Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι θα πιεις...χω​ρίς νερό;

Αν και είναι γνωστό πως το νερό είναι απαραίτητο για κάθε ζωντανό οργανισμό της Γης, δυστυχώς οι λόγοι για να γιορτάζουμε μια τέτοια μέρα όλο και λιγοστεύουν.
 Όπως και το ίδιο το νερό, δηλαδή..
Τι φταίει;
Το νερό γίνεται όλο και λιγότερο εξαιτίας της εντατικής εκμετάλλευσης των πόρων του πλανήτη μας, της σπατάλης, της ρύπανσης.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και την άνιση κατανομή των αποθεμάτων νερού στον πλανήτη μας.
Το νερό, δυστυχώς, δε ρέει το ίδιο παντού!.
*  Νερό για όλους.
Ο ΟΗΕ άρχισε το 2004 μια καμπάνια που θα διαρκέσει 10 χρόνια, με τίτλο "Νερό για Ζωή". Οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την καμπάνια δραστηριοποιούνται ώστε να εξασφαλίσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές συνθήκες υγιεινής.
*  Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (δηλαδή το 1/6 περίπου του πληθυσμού της Γης) δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές νερού.
*  400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου) στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
*  5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες εξαιτίας μολυσμένου νερού, δεκαπλάσιοι από τα θύματα των πολέμων!
*  300 σημεία σε όλο τον πλανήτη αποτελούν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό. Δηλαδή, σε αυτά είναι πιθανόν να ξεκινήσουν πόλεμοι εξαιτίας της έλλειψης νερού.
 
Κάθε πολίτης στις ανεπτυγμένες χώρες έχει στη διάθεσή του καθημερινά για οικιακή χρήση 500 λίτρα νερό, ενώ ένας πολίτης αναπτυσσόμενης χώρας έχει στη διάθεσή του 10 φορές λιγότερο νερό.
Και η κατανάλωση νερού αυξάνεται παγκοσμίως κατά 5,9% κάθε χρόνο.

* Δεν σπαταλάω νερό.....
Τι κερδίζω;  Ζωή!

6 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό. Εσύ σκέψου ακόμα έναν!
1.  Κλείνω τη βρύση όταν βουρτσίζω τα δόντια μου ή όταν σαπουνίζομαι στη διάρκεια του ντους.
2.  Ελέγχω πιθανή διαρροή νερού στο καζανάκι, προσθέτοντας χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί σε 30΄.
3.  Αντικαθιστώ το παλιό καζανάκι με καινούργιο διπλής ροής ή τοποθετώ στο εσωτερικό του ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειώσω τον όγκο του νερού.
4.  Προτιμώ να έχω μπουκάλια με κρύο νερό στο ψυγείο αντί να ανοίγω κάθε φορά τη βρύση περιμένοντας να έρθει το κρύο.
5.  Χρησιμοποιώ το πλυντήριο πιάτων και ρούχων μόνο όταν γεμίσει.
6.  Δεν ξεπαγώνω κατεψυγμένα τρόφιμα βάζοντάς τα κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό. Τα αφήνω από την προηγούμενη μέρα έξω ή στη συντήρηση του ψυγείου.
Ερευνητές.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια