Ο όρος σκολίωση προέρχεται από τη λέξη σκολιός που σημαίνει στρεβλός.
Σκολίωση ονομάζουμε την πλάγια παρεκτόπιση της σπονδυλικής στήλης από τη μέση γραμμή.
Τα αίτια της σκολίωσης, η ηλικία εμφάνισης και η πρόγνωση ποικίλλουν.
Η αντιμετώπισή της εξαρτάται πρώτα από την έγκαιρη διάγνωση και από τη μορφή της σκολίωσης....
Μορφές σκολίωσης
Συγγενής, η οποία δημιουργείται κατά τις πρώτες εβδομάδες της εμβρυϊκής ζωής
Νευρομυϊκή, η οποία δημιουργείται από παθήσεις του νευρικού ή μυϊκού συστήματος
Ιδιοπαθής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση αυτή συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα και ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η συχνή παρακολούθηση (δύο φορές τον χρόνο) είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Λειτουργική, η μορφή αυτή αποκαθίσταται πλήρως όταν η αιτία που την προκαλεί εξαλειφθεί. Πιο πιθανές αιτίες λειτουργικής σκολίωσης είναι λόγω έντονου μυϊκού σπασμού πλησίον της σπονδυλικής στήλης, λόγω ανισοσκελίας, λόγω έντονης δισκοπάθειας, καθώς ο ασθενής προσπαθεί να αποφορτίσει την πάσχουσα πλευρά, λόγω κακής στάσης, όπως η χρήση υπολογιστών - χρήση κινητού από τη μια πλευρά - κουβάλημα βαριάς τσάντας πάνω από τον ώμο - περίοδος εγκυμοσύνης το τελευταίο τρίμηνο (καθώς το έμβρυο μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους της εγκύου).Εδώ απεικονίζεται μία φυσιολογική σπονδυλική στήλη και δεξιά μια σπονδυλική στήλη με θωρακική σκολίωση
Διάγνωση της σκολίωσης
Η σκολίωση συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία από τον οικογενειακό γιατρό κατά την διάρκεια ενός συνηθισμένου τσεκ απ. Εάν είναι απαραίτητο θα επιβεβαιωθεί με ακτινολογική εξέταση της σπονδυλικής στήλης.
- Οι έρευνες για σκολίωση στα σχολεία, που δυστυχώς δεν είναι πολύ συχνές στη χώρα μας, είναι ο καλύτερος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης της σκολίωσης. Συνήθως αυτές γίνονται χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται σκολιόμετρο, το οποίο είναι ένας απλός ανιχνευτής γωνιών και μετράει την στροφή της σπονδυλικής στήλης και των πλευρών. Μια νοσοκόμα, ή άλλος επαγγελματίας με ειδική εκπαίδευση, μπορεί να ελέγξει ένα παιδί μέσα σε δύο λεπτά χρησιμοποιώντας το σκολιόμετρο. Είναι εύκολο ακόμα και για ένα γονέα, να ελέγξει το παιδί του ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες. Τελευταία εφευρέθηκε ένα νέο επιστημονικό σύστημα μέτρησης και αξιολόγησης της μορφής και της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, η Τηλεμετρία.
- Είναι σημαντική η παρακολούθηση της εξέλιξης της παραμόρφωσης, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αυτή η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται από έναν ορθοπεδικό μέσω τακτικών εξετάσεων, κάθε 3 με 6 μήνες, ανάλογα με την σοβαρότητα του σκολιωτικού κυρτώματος, την ηλικία του παιδιού και το οικογενειακό ιστορικό. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μια κλινική και μια ακτινολογική εξέταση, εάν είναι απαραίτητη.
- Η σκολίωση υπολογίζεται από την μέτρηση της γωνίας του σπονδυλικού κυρτώματος στην ακτινολογική εξέταση. Αυτή ονομάζεται γωνία Cobb.
- Γενικά, οι ενδείξεις για θεραπεία χωρίς εγχείρηση είναι : Σκελετικά ανώριμα παιδιά με γωνίες 15 μοιρών ή περισσότερο, σε συνδυασμό είτε με αποδεδειγμένη επιδείνωση (5 μοίρες ή περισσότερο σε 6 μήνες το πολύ) ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Η παρατήρηση του ύψους των ώμων δεξιά και αριστερά, η απόσταση των αγκώνων από το υπόλοιπο σώμα, όταν το σώμα είναι όρθιο και χαλαρό δηλώνουν κάποια παρέκκλιση του κορμού. Μπορεί να γίνει παρατήρηση δερματικών πτυχών στην όρθια θέση στα πλάγια της κοιλιάς.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ: H δημιουργία της σκολίωσης δεν επηρεάζεται από τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Έτσι, λοιπόν, ο τρόπος που το παιδί κρατάει τη σάκα του ή που κάθεται στο θρανίο δεν είναι αιτίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σκολίωση. Επίσης, σε περίπτωση σκολίωσης, η γυμναστική που συστήνει ο γιατρός δεν αποτελεί τρόπο θεραπείας, αλλά προϋπόθεση για μικρότερη επιδείνωση και καλύτερη απάντηση στη θεραπεία, λόγω της μυϊκής ανάπτυξης και τόνωσης που αυτή δημιουργεί.
Το Ευ αγωνίζεσθαι συνιστά:
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του κορμού, κοιλιακών και ραχιαίων. Προσοχή! Οι ασκήσεις να γίνονται αργά, ήρεμα και με απόλυτη συμμετρία. Αν ο πάσχων δεν έχει απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του μπορεί να ζητήσει από έναν τρίτο να τον παρακολουθεί όταν εκτελεί τις ασκήσεις για να είναι σίγουρος για την συμμετρική εκτέλεση.
- Κολύμβηση και αερόβια άσκηση.
- Απλές ασκήσεις μπροστά σε καθρέφτη με μία ράβδο (σκουπόξυλο). Από καθιστή θέση, να σηκώνεται η ράβδος πάνω κάτω, με τεντωμένα μπροστά τα χέρια. Από καθιστή επίσης θέση και τη ράβδο πίσω από τον αυχένα με τα δύο χέρια, πάνω κάτω. Σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι να δουλεύουν μαζί και με την ίδια ένταση και οι δυο πλευρές του σώματος. Γι’ αυτό έχουμε τον καθρέφτη και προσπαθούμε να μην χαλάσει η συμμετρική εκτέλεση των ασκήσεων.
- Το πιο σημαντικό απ’ όλα: να κατανοήσει ο πάσχων τη σωστή θέση του σώματος και να προσπαθεί να τη διατηρεί συνεχώς. Θα πρέπει “ο εγκέφαλος να καταγράψει” την σωστή και συμμετρική στάση του σώματος κι αυτό γίνεται μόνο αν συνεχώς κάποιος υπενθυμίζει συνέχεια στον εαυτό του τη στάση αυτή και αυτο-διορθώνεται.
- Σε σκολίωση μεγάλου βαθμού μόνο ορθοπεδικός γιατρός μπορεί να μας πει τι να κάνουμε. Κανένας άλλος.
0 Σχόλια