Σπάνια προϊόντα μικρών παραγωγών που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Συχνά ούτε εμείς οι Έλληνες δεν τα γνωρίζουμε, γι αυτό εμείς θα σας τα αποκαλύπτουμε!.
Οι γεύσεις και η ποιότητά τους είναι απλά...μοναδικές αποδεικνύοντας ότι η ελληνική γαστρονομική παράδοση έχει βαθιές ρίζες και μέλλον.....
* Τα βουβάλια τραγουδούν ακόμα στην Κερκίνη.
Τον περισσότερο καιρό τον περνούν στη λίμνη για δροσιά από τον καυτό ήλιο. Και η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός βούβαλος είναι ιδιαίτερη περίπτωση: λιπόσαρκος, προσαρμόστηκε αμέσως στο σκληρό περιβάλλον της Ελλάδας μετά τον ερχομό του με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, δίνοντας ένα θρεπτικό γάλα που έσωσε γενιές.
Αυτή ήταν η ιδέα της Γεωργίας Ανδρεάδου που αποφάσισε να αξιοποιήσει το γάλα που περίσσευε στον πατέρα της από τις ποσότητες που έστελνε στο ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Θεσσαλονίκη. Έτσι έβαλε γιαγιάδες και μαμάδες στη δουλειά και μαζί με τον άντρα της, Νίκο Γεωργίτσα, έστησαν ένα εργαστήριο όπου βγάζουν τραχανά, χυλοπίτες, κους κους και παιδικό μακαρονάκι σε σχήμα βουβαλιού.
Τα περισσότερα διοχετεύονται στην τοπική αγορά αλλά και σε φίλους και γνωστούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Άνω Πορρόια Σερρών, τηλ: 23270 51553.
* Σασουμάδες από τη Μονεμβασιά.
Θα μπορούσε να λέγεται και μπακλαβάς των Βυζαντινών, αφού η καταγωγή του έρχεται από τους Παλαιολόγους.
Χωριάτικο φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι (απ όπου πιθανώς το όνομα) και μπαχαρικά που στα χέρια της Καλλιόπης Χαραμή, στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Μονεμβασιάς, "Μορέως Ήδιστα", μετατρέπονται σε αριστούργημα.
Η τέχνη πηγαίνει από γενιά, σε γενιά με όλη την οικογένεια στο εργαστήριο για αμυγδαλωτά με ανθό νεραντζιάς, ραφιόλια, σκαλτσούνια με χιώτικη μαστίχα, μακαρούνες, τοπικά μελομακάρονα, δίπλες και γλυκό του κουταλιού αμυγδαλάκι που γίνονται ανάρπαστα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας για γάμους και γιορτές.
Γέφυρα Μονεμβασιάς, τηλ: 27320 61040, www.amygdaloto.gr
* Μερακλίδικα Καραμανλίδικα.
Όσοι έχουν καταγωγή από την Καππαδοκία γνωρίζουν καλά τη φυλή των Καραμανλήδων. Από τους πρώτους ζωέμπορους με τα καραβάνια της Ανατολής φημίζονταν για τη γνώση του παστρουμά. Από αυτή τη γενιά κατάγεται ο Πάρης Σαρήμπογιας, που συνεχίζει μια παράδοση 100 χρόνων.
Με τον ερχομό της οικογένειας μετά την Καταστροφή, η οικογένειά του μοιράζεται σε Αθήνα και Δράμα, όπου ξεκινάει το πρώτο παστρουματζίδικο.
Μπροστά ένα ταβερνάκι για μεζέδες και μαύρη μπίρα και πίσω το εργαστήριο. Εκεί έμαθε και ο ίδιος την τέχνη του παστρουμά, των καραμανλίδικων λουκάνικων σαν πλεξίδα και όλων των μερακλίδικων (ζεϊμπέκ σαλάμι, σουτζούκια Αδάνων, καβουρμάς, παστράμι, λουκάνικα κεφτέ) που διατίθενται από το κατάστημα της Δράμας, αλλά στέλνονται και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ανδρούτσου 4, Δράμα, τηλ: 25210 31533.
* Γαις για φτούλισμα!
Για του Πόντιους η τυροκομία είναι ιερή τέχνη. Και η αλήθεια είναι ότι η γαστρονομική παράδοση περιλαμβάνει πολλά φρέσκα τυριά που φτιάχνονταν από κάθε νοικοκυριό και εξαφανίστηκαν με τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Θεόφιλος Γεωργιάδης αποφάσισε να διασώσει την κληρονομιά με μια οικογενειακή μονάδα στη Βάθη Κιλκίς (Ραγιάν πριν μερικά χρόνια), ακολουθώντας την τέχνη των προγόνων.
Από καπνιστό κασέρι σπηλιάς που βγαίνει κάθε τετραετία (φέτος είναι η χρονιά του) μέχρι κασκιτάν, ανάλατη ξινομυζήθρα με 0% λιπαρά, ημίσκληρο παρχαροτύρ και μαστιχωτό γαις σε σχήμα ζώνης, που τα παιδιά φτουλίζουν σαν τυροκλωστή (ξεφτίζουν τραβώντας μια - μια λωρίδα).
Η λίστα διαθέτει ακόμα κεφίρ, γάλα ταν, βούτυρο ξυγαλί (από γιαούρτι) και όλα τα ποντιακά που διατίθενται από το κατάστημα της Θεσσαλονίκης αλλά και παραγγελίες σε όλους τους πιστούς, που έχουν φτάσει μέχρι και στις Φιλιππίνες!
Μπαλάνου 13, Πλ.Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 279459.
Τίνα Οικονομάκη/taste&style
Συχνά ούτε εμείς οι Έλληνες δεν τα γνωρίζουμε, γι αυτό εμείς θα σας τα αποκαλύπτουμε!.
Οι γεύσεις και η ποιότητά τους είναι απλά...μοναδικές αποδεικνύοντας ότι η ελληνική γαστρονομική παράδοση έχει βαθιές ρίζες και μέλλον.....
* Τα βουβάλια τραγουδούν ακόμα στην Κερκίνη.
Τον περισσότερο καιρό τον περνούν στη λίμνη για δροσιά από τον καυτό ήλιο. Και η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός βούβαλος είναι ιδιαίτερη περίπτωση: λιπόσαρκος, προσαρμόστηκε αμέσως στο σκληρό περιβάλλον της Ελλάδας μετά τον ερχομό του με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, δίνοντας ένα θρεπτικό γάλα που έσωσε γενιές.
Αυτή ήταν η ιδέα της Γεωργίας Ανδρεάδου που αποφάσισε να αξιοποιήσει το γάλα που περίσσευε στον πατέρα της από τις ποσότητες που έστελνε στο ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Θεσσαλονίκη. Έτσι έβαλε γιαγιάδες και μαμάδες στη δουλειά και μαζί με τον άντρα της, Νίκο Γεωργίτσα, έστησαν ένα εργαστήριο όπου βγάζουν τραχανά, χυλοπίτες, κους κους και παιδικό μακαρονάκι σε σχήμα βουβαλιού.
Τα περισσότερα διοχετεύονται στην τοπική αγορά αλλά και σε φίλους και γνωστούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Άνω Πορρόια Σερρών, τηλ: 23270 51553.
* Σασουμάδες από τη Μονεμβασιά.
Θα μπορούσε να λέγεται και μπακλαβάς των Βυζαντινών, αφού η καταγωγή του έρχεται από τους Παλαιολόγους.
Χωριάτικο φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι (απ όπου πιθανώς το όνομα) και μπαχαρικά που στα χέρια της Καλλιόπης Χαραμή, στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Μονεμβασιάς, "Μορέως Ήδιστα", μετατρέπονται σε αριστούργημα.
Η τέχνη πηγαίνει από γενιά, σε γενιά με όλη την οικογένεια στο εργαστήριο για αμυγδαλωτά με ανθό νεραντζιάς, ραφιόλια, σκαλτσούνια με χιώτικη μαστίχα, μακαρούνες, τοπικά μελομακάρονα, δίπλες και γλυκό του κουταλιού αμυγδαλάκι που γίνονται ανάρπαστα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας για γάμους και γιορτές.
Γέφυρα Μονεμβασιάς, τηλ: 27320 61040, www.amygdaloto.gr
* Μερακλίδικα Καραμανλίδικα.
Όσοι έχουν καταγωγή από την Καππαδοκία γνωρίζουν καλά τη φυλή των Καραμανλήδων. Από τους πρώτους ζωέμπορους με τα καραβάνια της Ανατολής φημίζονταν για τη γνώση του παστρουμά. Από αυτή τη γενιά κατάγεται ο Πάρης Σαρήμπογιας, που συνεχίζει μια παράδοση 100 χρόνων.
Με τον ερχομό της οικογένειας μετά την Καταστροφή, η οικογένειά του μοιράζεται σε Αθήνα και Δράμα, όπου ξεκινάει το πρώτο παστρουματζίδικο.
Μπροστά ένα ταβερνάκι για μεζέδες και μαύρη μπίρα και πίσω το εργαστήριο. Εκεί έμαθε και ο ίδιος την τέχνη του παστρουμά, των καραμανλίδικων λουκάνικων σαν πλεξίδα και όλων των μερακλίδικων (ζεϊμπέκ σαλάμι, σουτζούκια Αδάνων, καβουρμάς, παστράμι, λουκάνικα κεφτέ) που διατίθενται από το κατάστημα της Δράμας, αλλά στέλνονται και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ανδρούτσου 4, Δράμα, τηλ: 25210 31533.
* Γαις για φτούλισμα!
Για του Πόντιους η τυροκομία είναι ιερή τέχνη. Και η αλήθεια είναι ότι η γαστρονομική παράδοση περιλαμβάνει πολλά φρέσκα τυριά που φτιάχνονταν από κάθε νοικοκυριό και εξαφανίστηκαν με τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Θεόφιλος Γεωργιάδης αποφάσισε να διασώσει την κληρονομιά με μια οικογενειακή μονάδα στη Βάθη Κιλκίς (Ραγιάν πριν μερικά χρόνια), ακολουθώντας την τέχνη των προγόνων.
Από καπνιστό κασέρι σπηλιάς που βγαίνει κάθε τετραετία (φέτος είναι η χρονιά του) μέχρι κασκιτάν, ανάλατη ξινομυζήθρα με 0% λιπαρά, ημίσκληρο παρχαροτύρ και μαστιχωτό γαις σε σχήμα ζώνης, που τα παιδιά φτουλίζουν σαν τυροκλωστή (ξεφτίζουν τραβώντας μια - μια λωρίδα).
Η λίστα διαθέτει ακόμα κεφίρ, γάλα ταν, βούτυρο ξυγαλί (από γιαούρτι) και όλα τα ποντιακά που διατίθενται από το κατάστημα της Θεσσαλονίκης αλλά και παραγγελίες σε όλους τους πιστούς, που έχουν φτάσει μέχρι και στις Φιλιππίνες!
Μπαλάνου 13, Πλ.Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 279459.
Τίνα Οικονομάκη/taste&style
0 Σχόλια