Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρασάκι για να πάνε τα φαρμάκια του Μνημονίου κάτω

της Άννας Στεργίου
Κρασιά με ονομασία προέλευσης από Σητεία, Ηράκλειο, Λήμνο.
Με τρία προεδρικά διατάγματα αναγνωρίζονται ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης λευκά, κόκκινα κρασιά και λικέρ από το Ηράκλειο, τη Σητεία και τη Λήμνο.
Σύμφωνα με τα τρία προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν χθες σε ΦΕΚ (7081, Αρ. Φύλλου 260, τ.Α', 13-12-2011) και συνυπογράφει, εκτός από τον Κάρολο Παπούλια, κι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, περιγράφονται τα χαρακτηριστικά που υποχρεούνται να έχουν τα παραγόμενα κρασιά και λικέρ.

Την επωνυμία «Σητεία» για τον τοπικό τους οίνο μπορούν να χρησιμοποιούν στο εξής κάτοικοι της ομώνυμης περιοχής και των γειτονικών περιοχών: Αχλαδιές, Εξω Μουλιανά, Μέσα Μουλιανά, Κατσιδώνι Μαρωνίας, Μυρσίνη, Πισκοκέφαλο, Σκοπή, Σταυρωμένος, Τουρλωτή, Χαμέζι, Αγ. Σπυρίδωνας Πρασιού και Απίδια, Αρμένοι, Ζίρος, Παππαγιαννάδες, Χανδρά κ.α.

Ως οίνοι «Σητεία» αναγνωρίζονται οι ερυθροί ξηροί που παράγονται από συνοινοποίηση ή ανάμειξη των ποικιλιών λιάτικο σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και το υπόλοιπο «Μανδηλαριά», γλυκείς από την ποικιλία σταφυλιών λιάτικο, λευκοί ξηροί που προέρχονται από συνοινοποίηση σταφυλιών ή ποικιλιών «Βηλάνα» (70%) και «Θραψαθήρι» (30%), λιαστοί οίνοι-λικέρ που προέρχονται από λιαστά σταφύλια που προέρχονται από ποικιλίες ασύρτικο, αθήρι, θραψαθήρι, λιάτικο αλλά και μοσχάτο άσπρο, μαλβαζία σε ποσοστό ως 15%.

Την επωνυμία «Λήμνος» μπορούν να χρησιμοποιούν για τα κρασιά τους παραγωγοί του νησιού, που παράγουν οίνους λευκούς ξηρούς, ημίξηρους και ημίγλυκους, ερυθρούς ξηρούς και λικέρ από λιαστά σταφύλια που παράγονται από τις ποικιλίες μοσχάτο Αλεξανδρείας (λευκή) ή Λημνιό (ερυθρή). Σε ό,τι αφορά τα λιαστά πρέπει να παράγονται σε ποσοστό 90% από σταφύλια της ποικιλίας Λημνιό και 10% μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Τέλος, αναγνωρίζεται και η επωνυμία «Χάνδακας-Candia», που αφορά λευκές και κόκκινες ποικιλίες και λιαστά σταφύλια που καλλιεργούνται στις περιοχές του Ηρακλείου: Αρχάνες-Αστερούσια, Νίκος Καζαντζάκης, Γόρτυνα, Ρούβας, 3ο-4ο Διαμέρισμα Ηρακλείου, Γάζι, Κρουσώνας, Μαλεβίζι, Θραψανός Αρκαλοχώρι, Καστέλι, Μοίρες, Ζαρός, Φαιστός, Χερσόνησος κ.α.

Οι παραγωγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν για την παρασκευή λευκών κρασιών σταφύλια ποικιλίας Βηλάνα σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, με προαιρετική συμμετοχή των ποικιλιών βιδιανό, ασύρτικο, αθήρι, θραψαθήρι με ποσοστό ως 15%. Οι ερυθροί ξηροί οίνοι πρέπει να παράγονται από συνοινοποίηση σταφυλιών των ποικιλιών κοτσιφάλι, σε ποσοστό 70% και μανδηλαριά σε ποσοστό 30%. Λιαστό κρασί και λικέρ από λιαστά σταφύλια παράγονται από τις ποικιλίες ασύρτικο, αθήρι, βιδιανό, θραψαθήρι, λιάτικο με λευκή οινοποίηση ή σε ποσοστό ώς 15% από τις ποικιλίες μοσχάτο άσπρο (Σπίνας) και μαλβαζία.
annio@enet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια