Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Aρχαιολογι​κός χώρος στα Λευκάτα, ο τόπος αυτοκτονία​ς της Σαπφούς

Απελπισμένη από το πάθος του έρωτα, η Σαπφώ έπεσε από ύψος 60 μέτρων και "χάθηκε" στη θάλασσα του Ιονίου.
Σύμφωνα με το μύθο, η απόκρημνη ακτή απ όπου η μεγαλύτερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας έδωσε....

τέλος στη ζωή της βρίσκεται στο ακρωτήρι του Λευκάτα, στο νότιο άκρο της Λευκάδας. Εκεί όπου υπήρχε τόπος λατρείας του Απόλλωνα.
Το ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα υψωνόταν στην άκρη του γκρεμού, ήταν γνωστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο και είχε "καθαρτήριο" χαρακτήρα. Γι αυτό και οι αρχαίοι πίστευαν πως πηδώντας από τα λευκά βράχια στη θάλασσα (τα βράχια που κατά μια εκδοχή βάφτισαν το νησί Λευκάδα) η ψυχή εξιλεωνόταν από τις αμαρτίες.
Ο φάρος.
Σήμερα ελάχιστα ίχνη του ναού διακρίνονται κάτω από το φάρο που υψώνεται στην άκρη του Ακρωτηρίου. Για την προστασία αυτών των καταλοίπων το ακρότατο όριο της χερσονήσου κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις πηγές, η περιοχή ενδεχομένως να ήταν και τόπος ανθρωποθυσιών. Αναφέρεται επίσης και ως συνώνυμο του απελπισμένου έρωτα.
΄Ισως ο μύθος της Σαπφούς, που κατέφυγε στα Λευκάτα μετά από ένα ταξίδι της στις Συρακούσες, να συνέβαλε σε αυτήν τη φήμη.
Στην ίδια συνεδρίαση αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρίστηκε και η περιοχή Νηρά του νησιού, επειδή έχουν εντοπιστεί πολλά ίχνη παλαιολιθικής κατοίκησης.
"Ε.Τ."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια