Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μαρία Ηλιοπούλου​, πρόεδρος συλλόγου σύνδρομο Άσπεργκερ

Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το σύνδρομο Άσπεργκερ
"Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2007 από γονείς ατόμων με το σύνδρομο και ειδικούς, με σκοπό να γίνει γνωστή η συγκεκριμένη διαταραχή.
Πρώτο μας μέλημα ήταν να πληροφορήσουμε τον κόσμο ότι οι Άσπεργκερ είναι διαφορετικοί σε....

 βασικά σημεία, όπως η κοινωνικοποίηση και η επικοινωνία. Από την άλλη, δεν έχουν κοινά στοιχεία με άτομα που πάσχουν από βαρύ αυτισμό.

Το Άσπεργκερ δεν είναι εμφανές και γι αυτόν το λόγο θεωρούνται "κακομαθημένοι μαθητές" στα σχολεία τους, λόγω της άγνοιας των εκπαιδευτικών για τη διαφορετικότητά τους.

Η πρώτη μεγάλη νίκη για το σύλλογό μας, που αριθμεί σήμερα 250 μέλη, σημειώθηκε το 2008, όταν άλλαξε ο νόμος για την ειδική αγωγή. Μέχρι τότε το Άσπεργκερ ήταν ...ανύπαρκτο νομικά, αφού δεν προβλέπονταν ειδικές συνθήκες για τα άτομα με το σύνδρομο στα σχολεία. Πλέον έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα εμπρός, καθώς υπάρχουν ειδικές εξετάσεις των παιδιών.
Δυστυχώς όμως όλα σταματούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το γραφείο μου στο Χαλάνδρι γίνεται κάθε τρεις εβδομάδες τόπος συνάντησης των μελών. Το καμάρι μας όμως είναι το "Στέκι". Εκεί συναντιούνται άτομα με Άσπεργκερ, από 16 έως και 25 ετών, με νέους επιστήμονες, εθελοντές ψυχολόγους, δασκάλους και συζητούν για τις εμπειρίες, τις δυσκολίες και το μέλλον τους.
Πολλά παιδιά συναντιούνται και εκτός, πηγαίνουν κινηματογράφο, σε κάποιο μουσείο, ενώ το καταπληκτικό είναι ότι υπάρχουν και κάποια φλερτάκια...

Ο κόσμος θα ήταν πιο φτωχός αν δεν υπήρχαν τα άτομα με το σύνδρομο. Και το εννοώ".
 www.aspergerhellas.org.
"K"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια