Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

160 χρόνια ζωής, Iερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών

Ίσως ο πιο πολυσύχναστος ναός του κέντρου των Αθηνών να είναι της Ζωοδόχου Πηγής επί της οδού Ακαδημίας, ο οποίος φέτος θα γιορτάσει τα 160 χρόνια από την ανέγερσή του (1852).
Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική εκκλησία, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Ζέζο σε οικόπεδο που δώρισε ο διδάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος.
Η ανέγερση ξεκίνησε το 1846 στην απόμακρη και σχεδόν εκτός πόλης περιοχή, από επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι Γ.Καρατζάς, Γ.Γεννάδιος, Κ.Σχινάς, Γ.Σκούφος και Δεκόζης Βούρος. Στις συνεισφορές συμμετείχαν όλοι, από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη. Έτσι, δίπλα στον βασιλιά Όθωνα (2.000 δραχμές) και η βασίλισσα Αμαλία (500 δραχμές) βρίσκουμε τον επίσκοπο Μιχαήλ Αποστολίδη (100 δραχμές), αλλά και τον Π.Μπαλασάκη (2 δραχμές).
"Οι κάτοικοι του προαστίου Αθηνών η Νεάπολις", όπως υπέγραφαν στις επιστολές τους, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση του ναού.
Γύρω στο 1900 υψώθηκε το κωδωνοστάσιο, το 1953 το "οικονομάτο" και το 1950 με σχέδια του αρχιτέκτονα Β.Κασσάνδρα προστέθηκε ένα κλίτος στην νότια πλευρά. Η εσωτερική διακόσμηση της Ζωοδόχου Πηγής περιλαμβάνει αγιογραφίες αναγεννησιακού ρυθμού, έργα του ζωγράφου Λουκίδη ( από το 1920). Μικρότερα θέματα και τις εικόνες του τέμπλου φιλοτέχνησε ο Π.Γεραλής.
Πέρυσι εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα για τον Γ.Γεννάδιο και ήδη ο π.Σπυρίδων Λόντος, γνωσ΄τος από την εξαιρετική μονογραφία του για το Α΄Κοιμητήριο Αθηνών, προετοιμάζει ειδική έκδοση. Θα παρουσιαστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα κατά την πανήγυρη του ναού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια