Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το έξυπνο μπλουζάκι

Μετράει τη θερμοκρασία, καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς και αν οι τιμές τους είναι ανησυχητικές ενεργοποιεί "alarm" κινδύνου.
Πρόκειται για το "έξυπνο" T-shirt, που αναμένεται μέσα στους επόμενους 6 μήνες.
Ισπανοί ερευνητές του Universidad Carlos III de Madrid, που.......

μετέχουν στο πρόγραμμα LOBIN (το οποίο αφορά στο σχεδιασμό ψηφιακών ρούχων για ιατρικές εξετάσεις και χρήση στο νοσοκομειακό περιβάλλον του μέλλοντος), δημιούργησαν ένα "έξυπνο" μπλουζάκι που καταγράφει δεδομένα όπως η θερμοκρασία και οι παλμοί της καρδιάς, ενώ παράλληλα εντοπίζει, σαν το σύστημα GPS που διαθέτουν τα αυτοκίνητα, τους ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.

Μια ματιά στο "έξυπνο" μπλουζάκι.
*  Περιλαμβάνει 2 φορητά μέρη, δηλαδή το μπλουζάκι και το σύστημα εντοπισμού που μπορεί να βάλει ο ασθενής στην τσέπη του. Μελλοντικά, το δεύτερο αυτό αξεσουάρ αναμένεται να ενσωματωθεί στο μπλουζάκι.
*  Τα ηλεκτρόδια που βρίσκονται πάνω στο μπλουζάκι αποστέλλουν ασύρματα τις μετρήσεις των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς, δεδομένα για τη στάση του σώματός του (όρθιος, καθιστός ή ξαπλωμένος) και για το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας σε μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Οι μετρήσεις λαμβάνονται και αποστέλλονται στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας κάθε 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
*  Κάθε 9 δευτερόλεπτα ενεργοποιείται το σύστημα εντοπισμού, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανιχνεύει, με απόκλιση 2 μέτρων, την ακριβή θέση του ασθενούς στον χώρο του νοσοκομείου.
*  Το ηλεκτρονικό T-shirt το δοκίμασαν ταυτόχρονα 5 ασθενείς στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου La Paz της Μαδρίτης. Οι ασθενείς το φορούσαν όλο το 24ωρο επί 3 μήνες και χάρη σε αυτή τη δοκιμαστική φάση έγιναν πρόσθετες ρυθμίσεις στο σύστημα από τους 3 ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.
*  Οι ερευνητές δεν προσδοκούν το "έξυπνο" ρούχο που σχεδίασαν να αντικαταστήσει το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά να διευκολύνει τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών εκτός του νοσοκομείου.

Red alert.
Το ψηφιακό μπλουζάκι έχει ενσωματωμένα alarm, που είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να ενεργοποιούνται όταν π.χ. η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς C ή οι παλμοί υπερβαίνουν τους 100 ανά λεπτό. "Οι ρυθμίσεις των alarm μπορούν να τροποποιηθούν από τους γιατρούς προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς. Όταν κάποιο από αυτά ενεργοποιηθεί, εμφανίζεται ένα μήνυμα σε μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας των δεδομένων του ασθενούς, ενώ μπορεί ακόμη και να αποσταλεί ένα SMS στο κινητό του υπεύθυνου γιατρού ή νοσηλευτή που στη δεδομένη στιγμή βρίσκεται πλησιέστερα στον ασθενή", εξηγούν οι Ισπανοί ερευνητές Gregorio Lopez, Victor Custodio και Lose Ignacio Moreno που επί 18 μήνες σχεδίαζαν το ψηφιακό T-shirt.

Ένα με πολλές χρήσεις.
*  Η αρχική σύλληψη για το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό ένδυμα αφορά τη δυνατότητα χρήσης του μέσα στο νοσοκομείο, επιτρέποντας μια σχετική ελευθερία στον ασθενή, που μπορεί να το φορά και να καταγράφονται οι ζωτικές του λειτουργίες χωρίς να παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
*  Ωστόσο, με ορισμένες τροποποιήσεις, το πρωτότυπο "φανελάκι" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση τυχόν καρδιακών ανωμαλιών, επισημαίνουν οι σχεδιαστές του.
*  Επίσης, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο της τηλεϊατρικής. Οι ασθενείς μπορούν να το φορούν στο σπίτι και οι μετρήσεις των ζωτικών τους λειτουργιών να αποστέλλονται στο κινητό ή στον υπολογιστή του γιατρού, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας τους στο νοσοκομείο.
Οι Ισπανοί ερευνητές αναφέρουν ότι εφόσον γίνουν ορισμένα ακόμη τεστ προκειμένου να τελειοποιηθεί η λειτουργία του ψηφιακού T-shirt, αναμένουν ότι θα είναι διαθέσιμο για εμπορική χρήση μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
"Σήμερα ήδη χρησιμοποιούνται εντός του νοσοκομείου συσκευές τηλεμετρίας. Μοιάζουν με μικρά κινητά, τα οποία έχουν ηλεκτρόδια, που τοποθετούνται στο δέρμα του ασθενούς και μεταδίδουν το καρδιογράφημά του σε έναν κεντρικό σταθμό. Το συγκεκριμένο T-shirt αποτελεί μια άλλη, πιθανώς πιο εξελιγμένη μορφή αυτών των συσκευών τηλεμετρίας. Δυνητικά, αυτού του είδους οι συσκευές θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το holter ρυθμού (συσκευή 24ωρης καταγραφής των καρδιακών παλμών).
Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί πόσο αξιόπιστες είναι οι μετρήσεις που αποστέλλουν στην κεντρική μονάδα. 'Επίσης, σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η δυνατότητα αυτές οι συσκευές να μετρούν επιπλέον δεδομένα, όπως π.χ. η πίεση του αίματος" εξηγεί ο κ. Γεώργιος Θεοδωράκης, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"
Vita

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια