Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θεραπεία με φάρμακο για την οζώδη σκλήρυνση

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος στο χειρουργείο.
Η μόνη θεραπεία,εκτός της χειρουργικής, θα είναι σύντομα στη διάθεση των ασθενών με οζώδη σκλήρυνση, μια σπάνια πάθηση η οποία προσβάλλει περίπου ένα έως δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Στην Ευρώπη ο επιπολασμός εκτιμάται σε...

περίπου εννέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμό.

Η ουσία everolimus αποτελεί την πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για παιδιά και ενηλίκους με SEGA (υποεπενδυματικά γιγαντοκυτταρικά αστροκυττώματα) που σχετίζονται με την οζώδη σκλήρυνση και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα SEGA είναι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου που εμφανίζονται σε έως και 20% των ασθενών με οζώδη σκλήρυνση. Εάν οι όγκοι αναπτυχθούν, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος υδροκέφαλου (δηλαδή συσσώρευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός του κρανίου), απώλειας της όρασης ή άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων. Τα αγγειομυολιπώματα εμφανίζονται σε έως και 80% των ασθενών, συνήθως ηλικίας από 15 έως 30 ετών, ενώ η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία.

«Η έγκριση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου και καλύπτει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό στην αντιμετώπιση των SEGA που σχετίζονται με την οζώδη σκλήρυνση, καθώς, μέχρι πρότινος, η μόνη διαθέσιμη θεραπευτική επιλογή για τους συγκεκριμένους ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά, ήταν η χειρουργική επέμβαση», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Ο Σωτήρης Γιουρούκος, παιδίατρος-παιδονευρολόγος, υφηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλος Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι «τα δεδομένα υποστηρίζουν τη μελλοντική διερεύνηση της ουσίας στις διάφορες εκδηλώσεις που συνδέονται με την οζώδη σκλήρυνση».

«Η νόσος είναι μια δύσκολη και πολυδιάστατη πάθηση όπου υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό κενό», τόνισε από την πλευρά της η Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκλήρυνσης και της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων.

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια