Βενετία ή αλλιώς... Ατλαντίδα νούμερο δύο. |
Σε... Ατλαντίδα νούμερο δύο εξελίσσεται η Βενετία σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
Σύμφωνα με νέα μελέτη δορυφορικών μετρήσεων, η πόλη των δόγηδων όχι μόνο βυθίζεται ταχύτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, αλλά έχει.....
πάρει και μια ελαφριά κλίση προς τα ανατολικά!
Αμερικανοί και Ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ιταλική πόλη, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, βυθίζεται τέσσερα χιλιοστά κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι, αν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί, η Βενετία θα έχει «κατέβει» σε 20 χρόνια κατά 8 ολόκληρα εκατοστά, αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Η βύθιση κατά τέσσερα χιλιοστά ετησίως είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της φυσικής διαδικασίας της εδαφικής υποχώρησης (subsidence), που συνιστά τον υποβιβασμό του εδάφους κατά δύο χιλιοστά λόγω πτώσης της στάθμης των υπόγειων υδάτων και της αύξησης της στάθμης του θαλασσινού νερού επίσης κατά δύο χιλιοστά.
Οι ειδικοί του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και της ιταλικής εταιρείας δορυφορικών μετρήσεων Tele-Rilevamento Europa χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό GPS και δορυφορικών ραντάρ για τη χαρτογράφηση της Βενετίας και των μεταβολών στη στάθμη του νερού της λιμνοθάλασσας.
«To GPS καταγράφει οποιαδήποτε κίνηση αφορά στην υποχώρηση του εδάφους. Το ραντάρ από την πλευρά του καταγράφει τις συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων σημείων της επιλεγμένης περιοχής. Ο συνδυασμός των δύο προσφέρει χιλιάδες σημεία στο έδαφος, «δεμένα» μεταξύ τους σε ένα απόλυτο πλαίσιο αναφοράς», εξήγησε ο Γεχούντα Μποκ του Ινστιτούτου Scripps, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Διαπιστώσεις
Παρόλο που έρευνες προ δεκαετίας έδειχναν ότι η εδαφική υποχώρηση που καταγραφόταν τον 20ό αιώνα είχε σταματήσει, Αμερικανοί και Ιταλοί ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης, διαπίστωσαν ότι η υποχώρηση είναι ταχεία και κατέγραψαν και μία κλίση προς την Ανατολή.
Η αξία των τελευταίων αυτών δεδομένων έγκειται στο ότι βοηθούν τις τοπικές αρχές να σχεδιάσουν περισσότερο μακροπρόθεσμα αμυντικά συστήματα, σύμφωνα με τον Μποκ. «Πρόκειται για κρίσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη», δήλωσε στο BBC.
Σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών και της «βύθισης» της ιστορικής πόλης θα συμβάλει το σύστημα φραγμάτων MOSE με τη λειτουργία προστατευτικών «υδάτινων» πυλών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
0 Σχόλια