Καποδίστριας αναστάτωσε την ελληνική Βουλή όταν, επί Πάγκαλου, ο πρόεδρος τον ανακαλούσε στην τάξη και δεν τον άφηνε να μιλήσει.
"Εγώ θα μιλήσω και λέγεται εσείς" του ανταπάντησε ο Καποδίστριας, ο οποίος, όταν του ζήτησαν να κατέβει από το βήμα, έβγαλε από την τσέπη του και έδειξε μια χειροβομβίδα!
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε στη μοναδική συνέντευξη που έδωσε το 1931 στον δημοσιογράφο Ε.Θωμόπουλο, ήταν ο μόνος τρόπος για να τον αφήσουν να μιλήσει για τις αδικίες  εις βάρος των φτωχών αγροτών της Κέρκυρας.

"Μόλις σε πάρει ο κατήφορος σε σπρώχνουν να πας χαμηλότερα" ήταν το παράπονο του πρώην βουλευτή, ο οποίος δεν παρατούσε τα κοινά.
Φρόντιζε για τα δίκαια των μικροπωλητών, καταθέτοντας υπομνήματα και διαμαρτυρόμενος επειδή οι αστυνομικές αρχές τους καταδίωκαν.
Ελευθέριος Σκιαδάς

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια