Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Danny Elfman: πίσω από τις κινηματογρ​αφικές μελωδίες

Ένα καλό σάουντρακ μπορεί να "σώσει" μια ομολογουμένως μέτρια ταινία, ενώ αντίστοιχα ένα κακό μπορεί να καταστρέψει μια καλογυρισμένη ταινία.
Κι αυτό γιατί ο ήχος έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει πολύ πιο άμεσα τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από τις εικόνες του σκηνοθέτη.
Λίγοι όμως είναι οι συνθέτες που κατορθώνουν να γίνουν εξίσου γνωστοί όσο οι σκηνοθέτες ή οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας.
Ο Danny Elfman αποτελεί μια από αυτές τις λαμπρές εξαιρέσεις.
Γεννημένος το 1953 στο Λος Άντζελες, άρχισε να εργάζεται στην κινηματογραφική βιομηχανία ως ηθοποιός το 1976. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το ροκ συγκρότημα Oingo Boingo, στο οποίο συμμετείχε ως βασικός τραγουδιστής και στιχουργός μέχρι το 1995, που διαλύθηκε.
Υπεύθυνος για τα σάουντρακ πολλών ταινιών του Χόλιγουντ,έγινε γνωστός για τη μακροχρόνια φιλία και συνεργασία του με τον Tim Burton.

'Εκανε το ντεμπούτο του στη σύνθεση σάουντρακ το 1980, αναλαμβάνοντας τη μουσική επένδυση της ταινίας "Απαγορευμένη ζώνη" του μεγαλύτερου αδερφού του, του Richard Elfman.
Έκτοτε έχει αναλάβει αρκετές παραγωγές και έχει συγκεντρώσει πολλά θετικά σχόλια για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί στις ταινίες.
Μάλιστα έχει προταθεί 4 φορές για Oscar,  κέρδισε μια φορά το βραβείο Grammy για το σάουντρακ του "Μπάτμαν" σε σκηνοθεσία Tim Burton, ενώ έχει επίσης τιμηθεί και με βραβείο  Emmy για το μουσικό θέμα των τηλεοπτικών "Νοικοκυρών σε Απόγνωση".

Η συνεργασία του με τον Burton ξεκίνησε το 1986 όταν όταν του ζητήθηκε να επενδύσει μουσικά το φιλμ "Η μεγάλη περιπέτεια του Πι Γουή". Αρχικά ήταν επιφυλακτικός με το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς δεν είχε μέχρι πρότινος συνθέσει ορχηστρική μουσική. Με τη βοήθεια όμως και την καθοδήγηση του Steve Bartek, κιθαρίστα των Oingo Boingo, κατάφερε να μεταδώσει την επιθυμητή ατμόσφαιρα.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η εμπειρία του να ακούσει τη μουσική του να παίζεται από κάποια ορχήστρα ήταν μια από τις συναρπαστικές της ζωής του.
Έκτοτε συνεργάστηκε με τον Burton σε όλες τις ταινίες του τελευταίου, με εξαίρεση το "Ed Wood", λόγω μια διαφωνίας που είχε προκύψει μεταξύ τους στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, και το "Sweeney Todd", αφού επρόκειτο για μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου μιούζικαλ του Stephen Sondheim.

Εκτός όμως από συνθέτης, o Elfman είναι ένας πολύ καλός τραγουδιστής.
Πέρα από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα  Oingo Boingo, στη βιομηχανία είναι ιδιαίτερα γνωστός ως η φωνή του Τζακ Σκέλινγκτον στα τραγουδιστικά κομμάτια του "Χριστουγεννιάτικου εφιάλτη" (1993), ως η φωνή των αξιαγάπητων Ούμπα Λούμπας στην ταινία "Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτα" και για το τραγούδι "Bonejangles", στην ταινία "Η νεκρή νύφη"
Φαινόμενα/Ράνια Ιωάννου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια