Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

To πολύτιμο τετράδιο της αποστολής Απόλλων 13

ΝTΑΛAΣ.
«Χιούστον έχουμε πρόβλημα» είχε ανακοινώσει το πλήρωμα της αποστολής Απόλλων 13 στο κέντρο ελέγχου της NASA.
Λίγο αργότερα ο κυβερνήτης Τζέιμς Λόβελ σημείωνε με ταχύτητα ορισμένους αριθμητικούς υπολογισμούς προκειμένου το πλήρωμα να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.

Αυτό το τετράδιο, με τα… «ορνιθοσκαλίσματα» του 1970, έχει πλέον ιστορική σημασία.
Μετά τη δημοπρασία «ενθυμίων από το Διάστημα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας τυχερός συλλέκτης -το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό- το προσέθεσε στη συλλογή του καταβάλλοντας 388.375 δολάρια.

Αυτό το τετράδιο ήταν το σημαντικότερο μεταξύ των δημοπρατούμενων αντικειμένων και ανήκε στον αρχηγό της αποστολής, συνταξιούχο πια Τζέιμς Λόβελ.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο ίδιος, είχε ξεχάσει την ύπαρξή του μέχρι πρόσφατα.

«Προσπαθούσα να καθαρίσω τη βιβλιοθήκη από τα αντικείμενα που είχαν σωρευτεί με τα χρόνια» εξηγεί ο Λόβελ.
«Τα παιδιά πήραν ό,τι ήθελαν και τα υπόλοιπα αντικείμενα τα δώρισα σε διάφορα μουσεία. Αποφάσισα, όμως, να δημοπρατήσω κάποια εναπομείναντα με ένα μοναδικό στόχo: να δώσω την ευκαιρία σε κάποιον που αγαπά εκείνες τις διαστημικές αποστολές να αποκτήσει ένα κομμάτι από τον αγώνα εξερεύνησης του Διαστήματος».

Ο ίδιος ομολογεί ότι οι πρόχειροι -στο μη έμπειρο μάτι- υπολογισμοί διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην αναγνώριση της θέσης του πληρώματος στο Διάστημα.
«Τότε δεν είχαμε τόσο εξελιγμένη τεχνολογία όσο σήμερα.
Δεν είχαμε καν έναν υπολογιστή για να βγάλουμε τα αποτελέσματα των πράξεων. Διαρκώς ζητούσα από τους συνεργάτες μας στο κέντρο ελέγχου στο Χιούστον να επαναλάβουν τις πράξεις μήπως κι είχα κάνει λάθος. Είναι ευνόητο ότι εάν πράγματι είχα κάνει λάθος, η κατάληξη της αποστολής του Απόλλων 13 θα ήταν πολύ διαφορετική».

Γι’ αυτό το τετράδιο με τα ορνιθοσκαλίσματα έχει τεράστια ιστορική σημασία.
Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε έναντι 33.460 δολαρίων μία αμερικανική σημαία από το Απόλλων 11, ενώ το χιτώνιο με όλα τα διάσημα του αστροναύτη Τζον Γιανγκ δημοπρατήθηκε έναντι 17. 925 δολάρια.
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια