Το ήξερες ότι το μήλο έχει 7.000 διαφορετικές ποικιλίες;
Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα - ξινά, γλυκά, μεγάλα, μικρά, μαλακά, πιο σφιχτά!
Και η λίστα με τις διαφοροποιήσεις δεν σταματά πουθενα......
Αν και είναι δύσκολο να τις συναντήσεις όλες στο μανάβικο, σίγουρα θα "πέσεις" πάνω στις 10 πιο... διάσημες ποικιλίες.
Από την McIntosh που ενέπνευσε τους υπολογιστές και τα θρυλικά τηλέφωνα iphone, μέχρι τα πράσινα και κίτρινα μηλαράκια.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις πολυσύχναστες ποικιλίες μήλων και προτάσεις για συνταγές με κάθε μία από αυτές...
Ζητήσαμε και την άποψη της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γιούλης Φραγκιαδουλάκη η οποία σημείωσε: "Aπό τις 7.000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή.
Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συστήνεται, επίσης, να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό"!
Μην ξεχνάς για τα κόκκινα μήλα:
Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την "κακή" (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.
Φτιάξε με αυτά αρωματική μηλόπιτα
4 αυγά
1 κ.σ κανέλα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κόκκινα μήλα
1 κ.γ baking powder
2 κ.σ βούτυρο
1 φλυτζάνι καρύδια
250 γρ. μαργαρίνη
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C
Λιώσε το βούτυρο προσέχοντας μη τον κάψεις
Καθάρισε τα μήλα και κόψε τα σε ροδέλες
Ράντισέ τα με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν
Άπλωσε το βούτυρο στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού, και στρώσε τα μήλα καλύπτωντας όλο το ταψί
Πασπάλισε με την κανέλα και την 1 κ.σ ζάχαρη και τα καρύδια
Άφησε το ταψάκι και πάλι στο φούρνο για 10 λεπτά
Κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε το baking powder
Σε ένα μπολ χτύπησε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και στη συνέχεια πρόσθεσε τους κρόκους των αυγών
Παράλληλα σε ένα καθαρό μπολ χτύπησε τα ασπράδια να γίνει μαρέγκα και πρόσθεσέ τα στο μπολ με τους κρόκκους και τη ζάχαρη
Πρόσθεσε επιπλέον το ξύσμα λεμονιού
Πρόσθεσε και το αλεύρι και ανακάτεψε απαλά να μην χάσει τον αέρα η μαρέγκα σου
Άπλωσε τη ζύμη ομοιόμορφα πάνω από τα μήλα και ψήσε για 1 ώρα περίπου
Αφού κρυώσει λίγο, αναποδογύρισε το ταψί, ώστε να σερβίρεις με τα μήλα προς τα πάνω
Φύλαξε την μηλόπιτα σε σκεύος που κλείνει για να παραμείνει αφράτη και φρέσκια περισσότερο καιρό.
Είναι εκείνο το κόκκινο μηλαράκι με τις χρυσές-πορτοκαλί γραμμούλες σε όλη του τη φλούδα. Είναι γνωστό και με την ονομασία Jacob’s Strawberry, μαλακό και πολύ γλυκό είναι ιδανικό για σάλτσες και φρουτοχυμούς.
Ετοίμασε υπέροχο Fruit Punch με μήλο και Lime - Portobello
300ml Beefeater Market Edition Gin
500ml μηλίτης καλής ποιότητας
500ml χυμό μιλου
300ml χυμό lime
1 κονσέρβα φρουτοσαλάτας με το σιρόπι της
2 πράσινα μήλα σε φέτες
2 lime σε φέτες
Σε ένα μεγάλο μπολ για punch, βάλε τα μήλα και τα lime
Πρόσθεσε τη φρουτοσαλάτα και περίχυσε με το χυμό lime και το τζιν
Άφησε το μείγμα για λίγο σε δροσερό μέρος να ανακατευτούν όλα τα αρώματα
Σέρβιρε σε φαρδύ ποτήρι με πάγο, προσθέτοντας τον μηλίτη και το χυμό μήλου
Μπορείς να βάλεις μερικά φύλλα λεβάντας για άρωμα και γαρνίρισμα
Κατακκόκινο με ανεπαίσθητες λευκές πιτσιλιές στη φλούδα του, είναι ιδανικό για σάλτσες, μαγείρεμα, αλλά και για σαλάτες. Είναι ελαφρώς πιο όξινο με ζουμερή, τραγανή λευκο-πράσινη σάρκα.
Ετοίμασε με την ποικιλία αυτή μια νόστιμη χορταστική σαλάτα.
Σαλάτα μήλο με χοιρομέρι
2 κ.σ μαγιονέζα
¼ κ.γ μουστάρδα
½ κ.γ μέλι
½ κ.γ χυμό λεμόνι
Μια πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
½ φλιτζάνι χοιρομέρι ψημένο
1 μικρό κόκκινο μήλο σε κυβάκια
1 μίσχο σέλερι κομμένο σε φέτες
Μερικά φύλλα μαρουλιού
¼ κ.γ σουσάμι καβουρδισμένο
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και το γαρίφαλο
Πρόσθεσε το χοιρομέρι, τα μήλα και το σέλερι
Σκέπασε τη σαλάτα σου και άφησέ τη στο ψυγείο για 1 ώρα
Σέρβιρε με τα φύλλα μαρούλι (αν επιθυμείς) και προσθέτοντας το σουσάμι
Κατακόκκινο από την κορφή ως τα νύχια, χωρίς ίχνος πράσινης ή κίτρινης απόχρωσης είναι το πιο "διάσημο" μήλο στην Αμερική, αφού εκεί έχει τις "υψηλότερες πωλήσεις". Είναι τραγανό και γλυκό και αποτελεί την εικόνα του φρούτου που έχει συνήθως ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει το όνομα μήλο. Όπως καταλαβαίνεις το μήλο αυτό είναι ιδανικό για να καταναλώνεται φρέσκο...
Ετοίμασε υπέροχο γλυκό μηλαράκι με τα πιο μικρά από αυτά.
Καραμελωμένο μήλο
8 κόκκινα μήλα μικρού μεγέθους
2 φλτιζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
1/2 φλιτζάνι καραμέλες κανέλας
1/2 φλιτζάνι σπασμένα πεκάν
8 ξυλάκια
Πλύνε τα μήλα καλά και σκούπισέ τα με μια υφασμάτινη πετσέτα
Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάλε το ζεστό νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και βάλε σε μέτρια φωτιά
Ανακάτεψε καλά να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια άφησε να ηρεμήσει χωρίς να χαμηλώσεις τη φωτιά, σκουπίζοντας κατά διαστήματα τα τοιχώματα της κατσαρόλας να μην κολλήσει η καραμέλα
Αφού πιάσει υψηλή θερμοκρασία πρόσθεσε τα καραμελάκια κανέλας και ανακάτεψε να λιώσουν
Άφησε την καραμέλα κι άλλο στη φωτιά να πάρει λίγο πιο σκούρο χρώμα. Συνολικά υπολόγισε πως η καραμέλα δεν πρέπει να μείνει στη φωτιά πάνω από 15 λεπτά
Στρώσε σε ένα ταψάκι λίγη λαδόκολλα για να βάλει επάνω τα καραμελωμένα μήλα. Παράλληλα βάλε τα πεκάν σε ένα ρηχό μπολ
Αφού καρφώσει κάθε μήλο με το ξυλάκι βύθισέ το στην καραμέλα περιστρέφοντάς στο να καλυφθεί ομοιόμορφα
Αφού το βγάλεις από την κατσαρόλα, τίναξέ το ελαφρά να φύγει η παραπάνω ποσότητα και κύλησέ το επάνω στο πιάτο με τα πεκάν χωρίς να το πιέζεις
Άφησε με προσοχή το μήλο στη λαδόκολλα. Κάνε το ίδιο με όλα τα μήλα και άφησέ τα να κρυώσουν. Θα τα απολαύσεις καλύτερα την επόμενη μέρα.
Θα σου θυμίσει πολύ το McIntosh, αφού αποτελεί ως ποικιλία το μικρό του "αγοράκι"! Παρόλα αυτά το χρώμα του είναι πιο έντονο κόκκινο, με πιο μεγάλα πράσινα σημάδια στην επιφάνειά του. Είναι ένα μήλο για όλες τις χρήσεις και διατηρεί επίσης το υπέροχο, έντονο άρωμά του. Έχει ένα μειονέκτημα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Κάνει εύκολα σημάδια και μαυρίζει. Γι' αυτό κατανάλωσέ το άμεσα...
Βάλε τα Red Delicious μήλα να ψηθούν και να δώσουν το άρωμά του και ετοίμασε
Σαλάτα με ψητά μήλα
3 κ.σ ξίδι
2 κ.σ χυμό μήλου
5 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ μέλι
2 κ.σ μουστάρδα Dijon
Αλάτι, Πιπέρι
2 μήλα (κόκκινα κατά προτίμηση)
4 φύλλα φρέσκο θυμάρι
¼ τριμμένο καρύδι
3 φλιτζάνια σπανάκι
3 φλιτζάνια μαρούλι
2/3 τριμμένο cheddar
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 °C
ΓΙΑ ΤΟ DRESSING: Ανακάτεψε το ξίδι, με το χυμό μήλου, 1 κ.σ λάδι, το μέλι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο σε ένα μπολ
Βάλε τα μήλα κομμένα σε φέτες σε ένα μπολ με 2 κ.σ λάδι και τα φύλλα θυμαριού
Ψήσε σε ρηχό ταψί, απλώνοντας τα μήλα και γύρίζοντάς τα 2-3 φορές μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα
Καβούρδισε τα καρύδια στο γκριλ για 5 λεπτά και άφησε να κρυώσουν
Πριν σερβίρεις ανακάτεψε τα λαχανικά, το σπανάκι και το μαρούλι. Μοίρασε σε 6 πιάτα και ράντισε με το dressing
Πρόσθεσε τα μήλα και τα καρύδια. Σέρβιρε αμέσως
Μπορείς να κλείσεις το dressing και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο για μια εβδομάδα
Είναι το μήλο που θα κάνει πρώτο την εμφάνισή του στα μανάβικα, εκεί κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου. Έχει ανοικό κόκκινο χρώμα και είναι συνήθως μικρό σε μέγεθος και όχι τοσο γλυκό, όσο ζουμερό και τραγανό. Ιδανικό για όσους δεν θέλουν το μήλο πολύ γλυκό...
Φτιάξε με αυτά τα μήλα στο φούρνο με μέλι και σταφίδες.
2 μήλα
1 κ.γ σταφίδες
1 κ.σ. μέλι
1/2 ποτηράκι λικέρ Grand Marnier
Λίγη κανέλα και βανίλια
Βάλε τις σταφίδες σε ένα μπολ με ζεστό νερό
Κόψε τα μήλα στα δύο, καθάρισε τα από τα κουκούτσια και σκάψε το εσωτερικό τους
Ανακάτεψε τις σταφίδες. το λικέρ, το μέλι και γέμισε με το μείγμα αυτό τα μήλα
Πασπάλισε με την κανέλα και τη βανίλια
Βάλε τα μήλα σε ένα ταψάκι, με ένα δαχτυλο νερό και σκέπασέ τα με αλουμινόχαρτο
Ψήσε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 45 λεπτά
Gala μήλο
Έχει κίτρινη σάρκα, που προσπαθεί να βγει και στην φλούδα αφήνοντας κιτρινωπό, πορτοκαλί χρώμα. Είναι αρκετά μεγάλο και τρώγεται καλύτερα φρέσκο, αφού είναι γλυκό με μια ιδέα όξινου τελειώματος στην άκρη της γλώσσας.
Χοιρινό με μήλα
450 γρ. φιλέτο χοιρινό
40 γρ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
2 κουτ. της σούπας brandy
240 ml ζωμό κρέατος (ή νερό αν δεν θες να γίνει πιο βαρύ)
60 ml κρέμα γάλακτος
Λιώσε το μισό περίπου βούτυρο σε ένα τηγάνι και σόταρε το φιλέτο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Λιώσε το υπόλοιπο βούτυρο, σε βαθύ σκεύος και πρόσθεσε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου δέκα λεπτά
Πρόσθεσε το μήλο και σόταρε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Στην συνέχεια βάλε το κρέας με το brandy μαζί με τα μήλα και τα κρεμμύδια
Συμπλήρωσε με τον ζωμό και άφησέ το φαγητό να ψηθεί για 30 με 40 λεπτά
Αφαίρεσε το κρέας και διατήρησέ το σε ζεστό μέρος
Πρόσθεσε στα μήλα την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε ελαφρά
Σέρβιρε περιχύνοντας με την σάλτσα και τα κομμάτια μήλου
Προτίμησε κόκκινα μήλα, τα οποία είναι πιο μαλακά και γλυκά!
Είναι μια διασταύρωση με Golden - κίτρινο μήλο που του αφήνει και τους έντονους κίτρινους χρωματισμούς στη φλούδα. Είναι σκληρό μήλο, με πολύ χυμό και κάπως όξινη γεύση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για γλυκά, αλλά μπορείς να το μαγειρέψεις και σε όποια συνταγή θες. Άλλωστε μπορείς να το αποκαλείς και μήλο survivor, αφού θα αντέξει στο ψυγείο σου ακόμη και 3 μήνες.
Βρήκαμε μια συνταγή για muffin με καρότο και μήλο, ιδανική για τη συγκεκριμένη ποικιλία.
1 ¾ φλιτζάνια δημητριακά bran με σταφίδα
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
1 ¼ κ.γ μαγειρική σόδα
1 κ.γ κανέλα
¼ κ.γ αλάτι
1 αυγό
¾ του φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
¼ του φλιτζανιού ηλιέλαιο
¾ του φλιτζανιού κομμένα και καθαρισμένα κόκκινα μήλα
¾ του φλιτζανιού τριμμένο καρότο
¼ του φλιτζανιού τριμμένα καρύδια
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα δημητριακά, το αλεύρι, την ζάχαρη, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
Σε ένα μικρό μπολ χτύπα ένα αυγό και πρόσθεσε το βούτυρο με το λάδι
Πρόσθεσε τα στεγνά σου υλικά, ανακατεύοντας να “βραχούν” όλα τα υλικά
Πρόσθεσε στην ζύμη τα μήλα και τα καρότα
Σε βουτυρωμένη φόρμα για muffin μοίρασε την ζύμη και ψήσε στο φούρνο στους 200 C για 20-25 λεπτά. Είναι έτοιμα αν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα σε ένα από αυτά, αυτή βγαίνει καθαρή
Άφησε να κρυώσουν ελαφρά και σέρβιρε χλιαρά
H αλλιώς το πράσινο ξινόμηλο. Λόγω της παρουσίας της ζεα ξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα δώσει στις συνταγές σου αυτή την "αψάδα", το ξινό που θέλεις. Αυτή η ιδιαίτερη γεύση του το κάνει και τόσο δημοφιλές σε σαλάτες, σούπες και γλυκά.
Μια νόστιμη και διαφορετική σούπα που μπορείς να ετοιμάσεις με αυτό το μήλο είναι η εξής:
Σούπα με μήλο και μπρόκολο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια μπρόκολο ψιλοκομμένο
3 / 4 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι,
1 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
3 φλιτζάνια νερό
2 κύβους ζωμού λαχανικών
1 / 4 κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι
1 / 4 φλιτζανιού γιαούρτι σόγιας
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Βάλτε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσιγαρίστε μέχρι το κρεμμύδι να ξανθύνει.
Προσθέστε τα κομμάτια μπρόκολο και τσιγαρίστε για λίγο ακόμα.
Προσθέστε το νερό και τους κύβους και αφήστε το να πάρει μία βράση.
Μόλις βράσει χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι το μπρόκολο να είναι έτοιμο .
Προσθέσετε τα μήλα στη σούπα.
Όταν τα μήλα μαλακώσουν, περάστε την σούπα από το μπλέντερ.
Προσθέστε τον μαϊντανό και χτυπήστε την πάλι.
Βάλτε την σούπα πάλι πισω στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε το γιαούρτι σόγιας.
Προσθέστε το άσπρο πιπέρι, το αλάτι το χυμού λεμονιού.
Σερβίρεται Ζεστή.
Αν πάλι θέλεις κάτι πιο εξωτικό, δοκίμασε κοτόπουλο με κάρυ και πράσινο μήλο.
1 μεγάλο κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
1-1½ πράσινα μήλα.
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κολίανδρο σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές τη σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο.
Σε ανοικτή χύτρα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κοτόπουλο.
Βγάλτε το από τη χύτρα και βάλτε το σε μια πιατέλα.
Βάλτε και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια.
Όταν τσιγαριστούν ρίξτε μέσα και το κοτόπουλο.
Προσθέστε το μήλο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους, το κάρυ, 1 ½ ποτήρι νερό, το κύμινο, το κολίανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρέψτε το φαγητό στη χύτρα για 15- 20 λεπτά.
Ή πολύ πιο απλά το μαλακό και γλυκό κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Πιο ουδέτερο...καλό για να κάνεις χυμούς και πουρέ για να συνοδεύεις τα φαγητά σου.
Είναι ίσως το πιο ευαίσθητο μήλο που υπάρχει, αλλά είναι παράλληλα κατάλληλο για όλες τις χρήσεις. Μηλόπιτες, γέμιση σε γλυκά κ.α. Το μειονέκτημά του είναι πως κάνει εύκολα μαύρα σημάδια και "μαραίνεται" γρήγορα ακόμη κι αν αποθηκεύεται με τον καλύτερο τρόπο.
Μίλα μου για μήλα λοιπόν...
0 Σχόλια