Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Time: Ο Διαδηλωτής Πρόσωπο της Χρονιάς 2011

Από την Αραβική Άνοιξη ως το κίνημα «Occupy Wall Street» στις ΗΠΑ, ο «Διαδηλωτής» αναδεικνύεται Πρόσωπο της Χρονιάς 2011 σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time. Αξιοσημείωτος ήταν τη χρονιά που πέρασε ο διευρυμένος χαρακτήρας των διαδηλώσεων -τόσο ειρηνικών όσο και....

βίαιων- σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.
Ο συντάκτης διεθνών ειδήσεων του Time, Τζιμ Φρέντερικ, εξηγεί την επιλογή του περιοδικού. «Ξαφνικά, σχεδόν από το πουθενά, ξέσπασαν σε ολόκληρο τον κόσμο μαζιικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή δύο καθεστώτων και συνεχίζουν ακάθεκτες.
Από τη Ρωσία ως το Λονδίνο, από τη Γουόλ Στριτ ως τη Μέση Ανατολή, η διαδήλωση αποδείχθηκε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι λαοί παίρνουν ξανά στα χέρια τους την εξουσία».

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, το Πρόσωπο της Χρονιάς είναι κάποιος που επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, τα γεγονότα ολόκληρου του έτους.
«Οι διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street ή οι διαδηλωτές στο Λονδίνο ή ίσως ακόμη και στη Ρωσία δεν μπορούν να συγκριθούν επ’ ουδενί με τους διαδηλωτές στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία όπου οι λαοί διεκδικούν την ανατροπή των κυβερνήσεων των καταπιεστικών καθεστώτων. Ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά».

Οι διαδηλωτές σε ολοένα περισσότερες χώρες συνδέουν τη δράση τους με τις κινητοποιήσεις ευρείας αποδοχής που κλόνισαν τη Μέση Ανατολή. Θα συνεχιστούν, όμως, οι διαδηλώσεις;
Ο Φρεντερίκ υποστηρίζει ότι το ρεύμα των διαδηλωτών είναι υπολογίσιμη δύναμη και θα διατηρηθεί για κάποιο καιρό ακόμη. «Μετά την επιτυχία των φετινών διαδηλώσεων, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία θα αναγκαστούν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τις λαϊκές εξεγέρσεις, σε αντίθεση με τις τελευταίες 1-2 δεκαετίες που οι διαδηλώσεις θεωρούνταν άσχετες οι περιθωριοποιημένες.
Πιστεύω ότι η έννοια της μαζικότητας, του δυναμικού διαδηλωτή αποτελεί πολύ ισχυρή πολιτική δύναμη και θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια